reede, 12. juuni 2020

Šokolaadipõhjal juustu-rabarbrikook


See on üks ülimalt hea juustukook! Põhjaks on tummine ja pehme šokolaadikiht, sisuks kreemjas toorjuust ning kogu koosluse teeb eriti mahlaseks rabarberist kaste. Tegin kastme meelega hapuka, st väga vähese suhkruga, et see läheks kokku muidu magusa koogiga. Kui soovid, võid lisada ka maasikaid või osa rabarberist nendega asendada. 

Eriti hea on selle küpsetises 70%ilise kakaosisaldsega mõru šokolaad, aga võid kasutada ka muud tumedat šokolaadi, samuti piima- või hoopis valget šokolaadi. Sellisel juhul vähenda kindlasti ka põhjale lisatava (pruuni) suhkru kogust, nt valge ja piimašokolaadi korral piisab ka 100st grammist, et kook läägeks ei läheks.

Ära kindlasti kooki üle küpseta, sest kook küpseb veel edasi ka pärast ahjust välja võtmist ja taheneb jahtudes. Ideaalis peaks juustukook olema ahjust välja võttes veel keskelt võdisev, sest siis jääb see mahlane ja maitsev. Liigselt küpsetatud juustukook on kuivavõitu ja pudisev, seega ole ettevaatlik ja hoia silm küpsetamise lõpu poole peal.

Retsept ilmus koos kahe teise rabarbrimaiusega mõned nädalad tagasi Nädalalõpuleht LP-s, tänases lehes on aga kolm lihtsat suvist toitu, millega saab endale ja oma lähedastele toidunaudinguid pakkuda. Kuna kodumaine spargel on lõpuks valmis saanud, siis eriti soovitan muidugi tänases LP-s olevat salatit vutimunade, värske kartuli ja kuumsuitsulõhega, kuid blogiski on päris mitu päris head spargliretsepti;-) :) Loomulikult tuleb neid veel juurde, sest spargel mulle kohe väga meeldib ja kasutan seda päris sageli ka hooajaväliselt, kui õnnestub saada poest krõmpse ja peeneid varsi.


Põhi:
200 g tumedat šokolaadi 
180 g võid
180 g (pruuni) suhkrut 
1 sl brändit, konjakit või külma kohvi
3 suurt toasooja muna
100 g nisujahu või 100 g riisijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit

Tükelda šokolaad ja või, aseta koos suhkruga kaussi ning sulata vesivannil. Lisa ka alkohol või kohv, sega ühtlaseks, lase pisut jahtuda ning klopi ükshaaval hulka munad lisades järgmise siis, kui eelmine on segunenud ülejäänud tainaga.Aja jahu läbi sõela, vajadusel lisa küpsetuspulber ning sega taina hulka. 

Vala tainas ühtlaselt ümmargusse lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ja aseta juustusegu valmistamise ajaks külmkappi. 

Juustuskreem:
300 g toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
100 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
2 suurt toasooja muna

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja suhkrutega läbi ning lisa ükshaaval munad. Laota segu vormi šokolaadipõhjale ning küpseta ahjus 170 kraadi juures kuni ääred on tahenenud, kuid keskelt on kook veel pisut võdisev (kulub 55-60 minutit). Ära üle küpseta, sest kook küpseb veel edasi ka pärast ahjust välja võtmist ja taheneb jahtudes.

Lase koogil vormis jahtuda, aseta taldrikule ja hoia kooki enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis. 

Rabarbrikaste:
400 g rabarberit
50 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 sl maisitärklist 

Aseta tükeldatud rabarber koos suhkru ja 0,5 dl veega potti ning keeda kuni rabarber on pehme ja pisut lagunenud (kulub u 10 min). Lisa vanillisuhkur ja veega segatud maisitärklis, sega läbi nin lase veel paar minutit keeda. 

Vala rabarbrikaste kaussi jahtuma. Jahtunud rabarbrikaste laota külmale koogile või paku koogi kõrvale, soovi korral puista peale värsket münti.

Kui kastet peaks üle jääma, siis kasuta seda teiste kookide või dessertide lisandiks, naudi hommikuse pudru või jogurtiga või söö hoopis koos kohupiimakreemi või jäätisega.

Kommentaare ei ole: