kolmapäev, 4. mai 2022

Mahlane rabarberi-pähklikook


Tõeliselt lihtne, hästi mahlane ja suus sulav kook! Rabarberit saab veel hetkel kahjuks ainult turult, kuid peagi on juba võimalus neid ise aiast korjata. See kook on ka meeldivalt lihtne, nii et sobib eelolevaks emadepäevaks väga hästi. Kui aga rabarberihooaeg kätte jõuab, siis siin on terve hunnik kergeid ja maitserikkaid kooke selle suurepärase hapu viljaga (kaks esimest neist retseptidest on ühed mu suured lemmikud muide):) Ja igal kevadel tasub uuesti meelde tuletada, et ära kindlasti noori peeneid rabarberivarsi koori, sest ilus roosa värv on ju oluline ;-)

Koogil tuleks lasta jahtuda, kuid võid seda küpsetist nautida ka soojalt. Sel juhul pigem tõsta seda suurema lusikaga nagu pudingut, sest soojana on kook pudisev. Lisandiks on ideaalsed vanillijäätis, -kaste ja -kreem, aga mulle endale meeldib see täitsa niisama ilma lisanditeta, sest kook on piisavalt mahlane, maitserikas ja pehme.

Sügisel võid asendada rabarberi hapude kodumaiste õuntega (Antonovka on alati ideaalne). 

Kui kasutad gluteenivaba jahu (mul oli maisi- ja riisijahu segu), lisa 1,5 tl küpsetuspulbrit. 


Vaja läheb:
400 g rabarberit
90 g toasooja võid
220 g muscovado suhkrut
1 suur muna
220 g jahu
1 tl soodat
näpuotsatäis soola
300 g hapukoort
100 g meelepäraseid pähkleid või nende segu
2 sl kaneelisuhkrut
tuhksuhkrut (soovi korral)

Lõika rabarber u 0,5 cm tükkideks. Jämedamad varred lõika enne pikuti pooleks. 

Vahusta või suhkruga, lisa edasi vahustades muna. Sega teises kausis sõelutud jahu sooda ja soolaga ning  lisa koos hapukoorega võivahule. Viimasena sega tainasse hakitud rabarber. 

Laota tainas u 20X30 cm küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi, puista ühtlaselt peale (hakitud) pähklid ja kaneelisuhkur ning küpseta 160-kraadises ahjus u 40 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil vormis jahtuda, lõika siis ruutudeks ja sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: