pühapäev, 19. detsember 2021

Kohvi-piparkoogi juustukook


Ongi juba neljas advent ja kindlasti paljud mõtlevad jõulumenüü peale :) Minu jaoks on muidugi magusa osa eriti oluline ja see on üks esimesi asju, mis kindlalt paika saab. Kuigi ma armastan kuivatatud puuviljadega vürtsikaid ja mahlaseid jõulukeekse, mida blogis on vähemalt neli erinevat, siis on kindlasti pühade ajal omal kohal muudki küpsetised nagu näiteks suus sulav martsipani-stollen, vanillikreemiga tuuletaskud (neid võib teha ka karamellikreemiga), rikkalik kringel või hoopis mõni juustukook (näiteks see eriti mõnusalt tummine šokolaadiga variant). Väga palju erinevaid retsepte nii soolaste kui ka magusate küpsetiste, magustoitude, maiuste, suupistete ja soolaste roogadega leiab siit

See kohvimaitselise kreemja täidisega juustukook sobib samuti hästi jõulude ajal nautimiseks. Kui piparkookidest isu täis, on võimalik külmkapis oma järge ootava taina hoopis koogipõhjana kasutusele võtta. Kui piparkoogitainast kodus üle ei ole, siis kasuta põhjana kas purustatud piparkooke või tavalisi küpsiseid, segades need eelnevalt läbi sulatatud võiga. 

Juustukook tasub alati juba eelmisel päeval valmis teha, sest see vajab jahtumiseks aega. Samuti on juustukoogid reeglina kõige maitsvamad just järgmisel päeval, kui need on saanud nö maitseid koguda ja korralikult taheneda. 

Koogile võib riivida šokolaadi või lisada šokolaadilaastusid, samuti kasutada ära kodus olevaid (trühvli)komme, vahvleid jm meelepärast. 

Põhi:
400-500 g piparkoogitainast

Suru tainas 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja. Vajadusel kasuta jahu, kui tainas liialt kleepub. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, siis on kooki hiljem lihtsam välja võtta.

Kui soovid krõbedamat põhja, võid seda 180-kraadises ahjus 5 minutit küpsetada. Enne täidise peale panekut aga lase põhjal vähemalt 10 minutit jahtuda. 

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja hapukoort
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 sl lahustuva kohvi graanuleid
1 sl konjakit, rummi või brändit
4 suurt toasooja muna
1 sl maisitärklist

Sega toorjuust visplit või mikserit kasutades hapukoore ja suhkrutega ühtlaseks. Lahusta kohvigraanulid 3-4 sl kuuma veega ning lisa koos alkoholiga toorjuustusegule. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel maisitärklis. 

Vala täidis vormi piparkoogitainast põhjale ja küpseta 160-kraadises ahjus u 60 minutit, kuni ääred on tahenenud kuid keskelt kook veel kergelt võdiseb. Keera kuumus kinni ja hoia kooki veel u 15 minutit ahjus, seejärel lase koogil praokil uksega ahjus jahtuda.

Kate:
100 g hapukoort
150-200 g (1 purk) mandariine siirupis
mõni rosmariinioks (soovi korral) 
peotäis pohli või jõhvikaid

Laota hapukoor ühtlaselt koogile (seda võiks teha kohe, kui koogi ahjust võtad) ning kaunista enne serveerimist mandariinikonservi, rosmariini ja marjadega. 

NB! Rosmasriin on vaid kaunistamiseks, nii et eemalda see kindlasti enne söömist :)


Kommentaare ei ole: