teisipäev, 17. oktoober 2017

Tervslik ja mõnus ploomismuuti



Kirjutasin sel laupäeval lehes ploomidest, mis on ühed tõeliselt tänuväärsed puuviljad - toitainetest pungil ja suurepärased kokkamiseks, kusjuures sobivad nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. Olen varemgi neist kirjutanud ja kasulikest omadustest rääkinud, aga materjali on tarkades raamatutes nii palju, et võiks ilmselt ka kolmanda artikli teha, kui sooviks;-) Kuigi kodumaiste ploomide aeg on selleks korraks läbi, siis õnneks on neid vilju meil aastaringselt saada, niiet tasub lisaks smuutile valmistada nt siidist marmelaadi, vürtsikat tšatnitrustikaalset pirukat, maailma parimat sidrunikreemiga ploomikooki või ploome hoopis mee ja kaneeliga ahjus küpsetada.

Kindlasti on püsilugejad kursis minu kirjutamisega Laupäevaleht LP-sse, sest päris sageli jõuab seal avaldatud retsepte ja jutte ka blogisse, kuigi arvan, et umbes pooled lood jäävad siiski vaid leheveergudele. Uskumatu, aga reedel sai EPL laupäevaleht juba viie aastaseks (!) - aeg möödub ikka ülikiirelt! On olnud suur rõõm selle toidulehekülgedesse juba algusest peale panustada ja viimased poolteist aastat suisa igal laupäeval. Iganädalane kirjutamine on ühelt poolt kohustus, teiselt poolt aga puhas rõõm, sest ma ju kirjutan asjadest, mida armastan ehk toidust, veinist ja kõigest nende juurde kuuluvast, jagan oma retsepte ning reisi- ja restoranimuljeid.

Laupäevases lehes olnud ploomismuuti ja imehea martsipaniga kook aga valmisid mul juba septembris, kui ka Eestis veel ploomipuud viljadest lookas olid. Meelepärast piimatoodet võid vabalt ka rohkem lisada (kuni 400 g), kui sulle meeldib vedelam smuuti. Minu jaoks on 300 g täiesti piisav, sest eelistan paksema konsistentsiga mahedikke. Külmkapis seistes pakseneb smuuti tänu banaani ja ploomide suurele pektiinisisaldusele veelgi, niiet saab suisa lusikaga süüa.

Vaja läheb:
10 ploomi
1 suur küps banaan
1 sl lina- v kanepiseemneid (soovi korral)
300 g maitsestamata AB Skyr jooki, keefiri või rjaženkat
200 g (külmutatud) musti sõstraid

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivi ja haki veel väiksemaks. Tükelda ka banaan ja aseta kõik asjad kannmikserisse ning töötle ühtlaseks.

Kommentaare ei ole: