pühapäev, 4. november 2018

Kõrvitsa-kaerahelbeküpsised pähklite ja šokolaadiga


Olen sel sügisel jõudnud jub päris palju erinevaid kõrvitsatoitusid teha ja mul on tõeliselt hea meel, et saan neid hakata vaikselt blogissegi lisama. Tegelikult on mul veel kolm erinevas suuruses kõrvitsat verandal ootel + mitu karbitäit püreed sügavkülmas, niiet endalegi kuluvad alati värsked ja uudsed ideed ära, et pidevalt ühtesid ja samu asju ei valmistaks:) Õnneks on praeguseks juba päris suur hulk kõrvitsaretsepte blogis olemas ja tegelikult saaks juba olemasolevate pinnalt hakkama, aga eelkõige on alati midagi põnevat mul endal vaja, et saaks oma küpsetamis- ja toidutegemiskirge piisavalt rahuldada :D :D :D

Krõmpsuvate pähklitükkide ja tumeda šokolaadiga küpsistele on raske vastu panna, kuid ega ei peagi ju üritama, sest need on magusa asja kohta ikka päris tervislikud;-) Kaerahelvestest saab ohtralt kiudaineid ning mitmed teisedki komponendid (pähklid, kõrvits, mesi, muna) on kasulikest ainetest pungil. Ja mis eriti tore - taina valmistamine läheb ülikiirelt juhul, kui püree enne valmis on tehtud! Need pätsikesed on igati sobivad hommikusöögiks kohvi kõrvale, samuti tervislikuks maiustamiseks kogu päeva jooksul. Ja miks mitte ka pärast õhtusööki nende küpsistega maiustada - seda ilmselt ei peaks isegi veendunud dieedipidajad sobimatuks:D Kuna kõrvitsa-kaerahelbeküpsised ei pudise, on neid ka mugav piknikule või tööle kaasa pakkida või hoopis anda lapsele kooli kosutavaks vahepalaks.

Need pätsikesed on sarnased kõrvitsaruutudele, mida samamoodi julgen alati soovitada - mõnusad, pehmed, kergelt vürtsikad, krõmpsuvate pähklite ja šokolaadiga. Retsept oli eelmisel laupäeval LP-s. Sel nädalal ilmus aga üks samuti pähklite ja kaerahelvestega, kuid kondenspiimaga kõrvitsakook Electroluxi portaalis. Kondenspiim on kõrvitsapüree, vürtside ja pähklitega superhea kombo, niiet soovitan seda lihtsat kooki kindlasti küpsetada. Blogiski on juba üks sarnaste komponentidega küpsetis olemas (vürtsikas kondenspiima-kõrvitsakook krõbedal pähklipõhjal), mis on praktiliselt sama lihtne, ning samuti kook, mida võib alati kindlapeale soovitada! :)

Kõrvitsapüreed saab teha lihtsalt. Selleks tükelda ja puhasta kõrvits, aseta ahjuplaadile, küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni viljaliha on pehme, lase pisut jahtuda, koori ja töötle püreeks. Püreestamiseks sobivad saumikser ja köögikombain, kuid kannmiskerisse on vaja ka vedelikku lisada, et see tööle hakkaks, mistõttu ei ole see parim variant. Ülejäänud püree aseta karpidesse ja sügakülmuta. Kui kasutad sügavkülmast võetud püreed küpsetises, siis kindlasti sulata ja nõruta see sõelal enne tainale lisamist.

Mee võid soovi korral asendada suhkrusiirupiga; tumeda šokolaadi (mina kasutan 70%ilise kakaosisaldusega varianti) võid vahetada muu meelepärase vastu, sobivad nii valge kui ka piimašokolaad. Sellisel juhul aga soovitan vähendada mee kogust 70 grammini, et küpsised liialt magusad ei oleks, sest mõlemad šokolaadid on reeglina oluliselt magusamad kui tavaline tummine tume, mis reeglina on ka pisut mõrkjas.

Vürtsidest lisasin seekord pipakoogimaitseainet, kuid selle asemel võid kasutada ka jahvatatud kaneeli ja ingverit (kumbagi 0,5-1 tl), samuti lisada näpuotsatäie riivitud muskaatpähklit, pisut peenestatud kardemoni või nelki. Vürtsid on igal juhul olulised, eriti praegusel aastaajal - soojendavad seestpidiselt ja lisavad hädavajalikku särtsakust aina lühemaks ja pimedamaks muutuvasse (argi)päeva ...  :)


Vaja läheb:
200 g kõrvitsapüreed
100 g vedelat mett
60 g sulatatud võid
1 suur muna
2 tl pipakoogimaitseainet
1 sl vanillisuhkrut
200 g kaerahelbeid
50 g maisi- või nisujahu 
70-100 g hakitud Kreeka, sarapuu- või pekanipähkleid
70-100 g hakitud tumedat šokolaadi

Sega omavahel kõrvitsapüree, mesi, sulatatud või, muna, pipakoogimaitseaine ja vanillisuhkur. Lisa kõik kuivained, tükeldatud pähklid ja šokolaad ning sega ühtlaseks.

Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 12 ühe suurust kuhjakest ja suru õlise või märja käega need ühtlaseks 1-1,5 cm paksuseks ümara kujuga pätsiks. Küpseta ahjus 170 kraadi juures u 20 minutit. Lase küpsistel ahjuplaadil täielikult jahtuda. 

2 kommentaari:

Enn ütles ...

Väga maitsvad, tegime kohe kaks päeva järjest. Mett panin ainult poole vähem ja kasutasin täistera nisujahu.

Silja Luide ütles ...

Enn, suur aitäh tagasiside eest! mul on hästi hea meel selle üle :) toredat aastavahetust!