reede, 14. mai 2021

Aromaatne viinapasta (Pasta alla vodka)


Blogisse on küll kahjuks väga pikk "auk" tekkinud, aga ma ei ole sugugi laisklema hakanud, vaid vastupidi - teen pärast reisi tööd veelgi rohkem, et nüüd kõik asjad, mis kolm nädalat ootel olid, ära teha. Lisaks toiduartiklile on täna Nädalalõpuleht LP-s ka reisilugu minu sulest, kus räägin lähemalt, kuidas koroonajal reisimine on. Esmaspäeval aga tegin Terevisioonis oma selle aasta esimese rabarberikoogi, õigemini küll šokolaadi-juustukoogi rabarbrikastmega. Saadet saab järele vaadata ERR lehelt.

Tänase ilusa reede puhul aga pakun täitsa uue roa siin blogis - maitseküllase viinapasta :) Kuulsat viinapastat olen küll aastate jooksul korduvalt teinud, kuid nüüd otsustasin enda retsepti ikkagi lõpuks kirja panna, et seda teisedki nautida saaksid. Mõnusalt aromaatne ja maitserikas makaroniroog on paljude lemmik:) Et viinapasta on ülihea, mainis mulle näiteks ka Jüri Pootsmann, kui temaga paar kuud tagasi LP jaoks intervjuud tegin (lugu temaga on siin).

Viin, mis intensiivistab maitseid ja teeb roa minu jaoks tõeliselt aromaatseks, on mõnus täiendus kastmes, kuid muidugi on ka värskelt jahvatatud must pipar, laagerdunud juust ja värske basiilik selle juures hästi maitsvad, nii et ära nendega koonerda ;-)


Vaja läheb
200 g (pool pakki) Panzani penne gv makarone
1 sl (oliivi)õli
60 g (suitsu)sinki või peekonit (eriti hea, kui kasutad mõnda itaaliapärast sinki nt pancetta't)
pool keskmist sibulat või 2 šalottsibulat
1 suurem küüslauguküüs
u 0,8 dl viina
1 tl kuivatatud punet
1-2 dl (vahu)koort
60 g laagernud kõvemat tugevamaitselist juustu (nt Grana Padano't, Parmesani või selle kodumaist analoogi)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis varskeid basiilikulehti

Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele (nende penne'de jaoks kulub 13 minutit) peaaegu pehmeks ehk al dente

Haki sink, sibul ja küüslauk peeneks. Aseta suuurem pann pliidile, kuumuta põhjas õli ja pruunista selles keskmisel kuumusel kõigepealt sink (kulub u 3 minutit), seejärel alanda kuumust, lisa sibul ja küüslauk ning prae veel aeg-ajalt segades mõned minutid kuni sibul on klaasjas. Vala pannile viin ja lase mõni minut keeda kuni umbes pool vedelikust on ära keenud. 

Vala pannile tomatipüree ja pune ning lase veel u 10 minutit madalal tulel õrnalt podisedes keeda. Vala pannile vahukoor (esialgu soovitan kasutada 1 dl vahukoort ja vajadusel seda juurde lisada) ja kuumuta veel umbes minut. 

Lisa pannile suurem osa riivitud juustust ja keedetud makaronid, sega läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Jaga pasta kahe kausi vahel, puista peale ülejäänud riivitud juust ja basiilikulehed. 


Postitus sündis koostöös Panzani'ga


    Kommentaare ei ole: