pühapäev, 21. märts 2021

Ahjus röstitud aedviljad


Eile tegin ühte oma nädalavahetuse lemmiktoitudest - tervelt röstitud kana ja aedvilju :) See on selline roog, millest kunagi küll ei saa ja mis alati (vist kõigile) maitseb. Kuna eilsed insta story'desse üles pandud telefonipildikesed said üllatavalt palju tagasisidet ja uuriti, kuidas ma seda toitu valmistasin, siis otsustasin "retsepti" siia kirja panna. Mõnele inimesele küll kribasin tegemisõpetuse juba sõnumisse, aga parem oleks, kui ikka siin olemas on :) Pildid on küll eilsed spontaansed telefoniga tehtud klõpsud, aga samas ma usun, et see ei ole kellelegi probleemiks, kes soovib lugeda, kuidas aedvilju ahjus teha :) Selline tegelikult võikski toidublogimine ideaalis olla - teed mingi hea koduse toidu ja jagad retsepti. Mõnusalt lihtne ja siiras vahetu suhtlemine blogilugejatega ning meeldiv spontaansus nagu kunagi blogi alguses oli normiks, sest blogi kirjutamine on ju puhas rõõm mitte kohustus. Ja eriti hea meel on mul selle üle, et Teid, kes Te siin käite, on igapäevaselt nii palju. Aitäh Teile, sest jagatud rõõm on ju topelt rõõm! :)

Kana oli seekord küpsetuskotis, aga enamasti teen seda ilma, näiteks olen katsetanud ahjukana kahe oma suure eeskuju Thomas Kelleri ja Bourdaini moodi (mõlemad retseptid on blogis olemas, klikka lihtsalt nimel), samuti näiteks koos aedviljadega seda küpsetanud. Kelleri hõrku kana proovisin ka aasta tagasi tema Kalifornias asuvas restoranis Bouchon ja sellest panin isegi instasse fotod, sest USA-s ei ole hea toidu leidmine niisama lihtne:) Plaanin sellest (viimasest USA reisist ja toidust) tegelikult blogiski kirjutada, aga hästi veel ei kujuta ette, millal see plaan teoks saab ... :) 

Selle sama söögikoha kokaraamatust, mis mul õnneks kodus olemas, on ülal mainitud Kelleri kana retsept pärit. Tegelikult tuntakse Kelleri kana nimetuse alla ka lihtsalt soola ja pipraga maitsestatud ahjus küpsetatud kana, aga kuna see on täpselt see, mida mu kodus on alati tehtud, siis selle kõige tavalisema ja lihtsama (kuid loomulikult väga maitsva!) ahjukana Kelleri kanaks nimetamine tundub pisut imelik ... :) Vana hea kodune ahjukana, mida mu ema küpsetas alati puuküttega, mitte üldse tavalises ahjus, oli juba lapsena üks mu lemmiktoitudest. 

Eile küpsetasin aedvilju ahjus samaaegselt koos üle kahe kilo kaaluva kanaga, seega tegelikult väga täpselt kella ei jälginud. Küpsemisaeg sõltub sellestki, kui suured tükid aedviljadest on tehtud. Jätsin eile need suhteliselt suureks, sest teadsin, et kanaga läheb niikuinii üle kahe tunni, seega ei tahtnud, et aedviljad varem valmis oleksid ja jahtuksid selleks ajaks maha, kui kana ahjust tuleb. Täpne küpsemisaeg sõltub ikka ahjust ja aedviljadest (eriti nende suurusest), seega jälgi pigem seda kui täpset kellaaega. 

Kui sul ei juhtu värsket tüümiani kodus olema, siis kasuta mõnda muud värsket või kuivatatud ürti, nt rosmariini, punet vms. Sobivad ka ürdisegud, nt Provence'i jmt.


Ahjuvormi sisu sõltub sellest, mida parasjagu kodus on. Eilne oli selline: 
1 kg kartulit
3 keskmist porgandit
2 varssellerit
3-4 küüslauguküünt
peotäis tüümianivarsi
soola, tšilli- ja küüsalugupulbrit
4 sl head oliiviõli
1 keskmine lillkapsas

Puhasta ja lõika aedviljad tükkideks. Lillkapsa puhul jäta alles ka lehed, samuti juurikas, kuid sellelt eemalda kõva koor. Lõika kooritud juurikas väikesteks tükkideks. 

Aseta kõik peale lillkapsa ahjuvormi. Puista peale maitseained, lisa tüümian ja nirista 2-3 sl õli ning sega kõik korralikult läbi. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures (pöördõhu režiimi kasutades 160 kraadi) u 1 h kuni kartul on peaaegu pehme. Küpsemise ajal sega aedvilju mõned korrad, et need ühtlaselt küpseks. 

Laota peale lillkapsas, sh tükeldatud juurikas ja lehed, puista sellele soola ja soovi korral ka teisi maitseianeid ning nirista u 1 sl õli. Küpseta ahjus veel u 15 minutit kuni lillkapsas on pehme. 

Kommentaare ei ole: