esmaspäev, 7. jaanuar 2019

Tatrahelbepuder päikesekuivatatud tomatitega


Täna enam head uut aastat soovida ei sobivat, aga imelist ja õnnelikku alanud aastat soovin ikkagi kõigile kallitele siin lehel viibijatele!!! :)

Tõesti kahju, aga see on paraku alles esimene postitus sel aastal. Kuigi ma kokkan ja küpsetan igapäevaselt eriliselt suure hooga (palju rohkem kui detsembrikuisel pidudeperioodil), siis ei saa ikkagi kahjuks kõiki asju kohe blogisse panna, kuigi väga tahaks jagada uusi häid maitseid ka Teiega ... :) See-eest aga oli laupäeval lehes kaks superhead tervislikku retsepti - shakshouka ja tsitrussalat granaatõunaseemnetega-, mida ma ka täna õhtuseks magustoiduks tegin. Niiiii hea! Juba salatist tulev  tuba täitev aroom ja värviteraapia on mõnusad, aga iga värskusest pakatava ampsuga tunned, kuidas tervis tuleb ja keha saab tohutu portsu vitamiine :)

Seni, kuni uusi retsepte ka blogisse saan lisada, jätkan vanade heade toitudega nagu seda on tatrahelbepuder, mida päris sageli valmistan. Selle retsepti panin kirja paar aastat tagasi koostöös Tartu Mill’iga ja pean ütlema, et alles siis ka need suurepärased helbed enda jaoks avastasin. Seni olin alati kasutanud nii röstitud kui ka toortatart, kuid juba paar aastat on piimaga keedetud tatrahelbepuder sagedasti menüüs. Seda küll teiste kogustega kui retseptis, sest viimasel paaril aastal teen ma ühele inimesele 80 grammist ja kahele 150-160 grammist helvestest, et tuleks parajalt suur kausitäis imehead auravat putru ja kõht niipea tühjaks ei läheks:) Enamasti söön putrusid magusate lisanditega (mõned variandid on mul ka retseptiks vormistatud, nt see, see, see, see, see ja see), kuid tatrahelbepuder on laual alati vaid soolaste asjadega alates erinevatest juustudest lõpetades suitsukala või -singiga. 

Pean ütlema, et pudru suhtes olen tõeline snoob! Mulle meeldib kui see on enda tehtud, värske ja soe:) Seetõttu ei tellli ma putru kunagi üheski söögikohas ega võta hotelli hommikusöögil, sest see ei kunagi nii maistev kui ise tehtud ega ole värske, vaid on juba seisnud ... Puder on superhea kõhtu täitev toekas hommikusöök, kuid vahel teen seda ka lõunaks. Eriti hea just sellistel päevadel, kui on mõni raskem trenn, sest siis on suurem ports süsivesikuid igati omal kohal. See-eest aga ei söö ma ise kunagi putru õhtusöögiks, sest päeva lõpus tahaks ikkagi midagi kergemat, mida vahel ka klaasikese või paari veini või šampanjaga nautida. Ja õhtusel ajal (isegi juhul, kui päeval sai kõvasti trenni tehtud) kausitäis süsivesikuid minu jaoks reeglina end ei õigusta, see-eest aga on väike kogus teravilju (nt kruupe), toortatart, kinoad, punast riisi, (täistera)makarone, kartulit vms lisandina mõne salati või aedviljade ja liha- või kalaroa kõrvale igati ideaalne. Pealegi tahaks õhtusööki pikemalt nautida ja aeglasemalt süüa, aga puder paraku ei ole slow food, vaid ikka superhea toitaineterikas kiirtoit, mis valmib kiirelt ja eeldab ka kiiresti söömist, sest parim on just soe ja aurav, mitte jahtunud või seisnud puder. 

Tegin juunis Laupäevaleht LP-sse loo sümpaatse kulturisti Ott Kiivikasega, kellelt muuhulgas küsisin ka seda, kuidas pudru puhul makrotoitained paika saada, st et süsivesikuid, rasvad ja valgud oleksid tasakaalus. Tema soovitas järgmist: 

Ma ei tee kunagi lihtsalt veega putru. Kui teen magusat putru, siis söön juurde kohupiima või segan pudru hulka supilusikatäie vadakupulbrit, samuti lisan lusikatäie maapähklivõid ja vahel ka puuvilju. Soolasele pudrule lisan keetmise ajal munavalget, riivin peale juustu ja lisan kodujuustu. Nii tuleb palju maitsvam ja kreemjam puder, samuti on paigas valgud, süsivesikud ja rasvad.

Vot nii - sellised suurepärased ideed pudru täiustamiseks! Lisaks oli loos üldse ohtralt häid nõuandeid inimesele, kes tahab tervislikult ja tasakaalustatult süüa :) Ja igaks juhuks mainin juurde, et ikka teaduspõhiseid, sest Ott on oma tavatult pika karjääri jooksul oma nahal ära proovinud igasuguseid asju ja jõudnud lõpuks ikka välja selleni, et umbluu ei tööta, ükskõik kui veenvalt seda esitatakse :)

Head isu!



100 g tatrahelbeid
2 dl piima
0,5 tl soola
peotäis toortatart, piiniapähkleid, seedermänni- või muid meelepäraseid seemneid
4 suuremat päikesekuivatatud tomatit
peotäis rukolat vm meelepärast rohelist
u 30 g kõvemat laagerdunud juustu (nt parmesani)
värskelt jahvatatud musta pipart
extra virgin oliiviõli

Aseta helbed piima, 2 dl vee ja soolaga potti ning keeda 2 minutit. Aseta potile kaas ja lase 3 minutit seista. 

Rösti keskmisel kuumusel kuival pannil toortatart, piiniapähkleid või seemneid aeg-ajalt segades, kuni need kergelt pruunistuvad ja omandavad kuldse jume. 

Haki tomatid tükkideks ja sega pudru hulka. Jaota puder kahe kausi vahel. Puista peale röstitud tatart või seemneid ja rukolat, tõmba noaga mõned juustulaastud, jahvata peale musta pipart, nirista oliiviõli ja naudi kohe. 

Kommentaare ei ole: