teisipäev, 20. november 2018

Vürtsikas lillkapsa-kõrvitsasupp



Pimedasse, porisesse ja külma novembrikuusse on üks soojendav aedviljasupp lausa hädavajalik! See on küll toekas kõhutäis, kuid samas igati tervislik ja toitainerikas. Boonusena on erksavärviline kõrvitsasupp justkui loodud sombusesse sügisõhtusse värve tooma :)

Mulle meeldib see supp eriti just krõbeda singi, mahedamaitselise pehme juustu, röstitud seemnete ja värskete aromaatsete ürtidega, kuid kõrvitsa suur eelis ongi see, et see pmst kõigega kokku sobib. Vürtsidest valisin seekord särtsu andma lisaks mustale piprale kurkumi, tšilli, cayenne’i pipra ja suitsupaprikapulbri; küüslauk ja sibul on minu köögis niikuinii kohustuslikud kaaslased pea iga supi ja pajaroa juures. Aga nendega ei pea piirduma - vabalt võib supi sisse lisada igasuguseid maitseaineid ja ürte, meelepärastest juustudest rääkimata. Peaasi, et nii ise kui ka pereliikmed rahule jäävad ;-) Olen küll mõned võimalikud ürdid ülejärgmises lõigus välja toonud (neid kasutan ise enamasti kõrvitsasupi puhul), kuid miks mitte anda viimane lihv hõrgule supile hoopis basiiliku, salvei või estragoniga?!?

Suppi tuleb päris suur kogus ja külmkapis hoituna säilib see vähemalt kolm päeva. Kui Sa selle aja jooksul ei jõua seda ära süüa, siis soovitan supi karpidesse asetada ja sügavkülmutada, et kiirel argiõhtul saaks mugavalt ja kiirelt kosutava supi valmis teha.

Kasutasin seekord valmistamisel kodumaist kanepiõli, kuid loomulikult sobivad kõik meelepärased õlid. Lisandiks sobivad erinevad juustud (parmesanilaastud, tükeldatud feta- ja mozzarella-juust), röstitud seemned, saia- ja leivakuubikud, krõbedaks praetud või ahjus küpsetatud peekoni- või prosciutto-tükid. Puista supile ka meelepäraseid ürte (tüümianilehti, hakitud murulauku, lehtepeterselli vm). Pildil oleval supil on tükkideks rebitud mozzarella-juust, krõbedaks praetud prosciutto, pannil röstitud seemnesegu (päevalille-, kõrvitsa-, seedermänniseemned) ja tüümianilehed.

Retsept ilmus Laupäevaleht LP-s koos kahe kõrvitsadesserdiga.


Vaja läheb:
1 keskmine sibul 
2 sl (kanepi)õli
2-4 küüslauguküünt
1 tl kurkumipulbrit
1 tl jahvatatud tšillit
0,5 tl cayenne’i pipart
1 tl (suitsu)paprikapulbrit
1-2 l kanapuljongit
1 kg puhastatud kõrvitsat
1 suur lillkapsas
maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
150-200 g (1 karp) maitserohelisega või küüslaugumaitselist toorjuustu
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
lisandiks juustu, maitserohelist, röstitud seemneid ja krõbedat sinki

Haki sibul peeneks ja kuumuta seda madalal kuumusel poti põhjas õli sees u 8 minutit kuni see on pehme ja klaasjas, lisa peeneks hakitud küüslauguküüned ja kuumuta veel paar minutit. Lisa maitseained (kurkum, tšilli, cayenne ja paprika) ning prae segades veel minut või paar kuni ned aromaatseks muutuvad.

Lisa pisut puljongit ja lükka poti põhjast sinna kinni jäänud “praadimisjäägid” lahti. Lisa tükeldatud kõrvits, õisikuteks murtud lillkapsas ja üks liiter puljongit ning lase keskmisel kuumusel keeda, kuni aedviljad on pehmed. Püreesta poti sisu, soovi korral lisa veel puljongit, kuni saaad enda jaoks sobiva paksuse/konsistentsi ning sega hulka toorjuust. Maitsesta valmis supp soola ja pipraga. 

Kommentaare ei ole: