laupäev, 23. veebruar 2019

Krõbedad juustu-jõhvika ampsud


Kui eelmisel laupäeval oli Laupäevaleht LP-s toidulugu Eesti laulu superfinalisti Uku Suvistega, kes rääkis sellest, mida ta süüa armastab ja - mis eriti tore - on samuti suur magusa- ja kohupiimafänn, siis täna jagasin lehes kahe homseks pidupäevaks sobiva tordi retsepti. Otsustasin seekord teha mõlemad tordid - nii soolase kui ka magusa - kodujuustu ja rukkileivaga. Magusat kooki täiustasin kahe erineva šokolaadi, vanillise kohupiimapasta ja hapukate kodumaiste vaarikatega; soolase aga tegin piduliku(ma)ks kalamarja, värskelt suitsutatud lõhe, küüslaugumekiga toorjuustu ja keedetud munadega. Tuleb tunnistada, et mõlemad said sellised, mis ülikiirelt otsa saavad :) Mulle endale maistesid isegi nii väga, et esimene kord neid tehes oli kohe pärast pildistamist kummastki neljandik  läinud ... :D :D :D

Aga mulle väga maistevad ka need mõnusad krõbeda lehttaina, juustu ja jõhvikatega ampsud, mis olid sõbrapäeva puhul Laupäevaleht LP-s, kuid minu arvates sobivad need suurepäraselt EV aastapäeva puhulgi pakkumiseks. Igal muul ajal muidugi ka ;-) Tegin osad pirukad südamekujulise piparkoogivormiga, aga loomulikult tee endale meelepärased kujundid. Kusjuures, kuna neid pirukaid kindlasti maitsma “pidin”, siis ahjusoojana said kolm tükki nii otsa, et ei saanud arugi ... :)

Jõhvikad on üks eestlaste rahvusmarju ja oleksin need ilmselt ka täna lehes oleva musta leiva ja kodujuustuga tordi peale pannud, kui need eraldi küpsetamist ei vajaks. Vaarikatega on lihtne - püreestad ära, ajad läbi sõela, segad želatiiniga ja ongi kõik. See-eest aga jõhvikad oleks vajanud pisut pehmemaks keetmist. Nendes suupistetes aga küpsevad jõhvikad juba ahjus pehmeks ja kodus on pirukate tegemise päeval tõeliselt mõnus moosilõhn :)

Lisaks on need krõbedad suupisted ülilihtsad valmistada, kuid sobivad peaaegu kõigi jookide kõrvale alates kohvist ja teest lõpetades veini või hoopis mõne kokteiliga (nt džinn-toonik). Nagu lehttainast küpsetised ikka, on need eriliselt head just ahjusoojana, kuid ka jahtununa on need igati maitsvad.

Ja muidugi pole üldse põhjust kasutada välisriigist pärinevat juustu. Üha enam tehakse ka kodumal juba tõeliselt häid juustusid, mis sobivad ideaaselt välismaise Brie või Camemberti asemele. Ja meil on megahäid kitsejuustusid, mida samuti selles pirukas kasutada võib.

Kui kasutad sügavkülmutatud jõhvikaid, siis sulata ja nõruta need enne kasutamist.



Vaja läheb:
400 g (1 pakk) pärmi-lehttainast võiga
120 g Brie või Camembert juustu
u 100 g jõhvikaid
värskelt jahvatatud musta pipart
vedelat mett
peotäis tüümianilehti (soovi korral)

Sulata tainas külmkapis, aseta jahusele pinnale ja rulli pisut õhemaks. Lõika ruutudeks või tee südamekujulise vormiga kujundid. Südameid tehes võid ülejäänud taina tükid kokku koguda, uuesti lahti rullida ja sellest veel pirukaid teha.

Lõika terava noaga äärest u 1 cm kaugusel tainas noaga peaaegu läbi. Aseta tainaruudud vm -kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Viiluta juust õhukeselt ja aseta iga ruudu või südame keskossa viil või paar, sellele omakorda aseta jõhvikad surudes neid pisut juustu sisse. Jahvata igale pirukale musta pipart ja nirista jõhvikatele u 0,5-1 tl mett. 

Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit, kuni pirukate ääred on kuldpruunid ja juust keskelt sulanud. Lase pirukatel pannil u 10 minutit taheneda, puista peale tüümianilehti, soovi korral nirista veel mett ja naudi soojalt. 

Kommentaare ei ole: