neljapäev, 22. detsember 2016

Mandli-piimašokolaadi kreem - veel jõuab kingituseks valmistada!

Nonii, ongi ainult päevakene veel jäänud! Mul on selle üle muidugi hullult hea meel, kuigi ka jõulukuu on minu arust hullult lahe aeg :) Ilmselt ei puudu laupäeval ühegi pere pühadelaualt seapraad, sült, hapukapsad, kartulid ja verivorstid pohlamoosiga. Ja kuidas saakski teisiti! Traditsioonilised toidud on armsad ja kodused ning kuuluvad jõulupühade juurde nagu kuuse- ja piparkoogilõhnaline kodu, küünlavalgus ja kingitused. Laupäevaleht LP ilmub sel nädalal juba homme ja täienduseks klassikalistele jõuluroogadele pakun seekord selle toidurubriigis välja lihtsate krõbeda nahaga pardikoibade ja ühe sooja lillkapsa-brokolisalati retseptid. Hõrk part ja toitev salat sobivad nii jõululaupäeval kui ka järgnevatel päevadel pere- ja sõpraderingis nautimiseks. 

Röstitud mandlite ja piimašokolaadiga kreem on aga ülimalt mõnus nii niisama lusikaga purgist söömiseks kui ka röstsaiale määrimiseks. Purgikese seda võib pista ka jõuluvanale kingikotti - ilmselt ainult paadunud magusapõlgur ei rõõmusta sellise kingituse üle :) Blogis on mul üks mu enda lemmikuid kondenspiimaga šokolaadikreem, samuti vanast ajast üks maapähklitega variant - needki sobivad nii kingituseks kui ka niisama jõuluajal maiustamiseks. Kõik need kreemid passivad aga väga hästi ka kookide sisse, nt selle küpsetatud koogi ja selle veelgi lihtsama küpsetamata koogi sisse, samuti laupäeval LP-s ilmunud juustukoogi täidisesse

Soovin kõigile head kokkamist ja maailma kõige toredaimad pühi! :)


Vaja läheb:
200 g mandleid
300 g piimašokolaadi
50 g tumedat šokolaadi
4 sl neutraalse maitsega õli
2 sl tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti
näpuotsatäis soola

Laota mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti neid 150 kraadi juures u 15 minutit. Jahvata röstitud ja jahutatud mandlid köögikombainis ühtlaseks puruks, lisa edasi töödeldes õli kuni moodustub ühtlane pasta. Lisa maitseained ja töötle veel, kuni segu on ühtlane. Tükelda šokolaadid, sulata ja sega ühtlaseks. Vala sulanud šokolaad köögikombaini ja sega mandlipastaga kreemjaks massiks. vala kreem puhastesse purkidesse ja lase toatemperatuuril maha jahtuda. Jahtudes kreem pakseneb nii, et see on noaga määritav. Hoida tasub seda toatemperatuuril, et see liiga kõvaks ei muutuks. Pikemaks säilitamiseks võib aga lahtise purgi ka külmkappi panna. Koogi täidisesse lisamiseks võib seda koos šokolaadiga vesivannil sulatada. 

2 kommentaari:

Mariann ütles ...

Kas oskate öelda kui palju šokolaadikreemi sellest kogusest umbes saab? Kui kaks purki nagu pildil, siis kui suurte purkidega tegemist on?

Silja Luide ütles ...

ma kahjuks täpset kogust enam ei mäleta, aga need purgid mahutavad kumbki 2,5 dl ja said mõlemad täis. vist jäi midagi üle ka, mille panin kaussi ja niisama ära sõime :) loodan, et sain aidata!