pühapäev, 15. jaanuar 2017

Kuldkollane sidruni-moonikeeks (gluteenivaba)


Ma ei ole üldse suur keeksisõber nagu ma vist peaaegu alati oma keeksiretseptide juures ka mainin :), kuid selles küpsetises siin on kõik paigas - see on mahlane, ei ole liiga magus, väikese happega, ei pudise ega murene liialt, kuigi on gluteenivaba, vaid püsib ideaalselt ühes tükis. Mooniseemned on aga vahelduseks päris mõnus lisand - mul ongi need küpsetistes kuidagi väga "alakasutatud" :D Ka otsing blogis näitab, et isegi ainsasse kooki, milles need olid ette nähtud (Roma imehea martsipanikook), jäid seemned olude sunnil lisamata :) Aga tõesti - kui mul on külmkapis alati mitu pakki võid, mujal kappides hunnik šokolaadi ja martsipani, samuti kondenspiima, erinevaid jahusid ja pähkleid ning muud minu jaoks küpsetamiseks vajalikku, siis mooniseemned satuvad mu varude hulka üliharva. Eks peaks ilmselt edaspidi seda viga parandama, sest kuigi ma eeldasin, et mingi lihtne keeksike (isegi kui see on tsitruse ja mooniseemnetega) erilist ovatsiooni ei tekita, siis olin väga üllatunud, kui see praktiliselt "sisse hingati" nii, et ainult pisut puru järele jäi ... :D 

Mooniseemnetega sidruniküpsetis on ideaalne jaanuarikuiseks maiustamiseks, et suvisele soojale päikesele natukenegi aseainet leida. Sobib nii tee kui ka kohvi kõrvale. Kuigi mahlane keeks on hea ka niisama, võib sellele teha peale toorjuustust katte, samuti pakkuda toorjuustukreemi või vahustatud vahukoort keeksi kõrvale. Mina sõelun lihtsalt pisut tuhksuhkrut peale :) 

Sidrunikoore asemel võib kasutada ka peenelt riivitud apelsinikoort; likööri võid asendada värskelt pressitud sidrunimahla või brändiga. Vähemalt üks supilusikatäis alkoholi on keeksi puhul praktiliselt möödapääsmatu, niiet võimalusel ikka kasuta seda ;-)

Sidrunikeeksi retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Ilusat pühapäeva ja tervitused Balilt!!! :)



Vaja läheb:
100 g maisijahu
80 g riisijahu
60 g toortatrajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180 g toasooja võid
150 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
60 g mooniseemneid
1 suure sidruni peenelt riivitud koor
80 g hapukoort
1 sl tsitruslikööri (Cointreau) või sidrunimahla

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Vahusta või kreemjaks, lisa suhkrud ja vahusta heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega spaatliga õrnalt hulka ülejäänud jahu, samuti mooniseemned, sidrunikoor, hapukoor ja liköör või sidrunimahl. 

Tõsta tainas u 20 cm pikkusesse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga ning küpseta ahjus 150 kraadi juures u 1 h ja 10 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Jahtunud keeksile sõelu peale tuhksuhkrut või tee toorjuustust kate. Selleks vahusta 100-200 g toasooja toorjuustu paari supilusikatäie suhkru ja ühe teelusikatäie vanillisuhkruga kreemiks, maitsesta soovi korral 1 sl tsitruslikööri või sidrunimahlaga. 

2 kommentaari:

Mari ütles ...

No see oli üks väärt retsepti-leid, suur aitäh!! Tegin küll nisujahuga, aga ega sest midagi. Üli-maitsev ja fotogeeniline (tänapäeval peab ju ikka roog fotogeeniline olema :)

Silja Luide ütles ...

suur aitäh heade sõnade eest! :) keeks on tõesti täitsa nunnu ;-) :D :D :D