Pühapäev, 29. oktoober 2017

Soojendav ja toitev salat röstitud maguskartuli ja lillkapsaga


Magusa mekiga bataat ja soolakas feta on väga mõnus kombinatsioon! Koos röstitud lillkapsa, metsiku riisi ja avokaadokreemiga moodustavad maguskartul ja juust maitsva salati, mis on samas ka tervislik ja toitainerikas. Mulle sellised lihtsad, aga toekad salatid väga meeldivad, eriti praeguste ilmadega, mil mulle lihtsalt rohelisest kraamist enam ei piisa, vaid tahaks juba midagi soojendavat süüa :)

Maguskartul on siiani Eestis olnud üsna vähe kasutatud ja hinnatud, kuid tegemist on väga kasuliku ja maitsva viljaga, mis sobib suurepäraselt nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. Röstimine aitab välja tuua bataadi ja lillkapsa looduslikku magusust ning teeb salati minu arvates veelgi hõrgumaks. Mina ostan enamast mahedalt kasvatatud maguskartulit. Need on enamasti väikesed, niiet 500 g on reeglina kolm või isegi neli bataati. See-eest mitte-öko maguskartulid on suured ja üks väike vili kaalub sageli isegi rohkem kui pool kilo.

Lillkapsal ära kasuta ainult õisikuid, vaid lisa pannile ka tükeldatud lehed ning kooritud ja tükkideks lõigatud juure osa. Pehmeks küpsenud lehed ja juured lisa samuti salatisse. Lillkapsa juur ja varred on sarnaselt brokkoliga väga head, kui neilt kõva koor eemaldada.

Kasutan punast riisi, mis viimasel ajal mul isegi sagedamini kui pruun riis köögis kasutusel on, kuid sobivad ka teised toitainerikkad ja tervislikud alternatiivid nagu kinoa, toortatar ja kruubid. Teraviljad ja kinoa teevad salati toitainerikkamaks, sest sisaldavad kasulikke vitamiine ja mineraale, samuti on neis organismi jaoks hädavajalikke kiudaineid.

Salatile võib lisada ka rohelist. Eriti hästi sobib spinat, mida võib panna salatisse kas värskelt või  eelnevalt natukese küüslauguga või sees kergelt läbi praetult. Lehtkapsas on samuti sobiv täiendus, kuid see prae pannil eelnevalt kas või ja küüslauguga pehmeks või aseta viis minutit enne aedviljade küpsemisaja lõppu ahjuplaadile.

Avokaadokastme sees soovitan kasutada erinevat sorti jahvatatud tšillipipardest just jalapeno pipart, sest see on rohelise värvusega ja sobib ka maitselt avokaadoga väga hästi. Aga ka ilma avokaadokreemita on salat juba väga hea, samuti võid avokaadot ka lihtsalt kõrvale süüa, et roale veelgi tervislikke rasvu lisada.

Head nautimist! :)

Retsept valmis koostöös Electorlux’iga, portaalis Lisa elule maitset on see retsept koos piltidega igast etapist.



Vaja läheb:
500 g maguskartulit 
1-2 sl oliiviõli
1 väike või pool suurt lillkapsast 
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
200 g metsikut, punast või pruuni riisi, kinoad, kruupe või toortatart
150-200 g meelepärast kitse- või fetajuustu
värsket koriandrit, tüümianit või peterselli

Lõika kooritud maguskartulid väikesteks kuubikuteks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale õli ja sega läbi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, seejärel lisa puhastatud ja tükeldatud lillkapsas. Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini ja küpseta aedvilju veel 15-20 minutit. Võta plaat ahjust, puista peale soola ja jahvata pipart. 

Keeda riis, kinoa vm lisand soolaga maitsestatud vees või puljongis pehmeks ja aseta suurde kaussi. Sega hulka röstitud aedviljad, tükeldatud või murendatud juust ja kas peeneks hakitud petersell või koriander või tüümianilehed. Salati peale võib niristada oliiviõli või pakkuda kõrvale avokaadokreemi.


Avokaadokreem:
1 küps avokaado
poole sidruni mahl
1 väike peeneks hakitud või purustatud küüslauguküüs (soovi korral)
0,5 sl oliiviõli
pisut soola
0,5 tl jahvatatud tšillipipart (nt jalapeno)
väike sorts (mitte üle 0,25 tl) valge veini äädikat
tšillihelbeid (peale raputamiseks soovi korral)

Avokaadokreem valmista vahetult enne söömist, sest see muudab kiiresti värvi. Selleks tõmba lusikaga pooleks lõigatud avokaadodest viljaliha välja ja püreesta (nt kahvli või saumikseri abil) koos ülejäänud ainetega ühtlaseks massiks. Puista soovi korral peale tšillihelbeid. 

Kommentaare ei ole: