kolmapäev, 8. mai 2024

Šokolaadiküllane emadepäevakook


See maitsev, kuid lihtne kook, millel pole palju komponente ja milllega võiksid hakkama saada lapsedki, sai tehtud mõeldes lähenevale emadepäevale :) Kihiliste kookide puhul reeglina tuleb arvestada sellega, et koostiosi on pisut rohkem, kuid see siin on tõesti ikka päris minimalistlik küpsetis :) See sobib hästi ka igasugusteks muudeks tähtpäevadeks.

Kuid blogis on omajagu kihilisi kooke ja nt see ammune suus sulav šokolaadikook ehk on enam-vähem sarnane oma lihtsuse poolest. Kui on soov aga õige pisut keerukamat kihilist kooki teha, siis pakkuda on šokolaadibiskviidi ja -kreemiga kook ning mandlibiskviidi ja toorjuustukreemiga kook.

Enamik mu blogis olevaid kooke on aga veelgi lihtsamad, nii et eelolevaks emadepäevaks soovitaksin ka nt imehead marjade ja toorjuustuga šokolaadi-brownie't, marjade ja martsipaniga šokolaadikooki ja lihtsat küpsistega kräsupead.

Või üllata ema hoopis soolase hommikusöögiga, nt avokaado ja lõhega täistera-croissant'id on hea valik, samuti mozzarella, pesto ja tomatiga. Croissant'i-vorm võiks samuti sobida :)


Biskviidid:
80 g kartulijahu ehk -tärklist
30 g naturaalset kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
3 muna
100 g suhkrut

Sega läbi sõela aetud tärklis, kakao- ja küpsetuspulber omavahel. 

Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munavalged tugevate tippudega vahuks ja lisa edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkur. Teises kausis vahusta munakollased ühtlaseks ja sega need siis õrnalt munavalgevahu hulka. Lisa pool jahusegust samuti munavalgevahule ja sega õrnalt vahtu alt üles tõstes läbi. Seejärel sega samamoodi sisse ka ülejäänud jahusegu. 

Võta kaks 20-cm läbimõõduga lahtikäivat vormi. Kata põhi küpsetuspaberiga ja määri küpsetuspabrid võiga. Määri ka vormi ääred võiga ja puista üle jahu, suhkru või kakaopulbriga. Jaota tainas ühtlaselt kahe vormi vahel ja silu taina pind.

Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit (vajadusel mõni minut kauem), kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase ahjust võetud biskviitidel 10 minutit taheneda, eemalda need siis vormist ja jäta restile jahtuma. 

Täidis ja kate:
2 dl (1 pakk) vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
4 sl suhkrut
20 g võid
u 300 g meelepäraseid marju (mustikaid, vaarikaid, kirsse, maasikaid)
tuhksuhkrut (soovi korral)

Täidise jaoks vahusta pool vahukoorest ühe supilusikatäie suhkruga kohevaks vahuks. Haki šokolaad peeneks ja sulata sellest pool vesivannil (st, et pane šokolaad metallkaussi ja aseta kastruli kohale, mis on pooleldi veega täidetud). Sega sulatatud šokolaad vahukoore hulka. 

Aseta üks täielikult jahtunud biskviit serveerimisalusele ja laota sellele ühtlaselt täidis. Aseta peale teine biskviit ja tõsta kook külmkappi tahenema seniks, kuni teed glasuuri.

Katte jaoks aseta ülejäänud vahukoor ja 3 sl suhkrut ning tükeldatud või kastrulisse ja kuumuta, kuni segu peaaegu keeb. Lisa tükeldatud šokolaad ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Lase glasuuril 5 minutit jahtuda.

Võta serveerimisalus külmkapist ja laota šokolaadikate koogile. Aseta marjad veel sooja glasuuri sisse. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. Lase koogil enne söömist vähemalt tunnike külmkapis taheneda. 



Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: