teisipäev, 31. august 2021

Šokolaadikook vaarikatega


See kook jõuab blogisse, mõeldes lähenevale esimesele septembrile. Loomulikult on suuremale seltskonnale sobivad igasugused plaadikoogid (nt kohupiimaga purukook on alati kõigi lemmik), kuid kui rõhk on pigem soolasel toidul ja plaan on vaid nö suu magusaks teha, siis see šokolaadiküllane küpsetis on ideaalne. Kook on tummine, särtsakatelt vaarikatelt saadava mõnusa hapuka nüansiga. Sellist tüüpi intensiivne šokolaadimaius, mida võtad pigem väiksema tüki koos espressoga eine lõpetuseks nagu trühvlikommi. 

Viimasesse Nädalalõpuleht LP-sse aga said kooli alguse puhul metspähklibesee ja vanillikreemiga hõrk kihiline kook ning mesiste viigimarjadega kreemjas juustukook. Kuna armastan vanilli- ehk keedu- ehk kondiitrikreemi, siis esimene neist kookidest meeldib mulle kohe eriti ja võiksin selle koguse seda maiust ka lihtsalt niisama korraga ära süüa ilma, et seda veel krõbisevate beseede ja hapukate marjadega "tuuniks":)

Vaarikad võib selle koogi jaoks võtta otsa sügavkülmast, kui värskeid enam saada ei õnnestu. Külmutatud marju ei ole vaja eelnevalt sulatada. 

Vaja läheb:
200 g vaarikaid
200 g suhkrut
300 g tumedat šokolaadi
100 g toasooja võid
3 suurt muna
150 g jahvatatud mandleid (mandlijahu)
50 g jahu
50 g kakaopulbrit
150 g hapukoort

Aseta vaarikad koos 1 sl vee ja 50 g suhkruga kastrulisse ning kuumuta u 7 minutit kuni need on pehmed ja kergelt lagunenud. Lase jahtuda. 

Tükelda 230 g šokolaadi ja sulata vesivannil. Vahusta või ülejäänud suhkruga kohevaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel sega hulka omavahel segatud kuivained (mandlid, jahu, kakaopulber) ja hapukoor. Sega ühtlaseks ning lisa sulatatud šokolaad. 

Vala pool tainast ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 20-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ning aja ühtlaselt laiali. Laota keskele marjasegu (äärtest 2 cm jäta puhtaks) ja sellele omakorda ülejäänud tainas.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni on läbi küpsenud. Lase koogil täielikult vormis jahtuda. Aseta serveerimisalusele ja riivi peale ülejänud šokolaad. Soovi korral puista ka (külmutatud) vaarikaid. 


Retsept ilmus mõni kuu tagasi siin

Kommentaare ei ole: