teisipäev, 26. juuni 2018

Suviselt kerge burrata-maasika salat



Kodumaised maasikad on hullult head ja neid iga päev vähemalt kilo ära süüa ei ole mingi probleem;-) Kindlasti mitte minu jaoks, sest sellel ilusal perioodil, mil turuletid imeheadest marjadest Eesti lookas on, ei kavatse ma end tagasi hoida :):):) Õnneks on maasikates ohtralt kasulikke toitaineid (sellest kirjutan siin ja siin) ning pole vaja muretseda, et need tervisele või kaalule kuidagi halvasti mõjuksid. 

Mul on blogis terve rida erinevaid maasikaretsepte ja - mis eriti tore - ei ole need marjad ideaalsed mitte ainult dessertidele, kookidele, smuutidele jm maiustele lisamiseks, vaid sobivad suurepäraselt ka soolastesse toitudesse. Näiteks grillitud kana ja virsikutega salat on imemaitsev! Maasikatest saab teha ka mõnusa vinegreti või kasutada nt selles kanaga salatis või hoopis grillitud halloumi ja mustikatega toidus. Üks teistmoodi variant on maasikad grillile panna - külma vanillijäätisega serveeritud soojad maasikad koos neist välja valgunud vedelikuga on minu jaoks vastupandamatud:)

Seekordne salat on taaskord lihtne, kiire ja kerge nagu suvised söögid olema peavad, sest kahju oleks ilusat sooja päikselist aega pikalt toas või köögis kulutada :) 


Eestiski saab lõpuks täiesti korralikku pehmet mozzarella’t ja burrata’t. Burrata on minu lemmik versioon mozzarella-juustust, mille kreemjas sisu koosneb koorest ja straciatella'st. Kui ma esimest korda sõna “straciatella” juustu puhul kuulsin, siis mõtlesin, et tegemist on mingi eksitusega, sest see tähendab ju väikeste šokolaaditükkidega jäätist, jogurtit vm desserti:) Tegelikult on aga heal lapsel mitu tähendust ehk lisaks neile kahele asjale kasutatakse seda sõna ka ühe supi tähistamiseks ;-)

Seekordsed burrata’d on pärit kahest kohast. Eelmisel pildil koos rukolaga oleva burrata-nime all müüdud kummipalli (isegi poodides müüdav tavaline mozzarella on pehmem) ostsin Balti Jaama turu lihasaali keskelt ühest Itaalia toidu letist. Järgmisel pildil olev üsna ideaalilähedane juust pärineb aga Rae Meiereist, kus see on küll krõbedama hinnaga (1 pall on 6,5 eurot), kuid see-eest ei ole veel konsistentsis siiani pettuma pidanud. Mõnus laialivalguv sisu annab salatile veelgi mahlasust juurde ja pole vist vaja mainida, et selle toidu puhul pole kunagi muret, et midagi alles või üle jääks. Pigem tehakse taldrik pärast veel saiatükkidega puhtaks :D

Kui sa ei soovi burrata’t kasutada, siis sobib salatisse väga hästi ka tavaline mozzarella-juust, samuti mõni meelepärane kitsejuust. Kui kasutad mõnda soolasemat juustu (nt fetat), siis lisa kastmesse vähem soola.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Salat:
65-100 g (1 pakk) rukolat, põldsalatit, spinatit vm meelepärast rohelist
2 keskmist kodumaist tomatit
peotäis või kaks maasikaid
10 g piiniapähkleid
2 burrata't vm meelepärast juustu
värskelt jahvatatud musta pipart

Kaste:
2 sl palsamiäädikat
4 sl extra virgin oliiviõli
2 sl suhkruroosiirupit või muscovado siirupit
0,5 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Pese põld-võõrkapsas vm roheline, rebi lehti soovi korral väiksemaks, et oleks lihtsam süüa, ja aseta kaussi. Tükelda tomat ja maasikad suupärasteks tükkideks, rösti piiniapähklid kuival pannil kuldpruuniks. Sega kastmeained omavahel ja vala pool kastmest kaussi salatilehtedele. Sega läbi, lisa tomat ja maasikad ning sega kergelt uuesti läbi.

Jaota salat kahe taldriku vahel, aseta kummalegi portsule üks burrata-pall, jahvata peale musta pipart, puista piiniapähklid ja nirista ülejäänud kaste. Naudi kohe röstitud või krõbeda koorikuga saia ja külma valge või roosa veiniga.


Kommentaare ei ole: