kolmapäev, 16. jaanuar 2019

Vürtsikas kõrvistakeeks šokolaadiga (gluteenivaba)


Kuigi jaanuar on ilmselt paljudel uue alguse ja tervisliku toitumise aeg, siis üks väike keeksike kulub ikkagi alati marjaks ära ;-) Selles saab ära kasutada kodus alles olevad kõrvitsad, kusjuures isegi poodides on seda vilja veel ilusti saada. Mina, kes ma küll pole suur keeksisõber, küpsetan neid maiusi ikka päris sageli (siin on kõik blogis olevad keeksid) ja pean ausalt ütlema, et soojale ja mahlasele keeksile, eriti kui selles on veel mõnusaid vürtse ja tumedat šokolaadi, ei suuda ma küll mitte kunagi vastu panna! Selle kõrvitsaküpsetise puhul on veel see suur eelis, et taina kokkusegamiseks piisab vaid ühest kausist ja kui kasutada šokolaadinööpe, siis ei ole vaja isegi šokolaadi hakkimisega vaeva näha:) Ainus asi, mis aega võtab, on kõrvitsapüree valmistamine, aga minul on sügavkülmas seda alati mitu karpi ootel, niiet mul on vaja see vaid üles sulatada ja nõrutada.

Seekord valmis keeks Electroluxi auruahjus ja kasutasin funktsiooni “niiskus keskmine”, mis on auru ja kuuma õhu kombinatsioon, mis annab keeksile erilise pehmuse ja mahlakuse. Loomulikult saab seda teha ka tavalises ahjus (all on kirjas). Panin kirja ka mõned nipid, kuidas alati parima keeksi saab:

* Et šokolaaditükid eriti ühtlaselt keeksi sees jaotuks, võib need enne tainale lisamist 1 sl jahuga läbi segada.

* Magusates küpsetistes tuleks parima maitse saavutamiseks kasutada neutraalse maistega õli, nt rapsi-, viinamarjaseemne- vmt õli. Oliivi- ja kanepiõli soovitan soolaste toitude jaoks jätta.

* Piparkoogimaitseaine asemel võid kasutada meelepäraseid vürtse, nt lisada tainale jahvatatud kaneeli, ingverit, nelki, kardemoni, muskaatpähklit. Vanilliekstrakti asemel võid maitsestada tainast nt 1 sl brändi või külma kange kohviga.

* Mandlijahu saab osta poest või valmistada ise mandlilaastudest köögikombainis. 

* Tume šokolaad on selles keeksis eriti hea, aga sobib ka valge või piimašokolaad. Kuna need on magusamad, siis võid suhkru kogust vähendada 150 grammini, et keeks liialt magus ei oleks. 

* Vormi põhjas võiks olla küpsetuspabeririba, et küpsetist eriti lihtne vormist välja võtta oleks. 

* Keeks tuleb kindlasti vormist eemaldada (tõsta vormist välja restile) pärast küpsetamist, sest muidu tekib põhja kondentsvedelik ja keeks jääb alt lödi. 

* Ära pane keeksi ega muid taolisi küpsetisi (nt leiba ja saia) külmkappi, sest siis läheb see kiirelt vanaks. Hoia seda toatemperatuuril toidukilesse või küpsetuspaberisse mässituna, kui aga soovid keeksi pikemalt säilitada, siis aseta see sügavkülma.


Kõrvistapüree valmistamiseks tükelda ja puhasta kõrvits, aseta ahjuplaadile ja küpseta kas 180 kraadi juures u 40 minutit või auruta ahjus pehmeks. Seejärel koori ja püreesta kõrvits; ülejäänud püree kasuta mõnes teises toidus või aseta sügavkülma. Kui kasutad juba sügavkülmutatud püreed, siis sulata ja nõruta see enne tainale lisamist.

Kui kook ei pea olema gluteenivaba, siis kasuta maisi- ja riisi- või toortatrajahu asemel 190 g nisujahu ja jäta küpsetuspulber ära. Sel juhul ole taina segamisel väga ettevaatlik (sega nii vähe, kui saad), sest muidu aktiveerid gluteeni ja küpsetis tuleb nätske.

Vaja läheb: 
120 g maisijahu
60 g riisi- või toortatrajahu
40 g mandlijahu
1-2 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
180 g suhkrut
250 g kõrvitsapüreed
1,8 dl neutraalse maitsega õli
2 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti
150 g tumedat šokolaadi

Sega sõelutud jahud mandlijahu, vürtside, soola, küpsetuspulbriga ja soodaga. Lisa suhkur, kõrvitsapüree, õli, kergelt lahti klopitud munad ja vanilliekstrakt ning sega läbi. 

Tükelda šokolaad ja sega enamik sellest taina hulka (jäta alles u peotäis). Vala tainas vormi, mis on võiga määritud, jahuga üle puistatud ja mille põhjas on küpsetuspabeririba ning puista ühtlaselt peale ülejäänud šokolaad. 

Küpseta auruahjus funktisooniga “niiskus keskmine” 170 kraadi juures u 40 minutit või tavaahjus 170 kraadi juures vähemalt 1 h, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase ahjust võetud keeksil u 10 minutit vormis taheneda, tõmba noa või spaatliga ääred lahti (st keeksi ja vormi vahelt läbi) ja tõsta keeks restile jahtuma. Hoia keeksi toatemperatuuril õhukindlas anumas või kilesse või küpsetuspaberisse mässituna. 



Retsept valmis koostöös Electroluxiga.

Kommentaare ei ole: