reede, 11. november 2022

Suus sulav karamelline ploomikook (ei vaja küpsetamist)


See on taaskord üks ülimalt lihtne kook, mida isadepäevaks valmistada. Hõrgus koogis on kõik tasakaalus: tummine šokolaadiküpsistest põhi, pehme karamelline kreem ja hapukas ploomidest kate. Kui ploomid ei isuta, siis kaunista kook lihtsalt marjade, granaatõuna seemnete, šokolaadilaastude vm meelepärasega. 

Mina olen ise suur karamellikreemi (ehk keedetud pehme karamellise kondenspiima) fänn ja see on õnneks igas poes saadaval. Selle koogi jaoks piisab ilusti ühest plekkpurgist ja midagi üle ei jää, seega suurematele magusasõpradele (nagu ma ise), kellele meeldib magusaid jääke süüa, on see muidugi halb uudis :D Nii et niisama maiustamiseks osta poest kohe teine purk ka ;-) 

Mulle meeldib see kook ilma vahukooreta rohkem, sest kõik maitsed on niigi paigas. Kui aga soovid mahedamat maitset ja kohevamat kreemi, siis võid vahukoore ikkagi lisada. Pildil olevas koogis seda ei ole. 

Šokolaadiküpsised võivad olla ka šokolaaditükkidega, kuid sel juhul vähenda või kogust 20 g. 

Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid
80 g võid

Purusta šokolaadiküpsised ja sega need sulatatud võiga. Suru segu 20 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Põhja võiks olla küpsetuspaber, ääred määritud kergelt õliga. Hea oleks, kui põhi saaks enne täidise vormi panekut u 10 minutit külmkapis taheneda. 

Kreem:
400 g toasooja toorjuustu
400 g toasooja karemellist (keedetud) kondenspiima
2 dl (1 pakk) vahukoort (soovi korral)

Sega vispliga toorjuust ja karamellikreem. See on igati ok, kui kondenspiimast jääb sisse tükke. Kui soovid vahukoort lisada, siis vahusta see tugevaks vahuks ja sega õrnalt toorjuustusegu hulka. Vahukoor ei pea samuti täielikult segunema, vaid võib jääda siiru-viiruline muster.

Tõsta kreem vormi, silu pind ja aseta kook külmkappi paariks tunniks tahenema. 

Ploomikate: 
u 400 g ploome (puhastatud kaal)
4 sl suhkrut
2 sl brändit, rummi vm kanget alkoholi või apelsinimahla
0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivi ja seejärel sektoriteks. Aseta koos suhkru, alkoholi või mahla ja kardemoni või kaneeliga potti ning lase u 15 minutit seista, et vedelik välja tuleks. 

Kuumuta ploome keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 10-15 minutit kuni need on piisavalt pehmed. Küpsemisaeg sõltub sellest, kui suured on tükid, kui küpsed ploomid ja kui tugev on kuumus. Vala pehmeks küpsenud ploomid kaussi ja lase enne koogile lisamist täielikult jahtuda. 

Enne serveerimist võta kook toatemperatuurile, eemalda vormist ja serveeri koos ploomidega. Võid need nii koogile peale panna kui ka kõrvale pakkuda. Kui pakud küpsetatud ploome kõrvale, võid koogi peale kaunistuseks tumedat šokolaadi riivida, kui soovid. 


Retsept ilmus septembris siin

Kommentaare ei ole: