laupäev, 12. jaanuar 2019

Shakshouka - soojedav ja vürtsikas pannitäis kõike head :)



Uue aasta algus on alati tore - saab teha justkui jälle kokkuvõtte mingi eluetapi osas ja uue positiivse energiaga edasi minna. Mulle meeldib selline värkse algus (või nagu popp on öelda: restart) :) Kui detsember on suurepärane aeg pidudeks, siis jaanuar on minu arvates ideaalne oma toitumisharjumuste ülevaatamiseks ja vajadusel muutmiseks, et uuel aastal veelgi tervem ja ilusam olla ;-) Kirjutasin sellest pikemalt eelmisel nädalal Laupäevaleht LP-s, kus ilmus ka shakshouka retsept, mis täna blogisse saab.

Tegelikult tahaksin jagada lisaks retseptile ühte ülihead The New York Times’i artiklit, mis räägib sellest, kuidas ja miks inimesed kergesti nn “tervisetooteid” müüvate inimeste õnge lähevad. Kogu wellness industry on tohutult kasumlik, kuid tegelikult inimest reaalselt ei aita, vaid kasutab ära meditsiinisüsteemi kitsaskohti. Kuigi tänapäeva arstiteadus räägib sellest, et sööma peaks nii, et toidust kõik vajalikud toitained kätte saada, tekitatakse siiski inimestes hirm, justkui peaksid nad end koguaeg millestki halvast puhastama ja toidulisandeid võtma. Tegelikult saab enamike lisandite puhul vaid kalli uriini (on muidugi erandeid); keha “puhastuse” (ja oma maksa “aitamise” või “toetamise”) asemel aga lihtsalt koormame oma organismi piiratud kalorivaese detox-dieediga, mis niikuinii ei ole jätkusuutlik.

Kuna ma ei kuulu nende küüniliste inimeste hulka, kelle arvates "lollidelt peabki raha ära võtma" ja "loll saab kirikus ka peksa", siis proovin ma muidugi oma kirjutistega selgitada, jagada linke usaldusväärsetele allikatele ja kutsuda inimesi üles normaalselt sööma. Paljud söömisalased otsused on ikkagi seotud teadmatusega, mitte inimese rumalusega, seega mida rohkem teaduspõhist infot jagada, seda rohkem see ju ringleb ja seda lihtsam on inimestel teha adekvaatseid otsuseid :)

Kui ikka toituda tervislikult, jälgides teaduspõhiseid toitumisjuhiseid (saadaval nt siin: https://toitumine.eehttps://toitumine.ee), siis tegelikult kaob magusaisu iseenesest, energiat on palju ja muidu on hea olla :) Ja mis eriti tore - ebavajalike “tervisetoodete” (nt toidulisandid jms) peale kulutama jäänud raha eest saab osta rohkelt head, toitainerikast ja kvaliteeset toitu! :) Minu arvates ei ole tervislikult söömine kallis, sest aed- ja puuviljad, täistera- ja piimatooted ega liha, kana, kala ja muna pole tegelikult kuigivõrd kulukad, kui ise kodus süüa teha. Pigem on kallis valmistoit, maiustused, alkohol jms, mida organism ju tegelikult otseselt ei vaja. Mitte et neist asjadest loobuma peaks, aga pigem tasub olla ikkagi mõõdukas, sest nii on jällegi pärast vähem vajadust end “puhastada” ;-) :D



Shakshouka on Vahemere ääres, Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas levinud toekas pannitäis tomatit ja teisi aedvilju, mida suurema koguse pitaleiva või saiaga nauditakse. Kuigi sealkandis on Shakshouka pigem hommikueine, sobib see vürtsikas roog ideaalselt ka lõuna- ja õhtusöögiks, kuigi ka brantšiks on see suurepärane. Ühel pannil küpsenud aedviljad, vürtsid ja munad täidavad kõhtu ning soojendavad sisemust külmal ajal. 

Roale on minu arvates väga toredaks täienduseks soolakas fetajuust, aga kes soovib veelgi toitvamat shakshouka’t, peaks lisama ka mõnda lihatoodet (nt küpsetatud kana, praetud hakkliha vms). Kui soovid vürtsikamat rooga, lisa ka jahvatatud tšillipipart. Samuti on maitsvaks täienduseks purustatud koriandriseemned ja köömned. Kui sa kuulud nende hulka, kellele värske aromaatne koriander vastumeelne on, kasuta lehtpeterselli.

Mul on selles roas kooritud ploomtomatid (konservina), kuid võid kasutada ka purustatud tomateid. Suvisel ajal muidugi tasub võtta kasutusele värsked kodumaised tomatid, sest need on parimad! Ja küpsed tomatid kasvuhoonest on ka mõnusalt magusad, niiet suhkru võib siis lisamata jätta. 

Vaja läheb:
1 suur sibul
1 punane paprika
3 küüslauguküünt
2-3 sl (oliivi)õli
1 tl jahvatatud vürtsköömned
1 tl jahvatatud paprikat
näpuotsatäis cayenne’i pipart
2 sl tomatipastat  (soovi korral)
800 g (2 purki) tomatikonservi
1 tl soola
1 tl suhkrut
150 g (1 pakk) feta-juustu (soovi korral)
4-6 suurt muna
mõned pipraveski keerud musta pipart
paar peotäit värsket koriandrit
saia või pitaleiba

Lõika kooritud sibul pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks, samuti viiluta õhukeselt puhastatud paprika ja küüslauguküüned. Kuumuta pannil madalal kuumusel õli, lisa sibul ja paprika ning küpseta neid aeg-ajalt segades u 20 minutit, kuni need on täiesti pehmed ja sibul klaasjas. Lisa küüslauk ja kuumuta veel mõni minut, kuni ka see on pehme. Lisa vürtsköömned, paprika ja cayenne’i pipar, soovi korral ka tomatipasta ning küpseta segades umbes minut, kuni need aromaatseks muutuvad.

Vala pannile tomatid, maitsesta soola ja suhkruga ning lase madalal kuumusel õrnalt mullitades keeda, kuni kaste on paksenenud (u 10 minutit). Võta pann tulelt ja sega hulka murendatud või tükkideks lõigatud fetajuust, seejärel tee 4-6 väikest lohku ja aseta nendesse õrnalt munad. Jahvata peale pipart ja küpseta rooga ahjus 190 kraadi juures u 10 minutit, kuni munad on kergelt tahenenud. Puista ahjust võetud toidule hakitud värsket koriandrit ja serveeri koos krõbeda koorikuga saia või pitaleivaga. 

    Kommentaare ei ole: