neljapäev, 7. märts 2019

Brownie maapähklivõiga (näiteks homseks naistepäevaks) :)



Homme ongi juba naistepäev ja kui keegi peaks soovima mõne lihtsa, aga väga hea koogiga mõnda naist üllatada, siis see on üks superhea variant :) Ma ise naudin küll homme teiste inimeste valmistatud hõrgutisi (eelkõige värskeid mereande), sooja merevett ja eredat päikest, aga kui ma kodus oleksin, siis see šokolaadiküllane kook oleks küll üks variant, mille küpsetamist ma tõsiselt kaaluksin ;-) Pealegi mulle tõeliselt meeldib maapähklivõi - ma võin seda vabalt pool purki korraga ära süüa (kahjuks olen seda ka korduvalt teinud) ... :)

Kui ma muidu tohutult naudin igasuguseid tähtpäevi ehk järjekordselt head “põhjust” kokata, sõpradega kokku saada, midagi toredat teha, šampanjat juua jms, siis reisidel ei oma pidupäevad ausalt öelda mingisugust tähtsust. Niikuinii on ju iga päev eriline ja põnev ning tavapärasest luksuslikum, sest keegi on ju valmistanud kogu selle rikkaliku valikuga hommikusöögi buffet (sh puhastanud ja viilutanud kõik need mesimagusad ananassid), koristab igapäevaselt su tuba, lisaks saad mere ääres lamamistoolis pikutada ja raamatut lugeda, meres või basseinis nõrkemiseni ujuda, igapäevaselt lõunaks ja õhtuks värskeid mereande süüa jne jne. Sellise elu juures ei ole ju vahet, kas on argi- või tähtpäev?!? :) Ja nii see elu siin Tais kulgeb. Olen siin küll juba viiendat korda, aga alati avastan midagi uut ja huvitavat, lisaks käin iga kord erinevates kohtades.

Õnneks aga ei pidanud pikalt pead vaevama, millist kooki naistepäeva puhul blogisse postitada, sest üks mahlane ja tummine maapähklivõiga šokolaadiküpsetis on juba ammu ootel. Retsept ilmus sõbrapäeva puhul laupäevaleht LP-s.

Eelmisel nädalavahetusel oli lehes lugu restoani Moon imelisest kondiitrist, pagarist, pelmeeni- ja pirukameistrist Ljudast, kes jagas ka suitsukala-kapsa pirukate ja vastlakuklite retsepte. Sel laupäeval on aga oodata Laupäevaleht LP toidukülgedel Eesti parimate ekleeride autori tutvustust koos tõeliselt ahvatleva vaarikakreemiga Chou au Craquelin retseptiga. See on keedutainast kreemitäidisega koogike, millel krõbe paelispind, ning mida ise veel ei olegi proovinud küpsetada. Selle vea aga parandan ma kindlasti Eestis olles ära, sest keedutainas mulle väga meeldib. Kohupiimatäidisega tuuletaskud, samuti klassikalised vanillikreemi ja tumeda šokolaadi kattega profikad on mul suured lemmikud! Aga ka ülimalt lihtsa karamellikreemi, kakao ja valge šokolaadiga tuuletaskud on vahelduse mõttes toredad, samuti suitsukalatäidise ja rukkijahuga soolased profikad ;-)

Praeguse koogi kohta aga nii palju, et ole taina segamisega ettevaatlik - lõpeta segamine kohe, kui asjad on segunenud. Samuti pea hoogu küpsetamisega, sest brownie-laadsed koogid on parimad just seest niisketena mitte keeksiks küpsetatuna.


Tainas:
230 g võid
120 g suhkrut
120 g pruuni suhkrut (kasutasin tumedat muscovado’t)
1 sl vanillisuhkrut
4 suurt muna
2 sl konjakit, brändit või külma kanget kohvi
100 g nisujahu või 40 g kaerajahu ja 60 g maisijahu
80 g naturaalset kakaopulbrit
100-200 g tükeldatud tumedat šokolaadi

Maapähklivõist täidis:
40 g võid 
250 g toasooja maapähklivõid
50 g tuhksuhkrut
65-100 g tükeldatud maa- või sarapuupähkleid (soovi korral)

Tükelda või, sulata ja vala kaussi. Sega või suhkrute, munade ja vanilliga läbi. Vahustada ei ole vaja - piisab sellest, kui asjad on segunenud. Lisa sõelutud jahu(d) ja kakaopulber ning sega läbi, viimasena sega hulka tükeldatud šokolaad. 

Täidise jaoks tükelda või, sulata, vala kaussi ja lase jahtuda. Lisa maapähklivõi ja suhkur ning sega ühtlaseks, soovi korral sega seejärel hulka tükeldatud pähklid. 

Võta 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud neljakandiline vorm, laota sinna tainas, seejärel täidis ning tõsta noaga kihte läbi ja tõmba siiruviiruliseks.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 20-25 minutit kuni koogi ääred on tahenenud, kuid katsudes tundub vetruv. Ära üle küpseta, sest muidu saad keeksilaadse koogi, mitte niiske sisuga brownie. Lase küpsetisel vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel ettevaatlikult vormist koos küpsetuspaberiga välja restile jahtuma. Jahtunud kooki hoia külmas õhukindlas anumas, säilib ilusti vähemalt viis päeva.

4 kommentaari:

Gerli ütles ...

Tundub nii ahvatlev! Pean proovima, aga soovita sobivat maapähköivõid siia palun.

Silja Luide ütles ...

Gerli, aitäh, proovi kindlasti :) maapähklivõidest eelistan mina võimalikult väheste lisaainetega variante. suurtest poodidest olen ostnud nt rimi i love eco sarja oma :)

Mari ütles ...

No nii hea. Kuidas küll on nii, et iga kord, kui tahaks midagi head, mis ka hästi välja kukuks, toob tee siia blogisse. Tegelikult polegi tähtis kuidas, peaasi, et kestaks...aitäh!!

Silja Luide ütles ...

nii armas, aitäh! ikka kestab, kui nii toredad lugejad on - siis on jagamise rõõm veelgi suurem :)