neljapäev, 20. september 2018

Beseekateega pohla-martsipani juustukook


Pohlad ja martsipan on ka veendunud magusapõlgurit põlvist nõrgaks võttev kooslus! Tänu kreemisele toorjuustutäidisele ja pehmele beseekihile saab neist kahest suus sulava koogi, mis sobib lauale panekuks ka pidulikumal puhul. Seda kooki olen mitu korda küpsetanud ning näinud teist ja isegi kolmandat tükki võtvat ka isikuid (NB! mehi), kes enne söömist ütlesid, et nad ei taha magusat ja kellest ühel oli väidetavalt kõht täis ...:D

Kuigi beseekiht võib jätta petliku mulje, et koogiga tuleb kõvasti vaeva näha, siis tegelikult käib koogi valmistamine kiirelt juhul, kui on olemas köögikombain küpsiste purustamiseks ning minu jaoks asendamatu abimees lauamikser (Electrolux Assistent) koheva munavalgevahu saamiseks, kuigi asja ajab siin loomulikult ära ka käsimikser. Juustutäidise puhul aga on lisaks natukesele tükeldamisele (martsipan ja õunad) vaid asjade kokkusegamise vaev :)

Kui on soov teha kook gluteenivaba, siis mina olen selleks kasutanud seda mandlijahust põhja, mis minu arvates koogi veelgi hõrgumaks teeb - vähemalt mulle maitseb mandlipõhi oluliselt rohkem, kui küpistest valmistatud ka selle koogi puhul :) Millist martsipani ma ise kasutan, sellest kirjutasin just mõni päev tagasi siin, aga loomulikult sobib siia igasugune muu martsipan, mida parajasti poest saab.

Retsept valmis koostöös Electroluxi portaaliga Lisa elule maitset. Seal on kirjas mõned nipid, pildid tegevuskäigust ja lisaks räägin sellest, kuidas beseekattele pisarad tekivad ;-)



Põhi:
180 g (1 pakk) vanilli- või kondenspiimamaitselisi küpsiseid
1 sl pruuni suhkrut, näiteks demerara, hele või tume muscovado, fariinsuhkur (soovi korral)
60 g võid

Aseta tükkideks murtud küpsised koos suhkru ja tükeldatud võiga köögikombaini ning töötle ühtlaseks puruks. Suru küpsisemass 24 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema. 

Täidis:
400-450 g (2-3 pakki) toasooja toorjuustu
80 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
3 munakollast
1 sl maisitärklist
100 g martsipani
2 keskmist (puhastatud kaal u 200 g) haput õuna (näiteks Antonovka)
100 g pohli või jõhvikaid

Aseta toorjuust suhkrutega kaussi ja vahusta vispli abil ühtlaseks kreemiks, lisa munakollased ja sega vispliga läbi. Seejärel sega visplit kasutades hulka maisitärklis.

Tükelda martsipan ja õunad u 1 cm suurusteks tükkideks ning lisa koos marjadega toorjuustuvahule. Sega õrnalt spaatli abil läbi, vala täidis vormi ja silu pind. Küpseta ahjus 160 kraadi juures 40-50 minutit kuni täidis on  tahenenud.

Beseekate: 
3 munavalget
100 g tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka supilusikatäie kaupa suhkrut lisama kuni tekib tugevate tippudega vaht. Laota besee koogile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 10 minutit kuni see on pealt kuiv ja ja hakkab kergelt kuldseks muutuma.

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis külmkappi. Enne serveerimist võiks kook vähemalt tunni külmkapis seista; hoida tasub seda samuti külmkapis.

Kommentaare ei ole: