reede, 23. juuli 2021

Mandlipõhjal vaarikakook auhinnatud rose'ga


Vaarikaaeg on lõpuks käes :) Imelised punased marjad ei ole mitte lihtsalt ilusad ja suus sulavad, vaid ka väga tervislikud (vaarika kasulikest omadustest olen näiteks siin kirjutanud). Seega soovitan neid süüa nii palju kui saab, sest imemaitsvate kodumaiste vaarikate aeg on peaaegu sama napp kui maasikaperiood. Kui aga vaarikaid niisama nautida ei soovi, siis sobita neid toitude sisse (blogis on terve hulk vaarikatega retsepte) või küpseta hoopis seda kerget suus sulavat maiust :)

Seekordseks kaaslaseks vaarika-mandlikoogile on tüüpilisest Toskaana viinamarjasordist Sangiovese (lisatud on ka Syrah'd) valmistatud puuviljane Casa Charlize roosa vein. Selle aromaatse veini puhul on eriti tähelepanuväärne asjaolu, et hetkel müügil olev aastakäik (2019) valiti Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni (ESA) poolt üheks hõbedase medali väärilistest veinidest. Kokku maitsesid Eesti paremikku kuuluvad sommeljeed pimedegustatsioonil 408 veini 35 erinevalt maaletoojalt, hinnates neid 100 punkti skaalal. Üle 90 punkti saanud veinid said kuldse, üle 83 punkti hõbedase ja üle 77,5 punkti pronksmedali. Vähema punktide hulgaga jäänud veinid jäid tunnustuseta ja neid olid peaaegu pooled. Seega arvestades tihedat konkurentsi, on medalile jõudmine suur tunnustus, eriti veel hõbedase saavutamine ;-) Ning võttes arvesse veel selle rosé hinnaklassi, on tegemist ülihea hinna-kvaliteedi suhtega joogiga. Ja näeme ühtlasi ka seda, et saab küll alla 10 euro eest ikkagi häid veine (vähemalt Eesti tippsommeljeede arvates) :)


Selles puuviljases veinis on kerget magusust, mis on just perfect match vaarikatega. Seega sobitasin selle  kokku mandlite ja vaarikatega koogiga, mis on suviselt kerge ja värske. Veini kulub koogi jaoks vaid väike klaasitäis, kuid loomulikult saad ülejäänud veini kas kõrvale või niisama või hoopis enne maiustamist koos mõne sobiva grillroaga (nt lõhe) ära tarbida ;-) Kusjuures, see rosé oli just üllatavalt hea vaarika-mandlikoogi kõrvale jooduna - soovitan proovida! :)

Kuigi tegemist on äärmiselt lihtsa ning vähe aega ja vaeva nõudva koogiga, panen siiski igaks juhuks mõne nipi ja soovituse kirja, et küpsetamine veelgi libedamalt kulgeks :)

* Et munakollaseid valgetest paremini eraldada, võta munad otse külmkapist. Külmadel munadel, erinevalt toasoojatest, on munakollane reeglina ilusti eraldi. Samas vahtu läheb just toasoe muna paremini, kuid see vahe on väga väike ;-)

* Vorm valmista kõige alguses ette ja aseta see põhja valmistamise ajaks külmkappi, sest nii jääb või ilusti vormi külge kinni. Vormi korralik võiga määrimine on oluline, sest koogis eraldi rasvainet pole, seega määrimata vormist võib olla seda raske eemaldada (see võib sinna kinni jääda). 

* Veinisegu soovitan pärast valmimist kastrulist kaussi valada, et see kiiremini jahtuks. Võid selle korraks ka külmkappi panna, aga ole ettevaatlik, et see liigselt ei tarretuks enne koogile lisamist. 

Põhi:
100 g jahvatatud mandleid
50 g tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 munavalget

Sega jahvatatud mandlid suhkrutega ja vahusta munavalged. Sega mandlisegu ettevaatlikult munavahu hulka. Laota tainas ühtlase kihina 21-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, millel on põhjas küpsetuspaber. Nii see paber kui ka vormi ääred peaksid olema võiga määritud; äärtele raputa ka kergelt jahu. 

Küpseta koogipõhja ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit kuni põhi on äärtest ja pealt kergelt pruunistunud. Lase põhjal jahtuda ja aseta see siis serveerimisalusele.

Kate:
400-500 g värskeid vaarikaid
4 lehte želatiini
1 sl suhkrut

Laota vaarikad ühtlaselt koogipõhjale. 

Vala vein ja 1 dl vett kastrulisse, lisa suhkur ja kuumuta madalal kuumusel, kuni suhkur on lahustunud. Leota želatiinilehti külmas vees u 10 minutit, pigista vesi välja ja sulata need nõrgal tulel veinisegus samal ajal segades. 

Lase vedelikul jahtuda, kuni see hakkab kergelt tarretuma. Tõsta veinisegu supilusikaga marjadele ja pane kook veel pooleks tunniks külma. Serveerides puista soovi korral peale mündi- või melissilehti, samuti sobivad söödavad õied. 


Postitus valmis koostöös Casa Charlize'iga.

Kommentaare ei ole: