esmaspäev, 19. juuni 2023

Rabarbrikattega valge šokolaadi-kohupiima kook


See on üks neist kookidest, millega ise väga rahul olen. Esiteks muidugi on see hapuka rabarbrikatte ning mahedalt magusa kohupiima ja valge šokolaaditäidisega kook tõeliselt maitsev;-) Teiseks on seda maiust aga parajalt lihtne valmistada, sest komponente on vähe. Nii et soovitan soojalt seda rabarberikattega kohupiima-šokolaadikooki nii jaanipäevaks ja kooli lõpupeoks kui ka igaks muuks suviseks istumiseks aias, terrassil või niisama :)

Kook ei vaja küpsetamist, nii et seda on hea teha ka suvilas, kus ahju ei ole. Külmkapi olemasolu on siiski vajalik, samas kui ilma köögikombainita saab põhja ilusti tehtud. 

Arvestama peab sellega, et kevadised noored peened punase koorega rabarbrivarred annavad ilusa roosa värvuse (ära neid kindlasti koori!), samas kui näiteks jaanipäevaks on rabarber juba roheliste jämedate vartega. Et siiski ilusat värvust saada, soovitan suvisel ajal rabarbrile lisada maasikaid (osa rabarberist nendega asendada). Pärast rabarberihooaega saad aga katte ära jätta ja selle asemel koogi lihtsalt meelepäraste marjadega kaunistada. 
 
Põhi:
200 g šokolaaditükkidega küpsiseid
60 g sulatatud võid

Murra küpsised tükkideks, aseta köögikombaini ja töötle puruks. Lisa sulatatud või ja töötle ühtlaseks. Võid põhja jaoks küpsised ka pudrunuiaga vm viisil purustada ja need siis sulatatud võiga segada. Suru küpsisesegu 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Kreem:
300 g valget šokoladi
200 g toasooja toorjuustu
400 g maitsestamata kohupiima

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Sega visplit kasutades hulka toorjuust ja kohupiim. Vala täidis vormi, silu pind ja hoia enne katte lisamist paar tundi külmkapis. 

Kate:
300 g rabarbereid 
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
4 želatiinilehte

Tükelda rabarberid ning aseta koos 1 dl vee ja suhkrutega kastrulisse. Keeda madalal kuumusel, kuni rabarber on pehme ja lagunenud. 

Aseta želatiinilehed koos 1 dl külma veega kastrulisse ja jäta 10ks minutiks seisma. Aseta kastrul pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades, kuni želatiin on täiesti lahustunud. Jälgi, et segu keema ei läheks. 

Lisa paar supilusikatäit rabarbrimassi kastrulisse želatiini hulka ja sega ühtlaseks. Seejärel vala segu kastrulist ühtlase nirena rabarberisegu hulka ise samal ajal segades vispliga, et tükke ei tekiks. Vala rabarbrikate vormi koogile, silu pind ja aseta külmkappi paariks tunniks tahenema. 

Enne serveerimist tõmba noaga koogi ääre ja vormi vahelt läbi, eemalda vormi äär ja libista kook ettevaatlikult serveerimisalusele. 


Retsept ilmus kuu aega tagasi siin

Kommentaare ei ole: