reede, 29. juuni 2018

Sidruni ja võiga röstitud kana Bourdaini moodi


Et ilm ei grillimist ega muidu aja veetmist õues kohe kuidagi hetkel ei soosi, siis võib vabalt täna õhtul (või igal muul ajal) ühe kana ahju lükata ;-) Ahjus küpsenud kana on krõbeda naha ja tõeliselt mahlase maitsva lihaga, eriti kui seda nii valmistada, nagu Bourdain seda teeb. Kirjutasin liiga vara lahkunud Bourdainist nii Laupäevalehes kui ka blogis juba korra ja ei hakka siin enam parem pikka juttu heietama, sest paremaks see midagi ei tee ega teda tagasi too ...

See-eest aga annab järgmine tsitaat röstitud kana kohta suurepäraselt edasi tema ehedat olemust:
“Igaüks peaks teadma, kuida röstida kana. See on eluks vajalik oskus, mida peaks õpetama väikestele lastele juba koolis. Oskus valmistada mahlast läbi küpsenud krõbeda nahaga kana peaks olema hea kodaniku tunnus - kohustus kaaslaste vastu. Iga tänaval jalutav inimene peaks mõistikult saama olla kindel, et iga suvaline isik tema kõrval on vajadusel valmis kana röstima.”

Selle lõigu tõlkisin artikli jaoks ja pean ütlema, et Bourdaini sõnad on muidugi alati eesti keeles kuidagi ... naljakad. Proovisin ükskord ühte tema raamatut eestikeelsena lugeda ja kohe tuli error sisse, sest tema mahlakas ja värvikas sõnakasutus ei ole tõlkes üldse mitte see mis originaalis. Ma ise loen vist üldse rohkem raamatuid inglise keeles kui oma emakeeles, kuid see on pigem tingitud sellest, mida mu pere ja sõbrad loevad, kes on peamised, kelle soovitusi kuulan või kellelt raamatuid laenan. Bourdaini puhul aga on orginaalkeel alati täiesti teadlik valik, sest ükskõik kui hea on tõlge, siis teda ennast silme ette manada seda sama juttu rääkimas suudan vaid inglise keeles, milles teda harjunud kuulama olen ... :)

Retsept on Anthony Bourdaini raamatust “Appetites” ja on imelihtne! Kuigi komponente tundub võib-olla esmapilgul olevat ahjukana kohta üsna palju, siis igaks juhuks mainin, et umbes pooled neist on kastme jaoks. Niiet lisaks üliheale kanale saab ka ühe lihtsa ja imehea kastme retsepti võrra targemaks, aga kui kastet juurde ei soovi, siis on eriti vähe asju vaja osta ;-)

Vaja läheb:
1-1,3 kg kana
soola
purustatud musta pipart
60 g võid 
10 värske tüümiani vart
1 loorberileht
pool sidrunit (neljaks lõigatud)
2,4 dl kuiva valget veini
2 sl sidrunimahla 
3,6 dl kanapuljongit
0,6 dl hakitud peterselli
värskelt jahvatatud pipart

Hõõru kana seest ja väljast kokku soola ja purustatud pipraga. Lõika 30 g võid neljaks ning aseta tükid kummagi rinnaku ja kintsu peale naha alla. Aseta tüümian, loorber ja sidrunitükid kana sisse. Tee noaga kummagi koiva alla auk ja torka kana jala ots ettevaatlikult augu sisse. Kana võib ka nööriga kinni siduda, kui seda teha oskad.

Aseta kana kuumakindlale pannile ja küpseta ahjus 230 kraadi juures 30-40 minutit liigutades liigutades panni ahjus aeg-ajalt erinevatesse kohtadesse, et kana ühtlaselt küpseks, ning kastes kana eraldunud vedelikuga. Alanda ahju temepratuur 200 kraadini ja jätka küpsetamist veel 30-40 minutit kastes kana võimalikult sageli vedelikuga kuni kana on valmis. Küpsust saab kontrollida torgates noaga kanakoiva kõige lihalisemasse ossa. Kui eralduv mahl on selge, on kana läbi küpsenud.

Võta pann ahjust, tõsta kana välja ja lase sel enne lahtilõikamist 15 minutit puhata. Proovi pannilt kulbiga eemaldada nii palju rasva kui võimalik. Aseta pann pliidile kõrgele kuumusele, sega sisse vein ja sidrunimahl ning kuumuta samal ajal puulusikaga pannilt pruunistunud osasid lahti kraapides. Lase segul keema tõusta ja lase keeda, kuni see on poole võrra vähenenud. Lisa puljong, keeda veel, kuni kaste on uuesti poole võrra redutseerunud. Kurna pannil olev vadelik kastrulisse, kuumuta seda keskmisel kuumusel ja lisa ülejäänud 30 g võid osade kaupa samal ajal vispliga segades, kuni kaste on paks ja läikiv. Lisa hakitud petersell, vajadusel maitsesta kastet soola ja pipraga.

Serveeri igale sööjale (jätkub neljale) pool rinnafileed ja kas kints või koib, vala kaste lihale peale ja ülejäänu aseta kastmekannus lauale. Mina valmistasin seekord (nagu tavaliselt) juurde krõbedad ahjukartulid, mida saab teha ka niimoodi.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

Ilus ja inspireeriv blogi ning tore retsept. Mul aga tekkis küsimus,kust ostate broileri/kana? Olen poes näinud vaid Tallegi broilerit, turul ka mitte midagi paremat. Need ei kutsu mind eriti ostma. Kas kuskil müügil vabapidamise/väiketootjate kanu? Kiirel googeldamisel vastust ei leidnud.
Ette tänades
Margit

Silja Luide ütles ...

tere, Margit!

suur aitäh heade sõnade eest! Bourdain soovitab ise ka vabapidamisel olnud kana kasutada, kuid mina enamasti ostan lihtsalt poest, sest nn talukanade kättesaadavus on üsna piiratud. Kopra Karjamõisast võib vahel saada, soovitan neilt uurida.

Eestisse tuuakse nüüd ka Kekava antibiootikumideta kasvatatud kanade liha, aga ma kahjuks ei tea, kas neil ka terveid kanu on - tasub ilmselt poest küsida. Maximas on Kekava kindlasti olemas, loodetavasti mujal ka.

parimat,

Silja

Margot ütles ...

Nõmme turult saab talukana

Silja Luide ütles ...

äkki täpsustad selle koha, Margot? kindlasti on siin teisigi peale minu, kes käivad kodu lähedal Balti Jaama turul ja keskrurul ning Nõmmele eriti tihti ei satu, niiet selle kana müügikoha leidmine võib keeruline olla.