esmaspäev, 21. november 2022

Mahlane vanillikreemiga mooniseemnekook Ukrainast


Mooniseemneid kasutan ma ise küll harva, kuid Ukrainas on need üheks enam levinud traditsiooniliseks maitseaineks. Moonist ehk magunast (papaver) saadud seemned annavad nii soolastele kui ka magusatele roogadele mõrkjas-magusat maitset. 40%ilise rasvasisaldusega pisikesi seemneid on lisatakse seal riigis erinevatele klimpidele, pelmeenidele, struudlitele, pirukatele ja pidulikule kutya'le (nisuteradest, pähklitest ja meest valmistatud jõulumaius), erinevatest maiustest ja kookidest rääkimata. Makovy tort mooniseemnete, mee, pähklite ja võikreemiga on üks populaarsemaid Ukraina küpsetisi. Väga populaarseks täidiseks on mooniseemned ka suppide nt borši juurde serveeritavatele pampushka'tele (pampushky z makom). Magustoitude juurde aga pakutakse sageli magusat mooniseemnekastet. Üks praegugi popp rahvustoit on shulyky - soojad magusad küpsetatud ampsud tummises mee-mooniseemnekastmes, mida süüakse lusikaga. 

Mooniseemned on läbi aegade olnud Ukrainas ka koduseks ravimiks, näiteks anti uneprobleemidega beebidele sooja magusa piima sisse kastetud riidetüki sisse mähitud mooniseemneid nätsutamiskes. Need pisikesed mustad seemned olid une sümboliks juba vanadel kreeklastel, kes neid viljakusejumalanna Demetriusele ohverdasid. Lisaks kasutati neid ka valuvaigistava ja rahustava vahendina. 

Muide, Poltava linnast pärit kuulus Ukraina kirjanik Nikolai Gogol oli arvamusel, et mooniseemnekook on otse parasiidist pärit toit:) Nii et soovitan soojalt seda vanillikreemiga kooki proovida - see on tõesti hea!

See suus sulav kook tuleks kokku panna vormis ja lasta üleöö seista. Kuigi ka biskviit ise on piisavalt mahlane, teeb koos vanillikreemiga seismine koogi eriti maitserikkaks ja mõnusalt niiskeks. 

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit. 

Biskviit:
4 muna
100 g suhkrut
100 g jahu
130 g mooniseemneid
1 tl vanillisuhkrut
100 g võid

Vahusta munakollased poole suhkruga heledaks vahuks. Teises kausis vahusta munavalged ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks. Sega sõelutud jahu mooniseemnete ja vanillisuhkruga. Sega nii munavalgevaht kui ka jahusegu kolmes osas õrnalt munakollasevahu hulka. 

Sulata või ja sega õrnalt taina hulka. Vala tainas ettevalmistatud (ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspaber) 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta 170-kraadises ahjus u 40 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil vormis u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud biskviit lõika neljaks võrdseks osaks.

Kreem:
6 munakollast
100 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
5 dl vahukoort

Vahusta munakollased suhkrutega paksupõhjalises potis. Vala vahukoor kastrulisse ja lase keema tõusta. Vala koor samal ajal vahustades ühtlase nirena munakollaste hulka. Aseta pott koos kreemiga pliidile ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni kreem on enam-vähem hapukoore paksusega. 

Vooderda vorm toidukilega. Aseta esimene biskviidikiht sisse ja laota peale neljandik soojast kreemist. Korda sama ülejäänud kihtidega nii, et kreem on kõige peal. Lase vähemalt tund aega toatemperatuuril seista, seejärel aseta külmkappi. Hoia kooki üleöö külmkapis ja kummuta see siis taldrikule või serveerimisalusele. 

Kate:
80 g tumedat šokolaadi
40 g võid

Haki šokolaad ja või, aseta kausiga vesivannile, lase sulada ja sega ühtlaseks. Laota koogi peale ja äärtele. 


Retsept ilmus eelmisel talvel siin

Kommentaare ei ole: