pühapäev, 2. detsember 2018

Suus sulavad kõrvitsa-pähkliruudud



Soovin kõigile toredat esimese advendi õhtut ja imeilusat jõuluaega! Nädalavahetusel jõudsid minuni juba esimesed kingitused ja peetud sai esimene jõulupidu, kuid õnneks see on alles algus. Pühadeaeg on minu jaoks tõeliselt lahe aeg, millest naudin iga hetke :)

Eile oli Laupäevaleht LP-s Eesti mõjukamatest inimestest juttu - suisa isegi tabel koostatud - ja seetõttu tegin toiduloo ühega selles nimistus olevatest inimestest. Marko Reikop on tõeliselt huvitav kuulata ja värvikas isiksus ka väljapool ekraani ning kuna ta on mulle suure toiduhuvilisena tundunud, siis olen juba ammu mõelnud ta intervjueerimisest. Mul on nimelt Laupäevaleht LP toiduosa jaoks olemas pikad nimekirjad erinevaest ideedest ja inimestest, millest ja kellest kirjutada ning Marko Reikop on seal juba pikemat aega kirjas :) Lugu saab lugeda siit ja üks asi, mis ruumipuudusel välja jäi, on see, et ta sööb liiga palju liha. Magusat ta ei armasta, saia ka mitte eriti, pitsat ei söö peaaegu kunagi, niiet kui palusin nimetada ühe asja, mis ei ole eriti tervislik või mille söömist peaks vähendama, siis oli see tema arvates liha. Kuigi kui ta välimust vaadata, siis muidugi tundub, et midagi muuta pole vaja, sest vorm on tal ikkagi kadestamisväärselt hea!:)

Eelmisel laupäeval aga olid lehes supid 2018. a Eesti parimast kokaraamatust ja lühike jutuke ka raamatu toredast autorist Kristinast ning sain taaskord targemaks. Kas teadsite, et sõna “meditsiiniõde” on “ränk viga” ja kasutada tuleb terminit “õde”? Keeletoimetaja polnud ka kahjuks asjaga kursis ja oli mu loos kirjas olnud korrektsele mõistele “õde” lisanduse “meditsiini-“ teinud, mille sain õnneks enne trükki minekut veel tagasi muuta. Liitsõna “meditsiiniõde” olevat nõukaaegne pärand, mille kasutamisest soovitakse loobuda. Olen seda mitmete inimestega arutanud ja siiani on see kõigi jaoks üllatuslik olnud, kuigi üks tuttav ütles, et tema on ka kuulnud, et “õed ei ole meditsiinitöötajad” ... Samas raamatu autor ise kirjutas mulle, et ta õppis meditsiini :) Niiet jätke siis meelde, et mitte ise samamoodi eksida, sest mulle tundub, et ÕS-s on isegi vastav muudatus tehtud. Korrektne sõnakasutus ikkagi tuleneb sellest raamatust, mitte kellegi suvast või maitse-eelistustest ...


See kõrvitsa ja pähklitega lihtne kook on kondenspiimafännidele tõeline maiuspala. Retsept valmis koostöös Electroluxiga ja ilmus portaalis Lisa elule maitset. Kõrvits annab koogile imeilusa kollase värvuse, pähklid lisavad krõmpsu tekstuuri, pruunist suhkrust saab karamellist mekki ja kaerahelvestest vajalikke tervislikke kiudaineid. Aega kulub selle hõrgutise valmistamiseks ülivähe, sest kolme kihi puhul on vaid asjade kaalumise ja kokkusegamise vaev.

Selle koogi tegemiseks on parim lauamikser Electrolux Assistent, mille tainalabaga saab ideaalse tainapuru põhja jaoks, vahustamisotsikuga vahustades aga ühtlase täidise. 

Retseptis olevate vürtside asemel võib kasutada näiteks 2 tl piparkoogimaitseainet; Kreeka pähklid võib asendada soovi korral pekani- või sarapuupähklitega.

Võimalik on teha nii nisujahuga kui ka gluteenivaba küpsetis - retseptis on toodud mõlemad variandid. Nisujahu on sellepärast 10 g rohkem, kui gluteenivabu jahusid kokku, et toortatrajahu on täisterajahu, mis imab rohkem niiskust ja seda tuleb sama konsistentsi saamiseks pisut vähem lisada. 

Kõrvitsapüree saab valmistada lihtsalt. Selleks puhasta ja tükelda kõrvits, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni see on pehme. Koori ja püreesta kõrvits ning jäta jahtuma. Jahtunud püreed saad kasutada koogi täidises, ülejäänu aga aseta sügavkülma. Kui kasutad juba sügavkülmutatud püreed, siis sulata ja nõruta see sõelal enne, kui koogile lisad.


Põhi:
180 g nisujahu või 80 g toortatrajahu, 60 g maisijahu ja 30 g riisjahu
40 g kaerahelbeid
60 g pruuni suhkrut (nt hele muscovado)
120 g toasooja võid

Sega omavahel sõelutud jahu(d), kaerahelbed ja suhkur, lisa tükeldatud või ning vahusta mikseriga madalal kiirusel paar minutit, kuni tekib tainapuru. Vajuta 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 15 minutit. 

Täidis:
400 g kõrvitsapüreed
397 g (1 purk) kondenspiima
2 suurt muna
1 sl maisitärklist
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl peenestatud kardemoni 

Aseta kõik komponendid kaussi ja vahusta mikseriga keskmisel kiirusel, kuni moodustub ühtlane mass. Vala segu vormi ja küpseta ahjus 20 minutit kuni täidis on tahenenud (võib veel pisut võdiseda).

Kate: 
100 g Kreeka pähkleid
2-3 sl pruuni suhkrut (nt hele muscovado)

Haki pähklid ja sega suhkruga läbi. Puista kate ühtlaselt koogile ja küpseta 15-25 minutit kook on tahenenud ja keskossa sisse torgatud nuga tuleb puhtalt välja. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. Hoia kooki külmas õhukindlalt suletud anumas.


Kommentaare ei ole: