kolmapäev, 23. november 2016

Mandlijahu, kirsside ja kookoshelvestega lihtne brownie



Täna ma midagi pikemalt ei räägi, vaid jagan lihtsalt koogiretsepti :) See brownie on eriliselt šokolaadiküllane (no ikka 400 g tumedat šokolaadi läheb ju sisse lisaks kakaopulbrile!) ega ei ole liiga magus, sest hapukad kirsid nii koogi sees kui ka selle peal tasakaalustavad seda vähestki suhkrut. Eriti hea on selle sees minu arvates tume muscovado suhkur, aga teised pruunid suhkrud (hele muscovado, fariinsuhkur, demerara) sobivad ka igati hästi. Katte sisse aga segasin seekord muscovado siirupit, mis andis lisaks tekstuurile ja magususele ka mõnusat karamellist tummisust. Aga selle asemel sobib hästi ka suhkruroosiirup või tavaline tume siirup.

Kõige paremad on värsked marjad, aga kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis sulata ja nõruta need enne tainasse lisamist; kui tarvitad kompotikirsse, siis lase neilgi sõelal üleliigselt vedelikust vabaneda. 

Kooki tuleb päris suur kogus, niiet see sobib praegusel pühadeperioodil ka suuremale seltskonnale pakkumiseks.

Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Vaja läheb:
250 g võid 
250 g tumedat šokolaadi
6 suurt muna
100 g pruuni suhkrut
170 g (õlivaba) mandlijahu või 150 g toortatrajahu
50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
100 g kookoshelbeid
250 g kirsse vm marju

Tükelda või ja šokolaad ning sulata veevannil (ehk aseta kuumakindel kauss veega täidetud ja madalal kuumusel oleva poti peale nii, et see vette ei ulatu, ja lase sulada). Sega või ja šokolaad ühtlaseks, võta kauss poti pealt ära ja sega hulka kergelt lahti klopitud munad, suhkur, jahu, kakaopulber ja kookoshelbed, kõige viimasena lisa marjad ning sega õrnalt ühtlaseks nii, et marju ei purusta ega neist mahla välja pressi.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm neljakandilisse vormi, silu pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 25-30 minutit kuni pealispind on kuivaks muutunud. 

Lase koogil vormis 20 minutit taheneda, tõsta restile ja lase veel 20 minutit seista, kuni kook in täielikult jahtunud. Soovi korral tee peale kate, milleks on vaja:

150 g tumedat šokolaadi
200 g toasooja toorjuustu
2 sl (30 g) muscovado siirupit
100-200 g kirsse vm marju
peotäis kookoshelbeid või -laaste (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil, sega visplit kasutades hulka toorjuust ja siirup ning laota jahtunud koogile. Peale puista marjad ja soovi korra ka kookoshelbeid või - laaste.


Kommentaare ei ole: