teisipäev, 8. november 2022

Küpsisekräsupea


Isadepäevaks ideaalne küpsetis, sest sellega saavad kahtlemata hakkama lapsedki:) See on hea kerge variant klassikalisest kräsupea koogist. Ahju pole vaja selle kräsupea puhul sisse lülitada, sest biskviite asendavad küpsised. "Tavalistest" kräsupeadest on mu lemmik šokolaadikatte ja kirsimoosiga; täiesti traditsiooniline kräsupea on aga olemas siin. Seega kui soovid küpsiste asemel enda tehtud biskviite kasutada ja teha traditsioonilist kräsupead, siis blogis on variandid olemas;-) Tegelikult on ka klassikaline kräsupea hästi lihtne ega nõua mingeid erilisi oskuseid, kuid küpsistega saab maius veelgi kiiremini valmis. 

Võid kasutada põhja valmistamisel ka tavalisi ehk ilma šokolaaditükkideta küpsiseid, kuid sel juhul oleks võid vaja lisada 30 g rohkem (kokku siis 80 g võid). 

Põhi:
200 g šokolaaditükkidega šokolaadiküpsiseid
50 g võid
u 5 sl haput moosi (nt pohla-, vaarika- või kirsimoos)

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga ja suru tainas 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Vormi ääred võiksid olla kaetud kilega või õliga kokku määritud, et kooki oleks kergem pärast vormist eemaldada. Laota õhuke kiht moosi põhjale. 

Täidis:
500 g heledaid küpsiseid
750 g hapukoort

Murra küpsised väikesteks tükkideks (max 1 cm) ja sega need hapukoorega läbi. Aseta segu vormi, aja ühtlaselt laiali ning pane vorm vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimis eemalda kook vormist ja tee peale kate. 

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
50 g hapukoort
2 sl tuhksuhkrut

Tükelda šokolaad, sulata vesivannil. Sega hapukoore ja suhkruga ühtlaseks ja laota koogile. Lase enne serveerimist kattel umbes pool tundi taheneda.



Retsept ilmus kevadel siin

Kommentaare ei ole: