Inimene, kellest kirjutasin eelmises postituses, oli Raimond Kaljulaid ja intervjuud temaga saate lugeda siit. Pealkiri pole loomulikult minu pandud, aga ju siis võis linnaosavanema jutust välja lugeda, et tal sellised sõltuvused on :) Tegelikult rääkisime paljust huvitavast, sh poliitikast, narkoprobleemide lahendamisest (mis meil siin Põhja-Tallinnas eriti terav teema on) jms, aga lõpuks ilmus ikkagi toidulugu ja kõik muu pidi paraku välja jääma ... :( Mis kanepisse puutub, siis see on üks neid väheseid asju, mille osas mul enda seisukoht puudub. Ise ma seda ei kasuta, ei ole kunagi elus isegi mitte ühte ainsat mahvigi tõmmanud ega plaani ka kunagi seda tegema hakata. Samas Raimond arvas selle kohta nii, mis on muidugi päris huvitav:
"Üks teoreetilistest põhjendustest, mida kunagi lugesin, on see, et alkohol ja tubakatooted on sellised asjad, mida enamik inimesi niisama lihtsalt kodus endale valmistada ei saa, mistõttu on tegemist ajalooliste tööstusharudega, kes suudavad palgata endale lobiste ja luua oma liitusid, kes teevad kõik selleks, et jätta muljet, et see on midagi muud kui see tegelikult on. Kanep on aga midagi väga demokraatlikku - igaüks võib selle endale akna peale kasvama panna ja oma rõõmuks suitsetada, kuid ükski suurettevõte ega riik ei saa sellest sentigi. Ja millegipärast oleme kanepi ära keelanud ja öelnud, et kanepitarvitajad tuleb vangi panna, aga kui sa veini jood ohjeldamatutes kogustes seitse päeva nädalas, siis oled justkui intellektuaal ja kultuurne inimene ning riik patsutab Sulle õlale, sest rahastad Eesti kultuuri läbi selle."
See suus sulav blondie on aga üks mu viimase aja lemmikuid! Niiskele ja kergelt kleepuvale koogile annavad krõmpsu tekstuuri pähklid; tume (mõru)šokolaad aga tasakaalustab valge šokolaadi magusust. Oma osa ideaalse maiuse saavutamisel on ka mandlijahul, heledal muscovado’l ja banaanil. Olen kasutanud selle koogi sees just heledat muscovado’t, aga sobib ka fariinsuhkur, samuti demerara. Osa suhkrust võib asendada ka valgega, nt kasutada 50 g valget peensuhkrut ja 100 g pruuni suhkrut taina valmistamisel. Minul on koogis toortatrajahu; kui küpsetis ei pea olema gluteenivaba, siis võta nisujahu ja vähenda soovi korral ka küpsetuspulbri kogust (0,5 tl on täitsa piisav).
Retsept ilmus D-kokaraamatus.
100 g võid
200 g valget šokolaadi
150 g (pruuni)suhkrut (nt hele muscovado)
1 suur muna
2 keskmist või suuremat küpset banaani
2 sl konjakit, brändit või kanget kohvi
100 g toortatra- või nisujahu
100 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g pähkleid (mandlid, Kreeka pähklid ja/või röstitud ja kooritud sarapuupähklid)
100 g tumedat šokolaadi
soovi korral tuhksuhkrut koogi peale
Haki või ja valge šokolaad tükkideks, aseta koos suhkruga kaussi, sulata vesivannil ja sega ühtlaseks. Lase pisut jahtuda, seejärel sega hulka kergelt lahtiklopitud muna, kahvliga püreestatud banaanid ja alkohol või kohv. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga läbi ja sega taina hulka, viimasena lisa hakitud pähklid ja tume šokolaad.
Tõsta tainas 20 cm läbimõõduga neljakandilisse küpsetuspaberiga kaetud vormi, silu pind ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni kook on pealt kergelt pruunistunud. Ära kauem küpseta, sest kook küpseb vormis veel edasi ja muutub muidu seest kuivaks ega ole niiske. Lase vormis jahtuda; külmale koogile sõelu soovi korral tuhksuhkrut.
4 kommentaari:
Kas laktoosivaba valge šokolaadiga (riisipiimašokolaad) võiks õnnestuda blondie küpsetamine?
vabandust, et see küsimus on jäänud kahe silma vahele. ma ei ole kunagi ise laktoosivaba šokolaadiga küpsetamist katsetanud, seega ei julge öelda. samas avastasid arstid just u nädal tagasi, et ühel mu lähedastest on laktoositalumatus, niiet ilmselt lähiajal hakkan ka laktoosivabu asju katsetama. kui olen targemaks saanud selles osas, siis kindlasti annan teada, kuidas õnnestub. toredat jõuluaega!
Aitäh retsepti eest! Tegin konjakiga ja tuli ülihea.
suur rõõm seda kuulda, et meeldis! aitäh tagasiside eest :)
Postita kommentaar