kolmapäev, 16. november 2022

Küüslaugu-kanaroog


Praegusel külmal ajal, mil viirused jälle ringi hiilivad, tasuks ehk meelde tuletada vana head küüslauku. Minul õnneks kuulub see peaaegu iga toidu sisse, aga tegelikult võiksin ka ise seda veelgi enam tarbida, nt vahel ka toorelt:) Küüslauku peetakse looduslikuks antibiootikumiks, millel on põletikuvastane toime ja mis võivat regulaarsel tarvitamisel aidata tõsta vastupanuvõimet infektsioonidele, soodustada arterite tervist ja alandada kõrget kolesteroolitaset ja vererõhku. Väidetavalt aitavad küüslaugus sisalduvad tugevad väävliühendid aeglustada või takistada vähi arengut ja tugevdada maksa. Lisaks on küüsalugus leiduvast B6- ja C-vitamiinist, mangaanist ja seleenist abi südame kaitsmisel. Vanematel inimestel soovitatakse süüa üks küüslauguküüs päevas, aga minu arvates võiks seda praegusl ajal ju ka nooremad teha:) 

Küüslauk (Allium sativum) on vana kultuurtaim, mida kasvatati juba vähemalt 2000 aastat enne Kristust. Ta kuulub koos sibulaga laugu perekonda ja need kaks on selle pere tähtsaimad kultuurtaimed. Vanadel egiptlastel oli küüsaluk suisa rahvustoidu eest, millega raviti kõiki haiguseid. Cheopsi püramiidide ehitamise ajal söödeti küüslauku igapäevaselt palava päikese alla töötavale u 10 000 orjale, et epideemiaid ei tekiks. Ehitamisele kulunud ligi 20 000 aasta jooksul kulutati küüslaugu, sibula ja porrulaugu ostisele suisa 40 tonni puhast hõbedat. 

Vana-Kreekas ja -Roomas arvati küüslaugul olevat maagilised omadused ning ka Hiinas, Jaapanis ja Indias oli see hinnas. Hetkel kasvatatakse Kesk-Aasiast pärinevat küüslauku peaaegu kogu maailmas, kuid suurem osa maailma küüslaugust tuleb Hiinast. 

Lisaks muguluale kasutatakse ka küüslaugu C-vitamiinirikkaid lehti, samuti süüakse noori õievarsi. Küüslaugus sialduv alliin laguneb vilja peenestamisel allitsiiniks, mis annab vänge lõhna ja millel on tugevad baktereid hävitavad omadused. Küüslaugus on eeterlikke õlisid (0,9%), valku (8%), süsivesikuid (u 20%), mineraalaineid (1,5%), kiudaineid (4%) ja vitamiine. 

Muide, küüslaugu lisamine köögiviljale, lihale ja kalale aitab vältida nende riknemist. 

Pärast küüslaugu söömist aitab selle lõhna kaotada leige piima joomine, samuti petersellilehtede või kohviubade närimine. 

NB! Küüslauku kasutades eemalda kindlasti seest selle idu. Värskel küüslaugul seda teha vaja ei ole, kuid juba talvel on keskosas olev südamik juba puiseks ja maitse liigselt teravaks muutunud ning otsa hakkab roheline võrse tekkima. 

Sellele küüslaugurikkale kanaroale võid lisada ka u 1 dl valget veini, kui soovid. Asenda sellega 1 dl puljongist ja kasuta seda panni nö puhastamiseks ehk vala see pannile ja lükka spaatliga pruunistunud kohad lahti. 

Vaja läheb:
õli praadimiseks
800 g- 1 kg kondi ja nahaga kanakintsu
sool ja värskelt jahvatatud musta pipart
20 keskmist küüslauguküünt 
3 dl kanapuljongit
1 sl võid
u 800 g kartuleid 
väike peotäis tüümianivarsi

Kuumuta praepannil õli keskmisest pisut kõrgemal kuumusel ja pruunista selles kanakintse kummaltki poolt 5-6 minutit. Tee seda mitmes osas, et liha paremini küpseks ja liiga palju korraga pannil ei oleks. Aseta kanakintsud 20x30 cm suurusega ahjuvormi nahapool üleval. 

Aseta nüüd pannile kooritud terved küüslauguküüned ja prae ka need pidevalt segades kergelt läbi (kulub 2-3 minutit), kuni need kergelt pruunistuvad ja pehmemaks muutuvad. Aseta need vormi kana juurde (puista ümber kanatükkide).

Vala puljong kuumale pannile ja samal ajal edasi kuumutades lükka spaatli abil pruunistunud kohad pannilt lahti. Lase panni sisul keema tõusta ja kuumuta mõni minut kuni vedelik on veidi kokku keenud. Lisa 1 sl võid, maitsesta soola ja pipraga, sega läbi ja vala ahjuvormi kana ja küüslaukude peale. Lõika kartulid u 2 cm tükkideks ja lisa koos tüümianiokstega samuti vormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus u 1 h kuni kana on läbi küpsenud ja kartul pehme. Sega kartuleid küpsemise ajal paaril korral, et need ühtlaselt küpseksid. Puista peale tüümianilehti ja serveeri kohe. 

Kommentaare ei ole: