Esmaspäev, 2. jaanuar 2017

Brokoli- lillkapsa salat läätsedega ehk alustame aastat tervislikult!!! :)



Loodan, et uus aasta tuli suurepäraselt ja aina paremaks läheb! :) Soovin kõigile superlahedat, rõõmsat ja edukat aastat, milles omajagu uusi põnevaid maitseelamusi, ägedaid reise ja lõbusaid hetki lähedaste ja sõpradega!!! Mina usun küll, et tuleb elu parim aasta ;-)

Et aga uusaastalubadusi oleks kergem täita, siis alustame kohe ühe tervisliku aedviljatoiduga. See soe ja toekas salat sobib erinevate liharoogade (sh nt ahjus küpsetatud krõbeda nahaga pardikoibade) juurde, samuti täiesti eraldi eineks. Kui sööd salatit omaette söögina mitte kõrvalroana, siis lisa meelepärast juustu (nt fetat, praetud halloumi't, mozzarella't), et salat veelgi paremini kõhtu täidaks. Veganid võivad aga juustu lisamata jätta.

Salati, mille idee autor on Jamie, teevad eriti toitvaks just läätsed. Need on valgu- ja mineraalainerikkad sisaldades kaaliumi, fosforit ja magneesiumi, samuti rauda, tsinki, vaske ja seleeni. Lisaks on läätsedes foolhapet ja B-rühma vitamiine ning seedimist soodustavaid lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis teeb nendest nii pühade ajal kui ka järgnevateks päevaseks ideaalse toidu.

Eriti head on selles salatis just kaaviari järgi nime saanud tavalistest läätsedest kõvemad ja väiksemad mustad Beluga läätsed. Need hoiavad küpsetamisel ilusti oma kuju ja tekstuuri ega muutu pudruseks. Täpselt nagu väikesed rohelised Puy läätsed, mis sisaldavad samuti tavaliste läätsedega vähem tärklist.

Köögiviljade küpsetamiseks soovitan aurutamist, sest nii säilib neis enim kasulikke aineid, kuid lisan igaks juhuks retsepti juurde ka selle, kuidas spargel- ja lillkapsast ahjus küpsetada juhul, kui auruahju ei ole.



1 keskmine (u 500 g) brokoli
1 keskmine (u 500 g) lillkapsas
extra virgin oliiviõli
puljongit
1 loorberileht
250 g Beluga või Puy läätsesid
1 sidruni mahl
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
kuivatatud ürdisegu, tšilli(helbeid) vm meelepärast maitseainet
1 sl vedelat mett
paar peotäit hakitud lehtpeterselli
paar peotäit (u 50 g) röstitud seedermänniseemneid, piiniapähkleid või hakitud Kreeka pähkleid
1 pakk (150-200 g) tükeldatud fetajuustu või praetud halloumit (soovi korral)

Auruta köögiviljad ahjus pehmeks. Võid brokolit ja lillkapsast ka röstida ahjus 220 kraadi juures 20-25 minutit maitsestades need eelnevalt soola ja pipraga ning segades läbi mõne lusikatäie oliiviõliga. 

Aseta puljong potti (250 g läätsede kohta kulub u 1 liiter), lase keema tõusta, lisa loorberileht ja läätsed, alanda kuumust ja keeda läätsesid madalal kuumusel 25-30 minutit, kuni need on läbi küpsenud kuid mitte päris pehmed, ja nõruta.

Sega sidruni mahl u 0,6 dl oliiviõli, mee ja peeneks hakitud küüslauguküüntega, maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral lisa ka kuivatatud ürdisegu ja tšillihelbeid või muud maitseainet, vajadusel veel oliiviõli. Vala kaste aurutatud aedviljade peale ja sega läbi. Laota serveerimisalusele, lisa läätsed, hakitud petersell, seemned või pähklid ning soovi korral ka tükeldatud või praetud juust. Soovi korral jahvata peale musta pipart ja nirista veel oliiviõli.

Kommentaare ei ole: