neljapäev, 1. juuli 2021

Maasika-šokolaaditort kohupiimaga (küpsetamata)


Kodumaiste maasikate kõrghooaeg on käes! Hetkel on need minu arvates parimad ja ka odavaimad, seega soovitan talvevarudele mõelda (juhul muidugi, kui Sa seda veel teinud pole) 😊 Ma ise panin juba üle 15 kg-st maasikatest tehtud suhkruta toormoosi sügavkülma, samuti olen keetnud paar portsu maasika-rabarberimoosi. Isu ma veel neist marjadest täis ei ole söönud (kuigi olen maasikaid juba kilode kaupa tarbinud), aga see vist ei olegi võimalik?!? 😊 Vähemalt mitte minu puhul, sest kuigi ma armastan muidki marju (vaarikaid, sõstraid, mustikaid jt), siis Eesti maasikad on midagi sellist, mis hoolimata igapäevasest söömisest paneb ka hetkel samme turu poole seadma 😊

Maasikatega saab väga palju erinevaid soolaseid ja magusaid toitusid teha - mul on blogisse aastate jooksul päris hea hulk erinevaid retsepte kogunenud. Eriti meeldib mulle neid salatitesse lisada, kuid loomulikult on maasikaad ideaalsed kookidesse ja dessertidesse, samuti nende kaunistamiseks. Homses Nädalalõuleht LP-s on kaks uut retsepti - grilljuustuga salat ja kohupiimaga küpsetamata šokolaadikook, täna aga pakun välja hoopis valge šokolaadiga suus sulava tordi, mida on tõeliselt lihtne valmistada. 

Mainin aga veel sedagi, et eelmisel reedel ilmunud lehe toiduosas oli mu lugu Põhja-Eesti toidust koos kahe ahvatleva retseptiga (mõlemad road - nõgeseupp ja šokolaadikook - on muideks ka ülimaitsvad - see on järele proovitud!). See aasta on pühendatud Eesti põhjaosa paepealsetele maitsetele ja toimub palju huvitavaid (toidu)sündmusi - nendega saab end kurssi viia siin

 
Nagu ilmselt blogilugejad on ammu aru saanud 😉, on siinse kirjutaja näol tegemist suure magusasõbraga. Mitte et kooki peaks igapäevaselt sööma, kuid samas on mul kurb vaadata, kuidas mõnest toiduainest tehakse enda joaks "vaenlane", mida peaks iga hinna eest vältima ja kartma ning mille söömine on "patustamine" (juba see sõna on kole, sry!). Tegelikult võib kõike nautida! Kui sööd kooki, siis naudi seda,  ära muretse ega tee endale etteheiteid! Elu on liiga lühike, et süüa halba toitu või end pidevalt piitsutada, kui lubad endale (toidu)naudinguid. Loomulikult tasub toituda taskaalustatult (vähemalt viis portsjonit värskeid vilju päevas + nn head rasvad, piima- ja täisteratooted jne), millest olen korduvalt kirjutanud (näiteks siin ja siin), aga paksuks läheme ikka juhul, kui tarbime energiat rohkem kui kulutamine, mitte siis, kui lubame endale tüki kooki, paar viilu saia vms. Sai, suhkur vms asi iseenesest ei tee kedagi paksuks, küll aga teeb seda (pikaajaline) vale toitumine. Pole siin mõtet ühtegi toiduainet eraldi rasvumises süüdistada 😎 Mõne konkreetse asja menüüst eemaldamine aitab ikkagi kehakaalu osas üksnes siis, kui oled seda eelnevalt liigsalt tarbinud.

Loen hetkel oma selle aasta 30-ndat raamatut, milleks on Tõnu Õnnepalu "Flandria päevik", ja mulle väga meeldis see koht, kui ta arutles söömise üle: "... heaolu on väga raske määratleda. Sest seda pole. Ta on seal, kus meid ei ole. Kui kõht on head-paremat täis, hakkab ta valutama, tervis läheb käest ära, tuleb ennast piirata. Ja vist miljonid lääne inimesed vaevlevad toitumishäirete küüsis ja miski ei müü paremini kui toit, mis maitseb hea, aga kus on 0% rasva, 0% seda ja 0% teist. Ühesõnaga, mis polegi toit. Toit, mis oli tuhandete inimpõlvede fantaasia, unistus, on muutunud hirmu allikaks. Söömine kohutab. Ja kui ollekase ennast täielikult vabastanud "raskest ja alandavast füüsilisest tööst" ja ainsad kehaosad, mis veel ennast arvuti ees vaevavad, on tagumik, sõrmed, kael ja silmad (ja juba on hulk raskeid haiguseid seoses arvutitööga, nagu vanasti olid omad kondihädad kangrutel ja ketrajatel), siis tormatakse õhtul end piinama hirmsatel masinatel, mis suurlinnades võtavad enda alla juba terved suured majad nagu vanasti vabrikud oma masinatega." 

Siia mul nuud midagi lisada ei olegi kui, et nautigem oma toitu ja elu ning muretsegem ja piitsutagem end vähem! 😍


Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid
60 g sulatatud võid

Purusta küpsised köögikombainis, pudrunuiaga või muul viisil. Lisa sulatatud või, töötle ühtlaseks ja suru segu 20-24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga ja vormi ääred kergelt õliga määritud, et kooki oleks lihtsam pärast kätte saada. Pressi segu ühtlaseks kihiks. 

Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
400 g (2 pakki) toasooja toorjuustu
300 g (1 toru) vanillikohupiimapastat
300 g valget šokolaadi
200 g tükeldatud maasikaid

Aseta toorjuust kohupiimapastaga kaussi ning sega vispliga ühtlaseks. Sulata šokolaad ja sega toorjuustuseguga läbi. Viimasena sega õrnalt hulka pooleks või neljaks lõigatud maasikad. Ära  marju väiksemaks lõika, sest muidu jääb kook liiga vesine.

Vala täidis vormi põhjale ja aseta vähemalt neljaks tunniks külmkappi tahenema. 

Kaste:
250 g maasikaid
50 g moosisuhkrut

Lõika maasikad pooleks (suuremad neljaks, väiksemad jäta terveks). Aseta koos paari supilusikatäie vee ja moosisuhkruga potti ning lase madalal tulel õrnalt podisedes 10-15 minutit keeda. 

Vala segu kaussi ja lase jahtuda. Serveeri maasikakaste koos koogiga või naudi seda näiteks mõne magustoidu või pannkookidega. 


Minu retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: