kolmapäev, 23. detsember 2020

Jõulustollen aprikooside ja martsipaniga


Aromaatne ja maitserikas jõulu-stollen on samuti üks mu lemmikuid! Saan isegi aru, et kasutan sõna "lemmik" üsna ohtralt :D, aga toit (eriti magusad küpsetised) tekitavadki minus vaimustust ja mul on lemmikuid omajagu:) Ja usun, et siin blogis ilmselt käivadki peamiselt inimesed, kes minu emotsioone kas jagavad või siis vähemalt pahaks ei pane - eks hädaldamiseks, kiritiseerimiseks, pahameele väljaelamiseks jne on kohutvalt palju teisi kohti juba olemas. See siin võib olla üks nurgake internetis, kus toit on kõige tähtsam ja siirad emotsioonid käivad sinna juurde:)

Mulle tohutult meeldivad nii maitserikkad kuivatatud puuviljad (eriti just mahedad aprikoosid) ja martsipan kui ka värske pärmitainast sai, seega stollen on minu jaoks ideaalne :) Kui Sulle samad asjad sümpatiseerivad, siis võid kaaluda selle hõrgu küpsetise valmistamist ka jõululauale ;-) Seda enam, et midagi keerulist siin ei ole ja enamik ajakulust on taina kerkimine - nagu ikka pärmitainast küpsetiste puhul on sellegi nö hands on ehk see aeg, kui pead ise midagi tegema, minimaalne. 

Stollen on pärit Saksamaalt ning üks sealseid olulisemaid jõuluküpsetisi. Saksakeelse nimetusega "Christsollen" on väidetavalt juba 700 aastat jõululaua ehe olnud. Erinevates Saksa piirkondades valmistatakse seda pisut erinevalt, näiteks on saadaval kohupiima, mooniseemnete, mandlitega jm lisanditega küpsetised, kuid tuntuim ja levinuim on just Dresdenist pärinev martsipaniga variant.

Dresdenis toimus muide 1434. aastal Saksamaa esimene jõuluturg ja igal aastal peetakse seal teise advendipüha ajal Stollenfesti. Pidustuste ajal küpsetatakse Saksamaa suurim christstollen, mida hobukaarikuga mööda linnatänavaid ringi veetakse. Siiani hoiab esikohta 2013. aastal valminud üle 4000 kilo kaaluv küpsetis. Stollen'i esimese ampsu õigus on linnapeal, ülejäänu müüakse tuhandete tükkide kaupa maha ja tulu läheb heategevuseks. 

Traditsiooniliselt mässiti stollen pärast küpsetamist tihedalt paberisse ja hoiti 2-3 nädalat enne söömist jahedas kohas. Selle ajaga jõuab vedelik alkoholiga immutatud kuivatatud puuviljadest küpsetisse imbuda, andes juurde nii maitset kui ka niiskust. 

Aprikoosid võid asendada rosinate, kuivatatud jõhvikate või kirssidega. Kange alkoholi asemel sobib jõulu-stollen'isse ka kodumaine liköör Vana Tallinn. 

Muide, stollen talub hästi sügavkülmutamist. Siinkohal olen eriti tänulik oma suurepärasele Electroluxi auruahjule, kuna selle sulatamisrežiim on auruga ja sellised rikkalikud pärmitainast küpsetised jäävad ka sügavkülmast võetuna eriliselt mahlased ehk nagu värsked. Mina olen selle viiludeks lõiganud enne külmutamist ja siis pärast sulatamiseks viilud ahjuplaadile laotanud, kuid ilmselt saab ka nii, et stollen terveks jätta.

Ja kui juba Electroluxi auruahju mainida, siis see on väga mugav pärmitaina kergitamiseks. Retsepti panen alati kirja, kuidas seda niisama ilma ahjuta teha, sest enamikel inimestel ei ole kahjuks auruahju, kuid ise kasutan kergituseks ahju kerge auruga spetsiaalset tainakergitusrežiimi. 

Igal juhul soovin kõigile ilusat ja rahulikku jõuluaega! Ja loomulikult hästi palju maitsvaid küpsetisi;-)


Vaja läheb: 
200 g kuivatatud aprikoose
1 apelsini peenelt riivitud koor ja mahl
6 sl brändit, konjakit või rummi
9 g kuivpärmi
70 g suhkrut
1,4 dl täispiima
350-400 g jahu 
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
70 g toasooja võid
1 keskmine toasoe muna
100 g erinevaid hakitud pähkleid
300-400 g martsipani
3 sl tuhksuhkrut

Tükelda aprikoosid. Aseta apelsini koor ja mahl ning 3 sl alkoholi kastrulisse. Kuumuta (ära keema lase) ja vala segu kuivatatud aprikooside peale. Lase vähemalt 1 h maitsestuda. 

Sega kuivpärm suhkruga. Kuumuta piim u 40 kraadini (ehk pisut kuumemaks kui nn käesoe), kalla pärmi peale ja sega vispliga ühtlaseks. Lase 10 minutit seista. 

Aseta sõelutud jahu, piparkoogimaitseaine, kaneel, sool ja soovi korral ka kardemon kaussi. Lisa pärmiga segatud piim ja tükeldatud või, muna ja 1 sl akoholi ning sõtku tainast kas käte või lauamikseri abil, kuni see on ühtlane ja elastne. 

Kata kauss toidukile või köögirätiga ja aseta sooja tuuletõmbuseta kohta u tunnikeseks seisma, kuni tainas on kahekordistunud. 

Võta aprikoosid vedelikust välja (jäta vedelik samuti alles) ja lisa tainale koos hakitud pähkliseguga. Sõtku pähklid ja aprikoosid tainasse ning tõsta tainas jahusele pinnale. Suru tainas käte abil 30-40 cm laiuseks ristkülikuks. Tee martsipanist u 30 cm pikk "vorst" ja aseta see taina keskossa. Tõsta tainas kummaltki poolt üle martsipani ja suru otsad tihedalt kokku. 

Aseta stollen nii, et taina liitekoht jääks allapoole, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata köögirätiga ja lase veel u 30 minutit kerkida kuni stollen on kahekordistunud. Küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit, kuni see on pealt kuldpruun.

Sega viimased kaks supilusikatäit alkoholi apelsinimahlaga, milles seisid aprikoosid. Pintselda sellega ahjust võetud sooja stollen'it, seejärel sõelu peale paks kiht tuhksuhkrut. Lõika viiludeks ning naudi soojalt või jahtunult. 


Retsept ilmus mõni nädal tagasi siin

Kommentaare ei ole: