reede, 20. jaanuar 2017

Hommikusöök hurmava hurmaaga



Hurmaa on mulle küll alati hästi maitsenud, kuid alles viimastel kuudel olen seda ohtralt sööma hakanud. Mesimagus vili on ülimõnus ja lisaks veel ka - vastupidiselt kõigile loogikareeglitele - väga tervislik. Öeldakse ju, et kõik hea on kas amoraalne, ebaseaduslik või paksuks tegev, aga nagu näha, on sellel "reeglil" ka erandeid ;-) Viimasel ajal lõigun seda peaaegu alati nii hommikuse pudru kui ka kohupiimakreemi või jogurti peale. Ülihea!!!

Kodumaised toitainerikkad supermarjad pohlad ja jõhvikad ilmselt reklaami ei vaja ning on praegusel külmal haiguste leviku perioodil eriti kasulikud. Kuid tänu ohtrale kiudainete, antioksüdantide, kaaliumi, magneesiumi ning A- ja C-vitamiini sisaldusele on ka suus sulava hurmaa näol tegemist tõelise tervisepommiga. Lisame sinna juurde sametise tekstuuriga valgurikka Kreeka jogurti, kasulikest rasvadest, vitaminidest ja kiudainetest pakatavad pähklid ja tervisliku mee ning saame ideaalse maiuse, mis lisaks maitsemeeltele turgutab ka tervist.

Mõned inimesed ei koori hurmaad, aga mina teen seda alati. Eks see ole maitse asi, kuidas kellelegi meeldib :) Siin on aga võimalik sellest puuviljast lähemalt lugeda.

Kuigi mina söön seda hapukate marjade ja mesise hurmaaga jogurtimaiust (mille restept ilmus ka Laupäevaleht LP-s) hommikuks, siis tegelikult sobib see ülihästi magustoidukski. Eriti hea on selline taljesõbralik dessert muidugi õhtuseks maiustamiseks ;-)

Magus hurmaa sobib lisaks kohupiimast ja jogurtist dessertidele ka putrude ja smuutide magustajaks, selle asemel aga võib võtta küpse banaani - seegi on ideealne täiendus ja annab meeldivat magusust sellele maiusele. Jogurti võid asendada kohupiimapastaga, samuti tavalise kohupiimaga, kui oled selle eelnevalt piimaga kreemiks seganud.

Soovin kõigile ilusat nädalavahetust ja tervitan Balilt! Kui kedagi huvitab elus siin, siis oma instasse üritan iga päev mõne foto ikka üles panna ;-)


Aega kulub 5 minutit; jätkub kahele

370-400 g (1 tops) paksu maitsestamata (Kreeka) jogurtit
200 g pohli või jõhvikaid (kui sügavkülmast, siis eelnevalt sulatatud)
1 suur küps hurmaa
peotäis röstitud, kooritud ja peenemaks hakitud sarapuupähkleid või röstitud mandlilaaste
2-4 sl vedelat mett (soovi korral)
mündi- või melissilehti

Sega jogurt marjadega. Koori ja tükelda hurmaa ning sega pool sellest jogurti hulka. Jaga kreem kahe kausi vahel, puista peale hakitud pähklid või röstitud mandlilaastud, laota ülejäänud hurmaaviilud ja puista mündi- või melissilehti. Kui soovid magusamat kreemi, siis sega kas jogurti hulka või nirista peale (või tee mõlemat) vedelat mett.


Kommentaare ei ole: