kolmapäev, 14. juuli 2021

Kohupiimaga vaarikatartletid


Suvisel ajal on blogimine ausalt öeldes vägagi keeruline 😊 Nii palju on suurepärast värsket kraami, millest toidu tegemiseks ei ole vaja ei aega ega oskusi, rääkimata retseptidest. Värske kartul, porgand, kapsas, suvikõrvits, tomatid, aedoad, salat jne jne - ainus vaev on need aiast, turult, talunikult või poest koju tuua, kuid toidud nendest valmivad praktiliselt ise 😁 See viimane on nüüd küll väike liialdus, aga no ei ole ju vaja suurt vaeva näha, et keeta värske kartul, teha juurde kukeseenekaste ja mõni suvine salat. Või viilutada aromaatne tomat, korjata rõdult või aiast basiilikut ja nautida seda headust burrata'ga?!? Seega on keeruline ka retsepte jagada, sest neid lihtsalt ei ole ju suviseks kokkamiseks eriti vaja 😊

Kui aga on soov midagi tavapärasest teistmoodi teha, siis on blogisse aastate jooksul kogunenud terve hulk erinevaid retsepte, näiteks maasikatest ja suvikõrvitsast. Kui on soov valmistada mõnda "keerukamat" salatit, siis eelmisesse LP-sse panin kirja retsepti maasikate, virsikute, jamon serrano ja grilljuustuga. Küpsetamisefännidele on aga viimases lehes tomati-juustu galette ning kirsstomatitega focaccia. Sel reedel aga on staariks noor kapsas, millest saab nii salatit ja suppi kui ka grilltoitu teha 😎

Et aga vaarikad on valmis saanud, siis on aeg nendega ka küpsetada 😉 Vaarikate ja kohupiimaga väikesed tartletid on väga mõnusad - krõbeda põhja ja mahlase sisuga. Vaarika-tartelette on maitselt mahe, sest hapukad marjad tasakaalustavad magusat kooki hästi. Vaarikatartlett on igati hea ka mandli- ehk frangipane-täidisega, kuid kohupiimaga on see kuidagi kergem ja suviseks maiustamiseks eriti hästi sobiv 😊 

NB! Mainin siinkohal ka igaks juhuks ära, et see väike muretainapõhjal koogike on eesti keeles tartlett, mitte "tartalett" (sest omlett, mitte omelette). Väike asi, aga tekitab palju segadust 😀 Teisedki minu poolt kasutatud sõnad (vaarikatartlett ja vaarika-tartelette) on õiged muide 😉


Kui teed gluteenivabu kooke, siis kasuta riisi- ja maisijahu segu ning lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit. Vaarikate asemel võid kasutda mustikaid, kivideta kirsse või sõstraid. 

Põhi:
180 g jahu
100 g jahvatatud mandleid
40 g tuhk- või peensuhkrut
120 g külma võid
1 külm muna

Sega sõelutud jahu mandlite ja tuhksuhkruga. Haki noaga, näpi sõrmedega või töötle köögikombainis tükeldatud külm või jahuseguga nii, et tekib purutainas. Lisa kergelt lahti klopitud muna, sega läbi ja mätsi ühtlaseks tainaks. Tee sellest tainapall, vajuta lapikuks, mässi kilesse ja hoia 30 minutit külmkapis. 

Määri kas kuus 8-sentimeetrist või neli 12-sentimeetrist lahtikäivat ümmargust vormi võiga ja puista üle jahuga. Jaga tainas kas neljaks või kuueks võrdseks tükiks ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel lahti nii, et sellega saaks katta vormi põhja ja ääred. Torka põhi tihedalt kahvliga läbi ja aseta vormid taas 30ks minutiks külmkappi. 

Aseta igasse vormi tükk küpsetuspaberit ja sellele omakorda raskuseks kuivatatud herned, oad või riis. Küpseta põhja ahjus 180-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega. 

Täidis:
300 g kohupiimapastat
1 sl vanillisuhkrut
2 muna
100 g peensuhkrut
200 g vaarikaid
tuhksuhkrut (soovi korral)
mündilehti

Sega kohupiim suhkrute ja lahtiklopitud munadega. Jaga kohupiimasegu võrdselt vormide vahel ja tee sama 100-150 g marjadega. Küpseta kooke ahjus 25-30 minutit (sõltuvalt vormi suurusest), kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel kergelt pehme, aga mitte enam võbelev. 

Lase kookidel vormis 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud kookidele puista peale ülejäänud marjad, mündilehed ja sõelu soovi korral enne serveerimist tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: