neljapäev, 19. oktoober 2017

Taipärane tervislik nuudlisalat pehme kookospiimamarinaadis kanaga



Pildil olevad värske ja maitsev salat ning vürtsikas ja mahlane kana valmisid juba juunis ühe koostööprojekti raames, kuid nüüdseks olen neid juba korduvalt valmistanud. Hea kiire ja lihtne, tervislik ja kerge - ideaalne söök nii õhtuks kui ka lõunaks. Ja mis eriti tore - mehed armastavad seda samuti (jaaaa, salatit ka!):) Mina küpsetan kana enamasti ahjus, sest grilli kuumaks ajada argipäevadel ei viitsi ja retsepti panin kirja juhised, kuidas kana mitut moodi valmistada.

Sellised vürtsikad toidud on fenomenaalsed, sest on väga mõnusad nii suvel sooja ja päikesega kui ka praeguste külmade, sombuste ja tuuliste ilmadega. Üldiselt söön suvel hästi palju värsket kraami, salateid, aedvilju ja marju, kuid praegusel pimedal ja jahedal perioodil isutavad juba soojendavad ja toekamad toidud. Kuigi samas jäätist (eriti gelato’t) söön muidugi iga ilmaga ja igal aastaajal, aga see on ka üks väheseid erandeid, mis reeglit kinnitab;-) Aasiapärased vürtsikad toidud aga on minu jaoks aastaaegade ülesed toidud (huvitav, kas ma mõtlesin just uue väljendi välja?!?):D, mis sobituvad ühtemoodi palava päikese kätte kui ka karmi põhjamaisesse polaaröösse nagu meil siin hetkel on. Vürtsid ja värvid lisaks heale maistele on just need, mida hetkel vaja on - vähemalt minul! Toredat nädalavahetust meile kõigile ja head kokkamist! :)


Hõrk kookospiimamarinaadis kana


Marinaad:
400 ml (1 purk) kookospiima
4 peenelt hakitud küüslauguküünt
2 sl peenelt riivitud värsket ingverit
4 sl magusat tšillikastet
1,5 tl soola
1,5 tl jahvatatud kurkumit
1,5 tl jahvatatud koriandrit

1 kg kana kintsu- või rinnafileed 

Serveerimiseks: laimisektoreid, värsket (hakitud) koriandrit ja Thai Choice magusat tšillikastet või mango-tšillikastet 

Sega kõik marinaadi ained omavahel läbi. Aseta sisse kanatükid (suured rinnafileed lõika vähemalt pooleks), sega läbi ja aseta kas õhukindlasse anumasse või suletud kilekotti vähemalt kaheks tunniks maitsestuma. Veelgi parem, kui kana saaks marineeruda üleöö. 

Eemalda kana marinaadist ja grilli keskmisest kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt pruuniks. Et kana ilusti läbi küpseks, oleks rinnafileed vaja kummaltki poolt 5-6 minutit, kintsufileed aga 1-3 minutit küpsetada. Kui ilm grillimiste ei soosi, küpseta kana valmis kas ahjus või prae pannil. Ahjus küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit kuni kana on küps ja kuldpruun ning pööra poole küpsetamise ajal kanatükke ümber.

Enne serveerimist lase kanal mõned minutid nö puhata. Haki kana peale värsket koriandrit ning paku juurde laimisektoreid ja vürtsikat kastet, kuhu kana sisse torgata. Kookosmarinaadis grillitud kana sobib ideaalselt ka nuudlisalati lisandiks. 



Taipärane tervislik nuudlisalat 

Salat:
200 g riisi niitnuudleid
2 keskmist porgandit
2 väikest kurki
150 g suhkruherneid
peotäis (hakitud) värsket koriandrit
peotäis hakitud kergelt röstitud maapähkleid või India pähkleid
1-2 sl (musti) seesamiseemneid

Kaste:
2 laimi 
2 sl kalakastet
5 sl magusat tšillikastet
soola (soovi korral)

Kastme jaoks pigista laimidest mahl välja ja sega ülejäänud kastmeainetega läbi. Vajadusel maitsesta soolaga

Aseta riisinuudlid keeva vette ja hoia u 3 minutit või kuni need on pehmed. Loputa üle külma veega, et vältida nuudlite üleküpsemist ja liialt pehmeks muutumist ning nõruta sõelal. 

Puhasta ja riivi või haki peeneteks ribadeks porgandid ja kurgid. Lõika suhkruhernekaunad diagonaalis peeneteks ribadeks. Aseta aedviljad ja nuudlid kaussi ning sega kastmega läbi. Puista peale (hakitud) koriandrit, hakitud röstitud pähkleid ja seesamiseemneid ning naudi koos grillitud kanaga või niisama. 

Kommentaare ei ole: