neljapäev, 26. aprill 2018

Küüslaugumekiga rukkileivakrutoonide ja räimerullidega salat



Nüüd, kui armastatud karulauk ja noored umbrohud jälle saadaval, on eriti mõnus kokku segada tervislikke salateid, kuhu värsket rohelist peotäite kaupa lisada saab. Siia salatisse sobib kevadine kasulik kraam suurepäraselt! Salat ise on muidugi iga ilmaga ja igal tähtpäeval hea - passib ideaalselt kodumaa sünnipäeva puhul lauale (ikkagi räimerullid ja rukkileivakrutoonid!), samuti annab võimaluse ära kasutada lihavõtetest alles jäänud mune. 

Muna on üks asi, mille puhul levib tohutult palju valeinfot, ja seetõttu otsustasin selle kasulikkusest lähemalt rääkida. Lugu munast ilmus Laupäevaleht LP-s, selle juures oli ka siinne retsept. Mina ise söön muna igapäevaselt ja mul oli väga hea meel ka ise lugu kirjutades teada saada, kui tohutult väärtuslik toiduaine see on. Lausa kahju, et mu lapsepõlves nõukaajal levis müüt, et muna ei tohiks rohkem süüa kui korra nädalas, kuna see on tohutult kolesteroolirikas. Tõsi, kolesterooli on munas tõesti omajagu, aga sellest imendub tegelikult vähe ja paar muna ei kata isegi mitte meie päevast kolesterioolivajadust. Jah, lugesite õigesti, kirjutasin tõesti “kolesteroolivajadus”, aga kolesterool on juba hoopis teise artikli jaoks sobiv teema ...

Salati jaoks on vaja: 
4 suurt keedetud muna
200 g Rooma salatit
1 suurem küüslauguküüs
2 viilu musta leiba
1 väike või keskmine punane sibul
300 g (1 karp) räimerulle (nt rosepipra marinaadis)
õli ja võid praadimiseks
värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis tilli, murulauku või rohelist sibulat

Mee-sinepikaste: 
3 sl oliiviõli
1 sl vedelat mett
1 tl mahedat sinepit
0,5 tl soola

Keeda mune 7-10 minutit, jahuta külmas vees, koori ja lõika sektoriteks.

Rebi pestud ja kuivatatud salatilehed tükkideks. Haki küüslauguküüs peeneks ja lõika leib kuubikuteks. Soojenda pannil pisut õli ja võid ning prae selles keskmisel kuumusel pool hakitud küüslaugust ja leib krõbedaks. Poolita puhastatud sibul ja lõika peenteks viiludeks.

Sega kastmeained ja pool hakitud küüslaugust. Sega salatilehed ja sibul kausis kastmega läbi. Jaga salat neljale taldrikule, aseta igale ühele nõrutatud räimerullid, üks sektoriteks lõigatud muna, puista peale leivakuubikuid ja hakitud maitserohelist ning jahvata musta pipart.



Kommentaare ei ole: