reede, 18. jaanuar 2019

Beseekihiga Key Lime Pie


See kook on ikka hullult hea!!!, aga enne, kui sellest räägin, ei saa jätta mainimata tänase päeva suurt uudist :) Nimelt korraldab meie väike Eesti aastal 2020 kokandusmaailma kõige olulisema võistluse - Bocuse d’Or’i - Euroopa eelvooru. Finaal on ikka Lyonis Prantsusmaal, kuid igal kontinendil on enne seda eelvõistlus, mille paremid saavad edasi. Et saada Euroopa võistlust siia Eestisse on Bocuse d’Or Eesti president Dimitri Demjanov aastaid vaeva näinud ja ausalt öeldes, kui sellest plaanist esmakordselt kuulsin, tundus see olevat ulmeline soov. Kuidas me suudame võisteleda suurte pikaajaliste traditsioonidega kulinaariamaadega nagu nt Prantsusmaa ja Itaalia või hetke edukaima kokandusmeka Skandinaaviaga?!? Aga suudame, nagu näha! See on muidugi suures osas tänu ühe mehe pühendumisele ja visale tööle ning Dimitri ise arvab:

"See on fantastiline uudis! Me oleme juba aastaid püüdnud seda üritust Eestisse tuua ja nüüd saab see lõpuks teoks. See on tunnustus meie kokkadele, toidutootjatele, põllumeestele, väiketalunikele, turismiedendajatele - aga mitte ainult. Meie visioon on ühendada selle ürituse raames kogu Eesti toiduvaldkond ühise katuse alla, näidata üheskoos parimat, mis meil on. Esile tõsta meie parimad tooted, maitsed ja tehnoloogiad. Sobiks igati öelda, et järgmine aasta on Eesti toidu aasta ja Tallinn Põhjamaade külalislahkuse etaloniks!"

Vot nii! :) Mul on ikka väga hea meel, et meie seast eelmisel aastal lahkunud tippkoka Paul Bocuse’i poolt ellu kutsutud tähtsaim kulinaariaalane võistlus toimub Eestis. See on ju nagu olümpia, kuhu tulevad olulisemad ja tunnustatumad kokandusmaailma tegijad kokku, lisaks palju ajakirjanikke ja muid toiduhuvilisi inimesi. Niiet hakkame sättima :)


Selle koogi puhul aga võiksin öelda, et taasavastasin ideaalse koogi saladuse :) - krõbe põhi, tugevamaitseline kreemjas sisu, milles magus ja hapu on ideaalselt tasakaalus, ning pehme suus sulav beseekiht. Rohkem polegi üheks täiuslikuks magusaks ampsuks vaja :)

Kuigi USA-s (just Floridas ja Key West’is, kust see pirukas pärit on) serveeritakse kooki reeglina vahustatud vahukoorega, otsustasin ikkagi seekord peale teha beseekihi, et kook oleks veelgi maitsvam ja ära kasutada saaks ka täidisest üle jäävad munavalged. Seda enam, et koheva beseekihiga koogid on mu suured lemmikud, nt seda kondenspiima ja marjadega kooki tegin sel suvel päris palju ja see pohla-martsipani kook on samuti überhea! Olen küpsetanud klassikalist Key Lime Pie’d ja ka juustuga versiooni, aga seekordne õhulise beseekattega kook on kindlalt kõige parem! :)

Kui sa ei soovi gluteenivaba põhja, siis tee see nisujahust. Selleks asenda jahvatatud mandlid ning maisi- ja toortatrajahu 250 g nisujahuga ning ära lisa küpsetuspulbrit. Kui tahad eriti kiirelt kooki valmis saada, siis valmista põhi küpsistest. Selleks purusta 1 pakk (180 g) vanilli- või kondenspiimamaitselisi küpsiseid, sega läbi 70 g sulatatud võiga ja suru ettevalmistatud koogivormi põhja ja äärtele.



Põhi:
20 g jahvatatud mandleid, 130 g maisijahu, 90 g toortatrajahu ja 0,5 tl küpsetuspulbrit
või
250 g nisujahu
2 sl suhkrut
0,25 tl soola
130 g külma võid

Sega mandlijahu sõelutud jahude, küpsetuspulbri, soola ja suhkruga (kui kasutad nisujahu, siis sega see pärast sõelumist soola ja suhkruga), lisa väikesteks tükkideks lõigatud või ja töötle köögikombainis, haki noaga või pudista sõrmedega purutaoliseks tainaks (meenutab riivsaia). Lisa 2-3 supilusikatäit (vajadusel rohkem) jääkülma vett, sega läbi, kuni tainas kokku hakkab, vormi palliks, keera kilesse ja aseta u 30 minutiks külmkappi.

Rulli tainas lahti või suru sõrmede abil 24 vm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja u 2 cm kõrguselt äärtele ning aseta veel 15 minutiks külmkappi. Vorm võiks olla eelnevalt ette valmistatud ehk põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud.

Küpseta põhja kõigepealt 180 kraadi juures raskuse all (küpsetuspaber+keetmata riis, kuivatatud oad või herned) 10 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta veel u 5 minutit kuni põhi on kuiv. Lase põhjal täielikult jahtuda. 

Täidis:
4 munakollast
u 400 g (1 purk) magusat kondenspiima
1,1-1,2 dl laimimahla (u 4-5 laimi)

Täidise jaoks vahusta munakollaseid paar minutit, seejärel vala vahustamise ajal sisse kondenspiim. Edasi vahustades nirista sisse ka laimimahl. Vala täidis põhjale ja küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Kate:
4 munavalget
100 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks ja hakka supilusikatäie kaupa suhkrut lisama. Kui vaht on tihke, läikiv ja tugevate tippudega, siis tõsta see koogile (laota laiali või tee keskele kuhi) ja küpseta veel 10 minutit. Lase koogil vormis täielikult jahtuda ja aseta siis külma.


Retsept ilmus D-kokaraamatus

8 kommentaari:

Keiu ütles ...

Imehea! Kondenspiima keetsin päev varem valmis, nii et järgmisel päeval läks koogitegu juba kiiresti. Sööjad küll kaebasid, et kõht on niii täis, aga tõstsid uued tükid :) Läheb kindlasti kordamisele!

Silja Luide ütles ...

aitäh Sulle tagasiside eest, Keiu! mul on väga hea meel seda lugeda :) nii tore, et teistele ka meeldib - ma ise olen samuti selle koogi suur fänn ja siiani kõigilt sööjatelt ainult ülihead tagasisdet saanud :)

Anonüümne ütles ...

Mul muutus täidis ahjus munapudruks kahjuks. Ei teagi,mis valesti läks, temperatuur oli õige. Kas võiks selle täidise pliidil paksemaks vaiksel tulel keeta ja siis selle küpsetamise etapp vahele jätta?

Silja Luide ütles ...

Seda, et täidisest saab munapuder, kuulen esimest korda. Olen nii ise kui ka mu sõbrad-tuttavad on seda päris palju küpsetanud ning see on selline lihtne nö kindlapealemineku kook. Ilmselt ei seganud sa täidise aineid kokku õiges järjekorras (st nii nagu mul tegemisõpetuses kirjas on), sest laimimahl võib reageerides munakollasega tõesti sellise “segaduse” tekitada. Kui seda retsepti kasutad, siis keetma ära kindlasti täidist hakka. See ei tööta! Kui ei soovi täidist küpsetada, siis tee küpsetatud taina sisse nt lemon curd või mõni muu analoogne võie nt rabarberist, astelpajust vms, mille retseptid mul kõik blogis ilusti olemas on. Head katsetamist! :)

Helene ütles ...

Kui kaua kook peaks külmas olema? Või võib serveerida ka peale seda, kui on ahjust välja võetud ja vormis maha jahtunud?

Silja Luide ütles ...

Helene, seda võib jah kohe serveerida, kui on jahtunud, aga võib ka enne paar tundi külmkapis hoida.

Liina ütles ...

Suu hakkas vett jooksma seda retsepti lugedes. Minu “firmaroog” on üks beseekattega õunakook, mida kõik kiidavad ja mis on samas nii lihtsatest ainetest. See meenutab veidi seda kooki ja kavatsen paari nädala pärast tuleval sünnipäeval ära proovida. Tahtsin ainult küsida, põhja kohta. Mul on mandlijahu, mille tahaksin ära kasutada, aga kuna ma maisijahu kasutan nii harva ega taha seda vaid selle koogi pärast osta, siis kas võin panna vaid mandlijah? Või peaksin panema pool mandlijahu ja pool nisujahu?

Silja Luide ütles ...

tere, Liina! rõõm kuulda, et suu vett jooksma hakkas :) ja väga loodan, et oled pärast tulemusega rahul, kui küpsetad :)

põhja retsepti gluteenivaba alternatiiv on koostatud ühe inimee gluteenitalumatuse tõttu. kui kellelgi sööjatest nisujahuga probleeme ei ole, siis soovitan parima tulemuse nimel kindlasti nisujahu kasutada. mandlijahu ja nisujahu kombinatsioon kõlab eriti ahvatlevalt ning kindlasti töötab hästi :) ainult mandlijahu osas ma ei julge lubada, et tulemus sama hea on :)

igal juhul head küpsetamist ja ilusat sünnipäeva Sulle!

PS mul on ka üks hästi lihtne ja mõnus beseekattega õunakook küpsetusrepertuaaris ja see retsept ilmub just järgmises Nädalalõpuleht LP-s. äkki on midagi sarnast Sul? :)