esmaspäev, 17. september 2018

Klassikaline pohla-õunamoos


Nädalavahetus oli jälle mõnusalt soe ja päikseline:) Loodetavasti oli kõigil aega nii õunu korjata kui ka metsa pohlale minna; eks nädala sees jõuab neist moosi keeta ja muid toitusid, sh küpsetisi valmistada :) Ja need pohlad, millele kohe kasutust ei leia, tasub sügavkülma panna, sest aastaringselt on hea neid kookides jm kasutada.

Minul oli pohla-õunamoos lapsepõlves üks suuri lemmikuid, kuid siiani teen seda igal sügisel vähemalt korra. Erinevalt muudest nõukogudeaegsetest ülimagustest keedistest, kus suhkrut oli reeglina sama palju kui vilju, oli see moos tänu pohladele ikkagi pisut hapukam. Keedan seda nostalgilist moosi endiselt igal aastal, kuid oluliselt vähema suhkruga kui toona tehti. See keedis on ideaalne pannkookide ja pudruga nautimiseks, kuid sobib samas ka jõulude ajal verivorsti juurde.

Üks versioon pohla-õunamoosist on mul juba blogis olemas. Tookord tegin moosi pisut magusama kui seekord, kuigi kasutasin ka siis suviseid valgeid klaare. Nüüdseks on juba ka mõnusalt hapud Antonovkad valmis ja nendega on moos veelgi parem ning vähem magus. Antonovka on üldse ideaalne nö “köögiõun”, mis sobib vist küll iga toidu ja koogi sisse ning kui need valmis saavad, siis ma muidugi kokkamsieks enam muid sorti ubinaid üldse ei kasuta :) Kui aga soovid ilma õunteta pohlamarmelaadi, siis on ka see retsept ilusti olemas :)


Kui soovid ühtlast paksu tükkideta moosi, siis keeda seda enne moosisuhkru lisamist 15-20 minutit. Pärast suhkru moosi sisse panemist ei tasu seda enam üle 15 minuti keeta, sest siis võib moosisuhkrus sisalduva pektiini mõju väheneda ja moos ei tule nii paks. Kui kasutad tavalist suhkrut, siis muidugi võid vabalt moosi kauem keeta ehk seni, kuni konistents on Sinu jaoks paras. 

Steriliseerimiseks soovitan asetada purgi ahju ja kuumutada neid u 20 minutit 120 kraadi juures, kaasi aga 5 minutit keevas vees hoida.

Retsept oli ka Laupäevaleht LP-s

Vaja läheb:
1 kg pohli
0,5 kg meelepäraseid õunu
500 g moosisuhkrut

Aseta tükeldatud, puhastatud ja soovi korral kooritud õunad ja pohlad koos 1 dl veega potti ning lase keema tõusta. Keeda u 10 minutit aeg-ajalt segades, kuni pohlad hakkavad katki minema ja õunatükid lagunema. 

Lisa suhkur ja lase moosil madalal tulel õrnalt nö podisedes ise aeg-ajalt segades 10-15 minutit keeda. Eemalda vaht, lase moosil 10 minutit seista ja aseta seejärel steriliseeritud purkidesse. Moos pakseneb seistes.

Kommentaare ei ole: