teisipäev, 10. august 2021

Küpsetamata šokolaadikook suviste marjadega


Selle suus sulava koogi valmimiseks ei lähe vaja ahju, vaid piisab külmkapist. Samuti ei ole tarvis erilisi oskusi ega teadmisi, sest tuleb lihtsalt ained omavahel kokku segada ja šokolaad sulatada:) Seejärel pista kook külmkappi ja oota selle tahenemist;-)

Šokolaadi-pähklikreemikreem tasub alati ise teha - see ei ole keeruline, kuid maitse ja koostise vahe on tohutult suur. Blogiski on mõned retseptid, nt see on väga hea kodune "Nutella" :) Kui ostad selle kreemi siiski poest, siis soovitan kindlasti enne pakendilt koostist vaadata. Müügil on ka mahedaid (st ökoloogilisi) kreeme, mille koostisosad pärinevad mahepõllumajandusest ja milles on isegi sarapuupähkleid sees, mida kahjuks enamikes odavates suurtootjate kreemides praktiliselt ei ole. Ka suhkru ja õlide kogus erinevates "Nutella"-kreemides on väga erinev. 

Kui hoida kooki külmkapis õhukindlalt suletud anumas ja maasikaid mitte tordi peale panna, võib see säilida isegi kuni nädal aega. Maasikaid ja muid marju saab lisada iga kord, kui koogist endale tüki lõikad. 

Gluteenivaba koogi jaoks kasuta gv kaerahelbeid ja küpsiseid - neid mõlemaid on hetkel enamikes poodides saada. Toorjuust ja šokolaadikreem võiksid olla toasoojad, kuna siis on need kreemja mitte kõva konsistentsiga ja neid on lihtne ülejäänud tainaga segada. 

Põhi:
100 g võid
200 g šokolaadiküpsiseid
50 g täisterakaerahelbeid
2 sl toasooja šokolaadi-pähklikreemi (ehk Nutellat)

Tükela või ja sulata. Purusta küpsised köögikombainis, pudrunuiaga või muul viisil ning sega läbi sulatatud või, kaerahelveste ja šokoladikreemiga. 

Suru segu 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse küpsetusvormi põhja. Vorm võiks olla eelnevalt kergelt õliga määritud ja põhja asetatud küpsetuspaber, et kook pärast lihtsamini kätte saada. Suru  tainas ühtlaselt vormi põhja ja aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
400 g (2 pakki) toasooja toorjuustu
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima 
100 g toasooja šokolaadi-pähklikreemi (ehk Nutellat)
200 g tumedat šokolaadi
vähemalt pool kilo maasikaid kaunistamiseks

Vala nii toorjuustu- kui ka kohupiimapakkidest üleliigne vesi ära. Aseta need kaussi, lisa šokolaadikreem ja sega ühtlaseks. Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja sega kreemi hulka.

Tõsta täidis vormi põhjale, aja ühtlaselt laiali ja hoia vähemalt paar tundi külmkapis. 

Tahenenud kook võta vormist ja aseta serveerimisalusele. Kaunista värskete maasikate, vaarikate, mustikate või sõstardega. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: