kolmapäev, 15. mai 2024

Küpsise-kohupiima magustoit rabarbrikastmega


Mõnusalt suvised soojad ilmad on kätte jõudnud ja lõuna pool (nt Tartus) on rabarber juba täitsa suur. Ja lisaks hoogsalt kasvavale rabarbrile õitsevad Lõuna-Eestis isegi õunapuud, nii et koduaias saavad kosutust nii maitse- kui ka ilumeel. Võib vist öelda, et kauaoodatud rabarbrihooaeg on lõpuks ometi kätte jõudnud:)

See magustoit siin on lihtne - suisa nii kerge teha, et jõukohane lastelegi - ja ei vaja küpsetamist. Tiramisust inspiratsiooni saanud kohvimeki ja kohupiimakreemiga küpsisemaius on hapuka rabarbrikastmega ideaalne kevadine magustoit. Seda saaab teha ühte kaussi või vormi, nii et dessert on ka mugav grilli-, terrassi- või aiapeole kaasa võtta. 

Rabarberikaste on suurepärane lisand kohupiimakreemile või -vormile, jäätisele, (maitsestamata) jogurtile,  pannkookidele ja sõrnikutele, samuti muudele küpsetistele, nt juustu- ja kohupiimakookidele. Seda saad panna moosi asemel ka hommikusele pudrule või hoopis niisama süüa ;-)


Küpsise-kohupiima vorm:
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
500 g toasooja mascarpone't
6 sl suhkrut
4 muna
300 g šokolaaditükkidega küpsiseid
1,5 dl külma kohvi
3 sl amarettot
naturaalset kakaopulbrit

Sega kohupiimapasta mascarpone, suhkru ja munakollastega läbi. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt kreemi hulka. 

Võta u 20x20 cm vorm ja laota põhja kolmandik kreemist. Vala kohv kaussi, lisa alkohol ja kasta sellesse küpsised. Laota pooled küpsised vormi, kata teise kolmandiku kreemiga, laota peale ülejäänud kohvisse kastetud küpsised ja nendele omakorda viimane kolmandik kreemist. Sõelu peale kakaopulber ja lase vähemalt paar tundi külmkapis seista. 

Serveerimisel paku kõrvale rabarbrikastet. 

Rabarbrikaste:
400 g rabarberit
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 sl maisitärklist

Tükelda rabarber ning aseta koos suhkrute ja 1 dl veega kastrulisse. Lase õrnalt podisedes keeda, kuni rabarber on pehme. Sega maisitärklis eraldi tassis külma veega ühtlaseks ja vala peene nirena ise samal ajal segades rabarberikastme hulka. Lase paar minutit keeda, vala kaussi ja lase jahtuda. 



Retsept ilmus aasta tagasi siin

4 kommentaari:

Helen ütles ...

Tere! Milliseid küpsiseid kasutasid? :)
Tegin ja väga maitsev oli, kuid magustoit jäi väga palju vedelam kui tiramisu jäänud on, ning voolas taldrikule tõstes kohe laiali.

Silja Luide ütles ...

tere, Helen!

selle magustoidu kreem pole tõesti nii tihke kui tiramisul, sest kohupiimapasta on ka sees. igaks juhuks uurin, kas ikka vahustasid munavalged eraldi tugevaks vahuks?

olen kasutanud gluteenivabu šokolaadiküpsiseid, mis peaaegu igas poes olemas on (https://www.prismamarket.ee/entry/gullon-sokolaadikupsised-sokolaadikropsudega--gluteenivabad-200-g/8410376017342). need ei ima nii palju niiskust kui tiramisus olevad savoy küpsised ja ka see aitab kaasa sellele, et kreem ei tule nii tihkme, aga mul vedel pole kordagi jäänud. kohvisse tasuks küpsised kasta pigem kiirelt, siis ei ole need liiga märjad ja imavad ka kreemist rohkem niiskust.

Helen ütles ...

Aitäh, proovin siis uuesti teiste küpsistega :)
Vahustasin ja vaht tuli tugev. Kohvi polnud täiesti jahtunud, võib-olla see ka mõjutas veidi 🤷🏽‍♀️

Silja Luide ütles ...

kohv peab tõesti külm olema, seepärast panin selle ka kohe eraldi kirja. aga jah, kui tiramisu peaks üldiselt hoidma oma kuju ka pärast taldrikule tõstmist, siis see on magustoit, mis küll tiramisust inspiratsiooni saanud, aga kindlasti ei saa võrdusmärke nende kahe vahele tõmmata :)

igal juhul mul on hea meel, et see teie arvates väga maitsv oli ja soovin edaspidiseks ikka head küpsetamist ja palju maitsenaudinguid! :)