kolmapäev, 26. september 2018

Pirni-sinihallitusjuustu pirukas



Praegu saab veel kodumaiseid parimaid pirne ja vahelduseks magusatele asjadele soovitan neist teha hoopis ühe krõbedapõhjalise küpsetise sinihallitusjuustuga. Pirnide, sinihallitusjuustu ja Kreeka pähklite kombos iseenesest ei ole midagi uudset - olen seda varem korduvalt kasutanud. Need krõbedad pirukad kaovad alati laualt üsna kiiresti, võiks isegi öelda, et esimese asjana :) Seetõttu on need ka üks suupistetest, mida peaaegu aastaringselt ehk sügisest kevadeni päris sageli külalistele muude asjade hulgas pakun, kuigi enamasti olen sunnitud neid poes müüdavate pirnidega valmistama. Pole vist vaja öelda, et maitse vahe kodu- ja välismaistel pirnidel on ikka väga suur. Seega tasub just praegu pirne võimalikult palju toidus kasutada, sest need on hullult head! Ka magusates küpsetistes, nt mandlitäidisega koogis ja krõbedas struudlis :)

See küpsetis sobib suurepäraselt suupistena nautimiseks näiteks veini kõrvale. Ja pean ka ära mainima selle, et kui ma paar nädalat tagasi seda küpsetist viimati tegin, andsin õhtusele külalisele viimased kolm lõiku kaasa. Järgmisel päeval oli ta väga pahane, sest oli lootnud vähemalt ühte tükki hommikul kohvi kõrvale nautida, aga abikaasa oli kogu piruka juba õhtul üksi ära söönud ... Vot siis!:) Mul muidugi oli seda kuuldes eriti hea meel, sest jälle on üks küpsetis juures, mida ka mehed söövad :D Välja ma oma rõõmu tol hetkel välja näidata ei saanud, küll aga on võimalus vähemalt siin ära mainida, et võib seda pirukat meestelegi pakkuda ;-)

Kui soovid gluteenivaba küpsetist, siis asenda nisujahu maisi- ja riisijahu seguga.

Retsept ilmus Laupäevaleht LP-s.


Põhi: 
230 g jahu
110 g külma võid
0,5 tl soola
1 tl Vahemere või Provence’i vmt kuivatatud ürdisegu
1 muna

Aseta sõelutud jahu köögikombaini või kaussi, lisa tükeldatud külm või, sool ja maitseained ning töötle saiapuru meenutavaks seguks (kausi korral kasuta nuga või sõrmi). Lisa munakollane ja kuni 3 sl jääkülma vett ning sega ühtlaseks tainaks. 

Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks kettaks ja vooderda sellega 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, selle ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Torka põhi kahvliga tihedalt läbi, aseta sellele küpsetuspaber ja peale raskuseks keetmata riis, kuivatatud herned või oad. Aseta vorm 30ks minutiks külmkappi.

Aseta vorm ahju ja küpseta põhja 200 kraadi juures 20 minutit, eemalda paber koos raskusega ja seejärel lase veel 10 minutit küpseda kuni põhi hakkab kuldseks muutuma. Võta vorm ahjust, pintselda lahtiklopitud munavalgega ja aseta veel 5ks minutiks ahju.

Täidis:
2 suurt või 3 väiksemat küpset pirni
150 g toasooja toorjuustu
2 suurt toasooja muna
0,5 dl täispiima
tüümianilehed mõnelt varrelt
soola, musta pipart
100 g sinihallitusjuustu
50 g Kreeka pähkleid

Lõika puhastatud pirnid neljaks, neljandikud omakorda pikuti pooleks ja kata nendega piruka põhi. Lase u 10 minutit küpseda kuni pirnid hakkavad pehmenema. Võta vorm ahjust ja alanda kuumus 180 kraadini.

Sega kausis toorjuust visplit kasutades lahtiklopitud munade ja piimaga ühtlaseks. Maitsesta soola ja musta pipraga ning sega sisse tüümianilehed. Tükelda sinihallitusjuust ja haki kreeka pähklid peeneks ning laota mõlemad vormi pirnide peale. Vala peale juustusegu ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud ja kuldpruun. Lase pirukal vormis jahtuda, serveerimisel puista peale veel tüümianilehti ja soovi korral ka hakitud Kreeka pähkleid.

Kommentaare ei ole: