kolmapäev, 15. november 2017

Juustune pasta suitsulõhega


Selle pasta retsept ilmus täna koos mu teise makaroniroaga (taimne pasta tomati ja kikerhernestega) ajaleht Eesti Ekspressi vahelisas Maitsed, kus on seees ka minu tehtud persoonilugu Alar Aksaluga. Hetkel on Allu GOSPA peakokk, kuid mina tunnen teda juba ajast, mil koos Pädaste mõisa restorani Alexander köögis töötasime. Mul pole ammu ühtegi nii huvitavat intervjuud olnud, niiet soovitan lugeda ;-) Kahjuks on artiklist ainult pool paberil, aga õnneks vähemalt online’i mahub ära terve artikkel - kui see ilmub, siis jagan kohe ka linki.

Pikemalt kirjutasin S.Pellegrino maailma kõige olulisemast noorkokkade võistlusest, kus Alar hiljuti osales, veel ka siin. Muideks, GOSPA söögikoht saavutas just Hõbelusika gastronoomiakonkursil teistkordselt parima pererestorani tiitli. Aga seda teavad tegelikult kõik isegi:) Mida vähem teatakse, on see, et Eesti jalgpallikoondise superhea väravavaht Mihkel Aksalu on Alari sugulane, samuti seda, et Alar ise on surfiinstruktor ja tema kolme-aastane poeg käib juba trummimängu õppimas! Aga see ei ole veel kõik - peagi jõuab poelettidele peakoka peedileib, mis on koos Alluga välja töötatud, sisadab ainult rukkijahu ja põnevaks lisandiks on külmkuivatatud peedigraanulid, milles on ka sibulat ja küüslauku.



See on hästi kiire ja lihtne argiõhtu makaroniroog, mis on tehtud Itaalias eriti populaarsete Mafalde makaronidega, aga loomulikult võid kasutada neid, mida ise soovid, sh gluteenivabu või täistera makarone. Sooja pasta ja võis praetud porruga segatud mozzarella juust sulab mõnusalt, suitsukala annab pastale head soolakat mekki.  Mozzarella't kasuta nii palju, kui juustust pastat sa soovid - võid alguses ühe paki lisada ja kui tundub, et juustu võiks rohkem olla, siis pane teine pakk veel juurde.

Aega kulub 20 minutit; jätkub neljale/viiele

500 g (1 pakk)  Mafalde vm meelepäraseid makarone
1 sl oliiviõli
2 sl võid
1 suur või 2 väiksemat porrut 
300 g kuumsuitsu lõhet (tükkideks rebitud)
120-240 g (1-2 pakki) mozzarella juustu
ürte või maisterohelist (tüümianilehti, hakitud murulauku või basiilikut vms)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele (8 minutit) soolaga maitsestatud vees al dente, nõruta ja jäta 1 dl keemisvedelikku alles. Lõika porru õhukesteks viiludeks, rebi suistukala ja juust tükkideks.

Kuumuta suurel pannil õli ja või ning prae selles viilutatud porrut keskmisest pisut madalamal kuumusel 3-4 minutit kuni see on pehme. Lisa koheselt makaronid, keeduvedelik, tükkideks rebitud mozzarella ja sega läbi. Viimasena puista peale kala. Serveerimisel jahvata peale musta pipart ja puista meelepärast (hakitud) maitserohelist.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Kenali Jenis Permainan Ayam Bangkok Dari Sumber Terpercaya hanya di ayam pembunuh tercepat