pühapäev, 19. november 2017

Kinoasalat päikesekuivatatud tomatite ja maitseka kanafileega



Kindlasti olete märganud minu suurt poolehoidu teaduspõhisele lähenemisele toitumises, samuti vastumeelsust igasuguse umbluu suhtes :) Tänapäeval on paraku populaarne igasuguseid tonte välja mõelda olgu selleks siis rasv, suhkur, süsivesikud, gluteen, laktoos, liha vms asi, kuid tegelikult on ju tasakaalustatud mitmekülge toitumine edu võti! Mulle on sümpaatne ühelt toitumisnõustajalt kuuldud tervemõistuslik seisukoht, et "tasakaalustatud toitumist järgides võib süüa kõike. Oluline on, et pööraksid tähelepanu erinevate toitainete tasakaalule.”

Otseselt ei pea ju midagi endale keelama (maiustadagi saab tervislikult, nt tükike tumedat teeb head) ja usun, et kõik mitteteaduslikud toitumisalased moevoolud ja hetketrendid, samuti imedieedid lähevad mööda nagu alati, kuid (arsti)teadus jääb!:)  Tuleb lihtsalt loota, et kõik need "eksperdid" toitumisalal, kes inimestele "head" nõu annavad ei suuda eriti paljude inimeste ainevahetust poppide ja trendikate umbluu-toitumispiirangutega ära rikkuda!

Kui kevadel tuli koolivend Heikki Mägilt ettepanek hakata Fitlapiga koostööd tegema, ei pidanud ma kaua mõtlema, sest äsja oli just üks mu sõpradest selle abil poole aastaga 15 kg alla võtnud ja mulle ühe teise sõbra sünnipäeval põhimõtteid selgitanud. Ma ise küll Fitlapi programmi ei kasuta ega oma ka vastavaid teadmisi, et seda adekvaatselt teaduspõhiselt analüüsida, kuid mulle on sümpaatne lähenemine, et toit peab olema tasakaalustatud, st iga toidukorraga tuleb saada nii süsivesikuid, ja valkusid kui ka rasvu. Kui ma ise hakkaks oma toitumist jälgima, siis nö makrote arvutamine oleks esimene asi, mille endale selgeks teeksin - et selle tõhususes veenduda, piisab kasvõi sellest, et lahti teha nt instagram, kus erinevad kodu- ja välismaised fitness-inimesed oma voolujoonelisi kehasid näitavad ;-)

Selle kinoa-kanaroa retsept ilmus juba Fitlap’is. Nagu ikka, soovin ka Fitlapile koostatud retseptiga pakkuda inimestele tervislikku ja täisväärtuslikku “päris” sööki, mis samas ei nõuaks tundide pikkust köögis askeldamist, vaid oleks kiireks ja lihtsaks alternatiiviks valmis- ja kiirtoidule. Kanafilee saab marinaadi panna juba eelmisel õhtul või hommikul enne tööle minekut (aega võtab see u 5 minutit), niiet koju tulles pole muud, kui kinoa keeta ja samal ajal kana ära küpsetada. Vähem kui 5 minutit aedviljade tükeldamist veel lisaks ja ongi kogu perele maitsev ja toitainerikas roog valmis :)

Kana küpsetasin salati juurde nii:
u 500 g kana rinnafileed
1 tl musta pipart, soovi korral ka muid jahvatatud või purustatud pipraid (nt 0,5-1 tl jahvatatud tšillipipart või paprikapulbrit)
poole sidruni mahl
2-3 sl oliiviõli
1 sl vedelat mett

Aseta kanafileed toidukile või küpsetuspaberi vahele ja tambi kergelt paksem osa tainarulli vm tömbi esemega u 1 cm paksuseks (mitte õhemaks, sest muidu võib liha liiga kuivaks muutuda). Sega kõik marinaadiained omavahel kokku, aseta sisse kanafileed ja keera neid marinaadis kuni need on üleni kaetud. Aseta külmkappi 1-2 tunniks maitsestuma.

200 g kinoad
5 päikesekuivatatud tomatit
värsket basiilikut või tüümianilehti
peotäis kirsstomateid ja värsket kurki
soovi korral sidrunisektoreid, värskelt jahvatatud musta pipart, extra virgin oliiviõli

Loputa kinoa sõelal jooksva vee all ja aseta koos poole liitri veega potti, lase keema tõusta, alanda kuumus ja lase madalal kuumusel 15 minutit keeda. Vajadusel nõruta ja maitsesta soolaga. Tükelda kuivatatud tomatid ja sega läbi kinoaga.

Kinoa keemise ajal prae kanafilee keskmisest pisut madalamal kuumusel kummaltki poolt 3-5 minutit natukese õli sees kuni see on pruunistunud ja seest läbi küpsenud.

Serveeri kinoa koos kanaga, aseta kõrvale poolitatud kirsstomateid ja värske kurgi viile, puista peale tüümianilehti või hakitud basiilikut. Soovi korral jahvata peale musta pipart ning paku sidrunisektoreid ja oliiviõli, mida saab peale niristada.

Kommentaare ei ole: