laupäev, 8. jaanuar 2011

Lambahakkliha kebab ahjus röstitud paprikaga

Enne, kui ma sellest retseptist räägin, tahaksin mainida ära mõned asjad, mida koolis õpetati:
1. paprika nahk ja küüslaugu "süda" on inimesele seedimatud, seetõttu tuleks need eemaldada;
2. küüslauku haki nii, et lõika pooleks, eemalda "süda", vajuta lapiti noaga laiaks ja siis haki noaga peeneks;
3. hakkliha ja maitseainete segu peaks enne kasutamist külmas seisma, et maitsed seguneksid (maitseained annaks lihale head maitset), nt hakktäidist parditerriiinile tuli terve ööpäeva külmkapis hoida;
4. lambarasv ei kõlba söögitegemiseks (ei sobi üldse praadimiseks) ja on südamele kahjulik ning see tuleb ära visata;
5. kuldreegel on, et 1 kg hakkliha maitsestamiseks tuleb panna 20 g soola, 2 g pipart ja 2 g nn neljapiprasegu (pr k quatre-epices, koosneb jahvatatud piprast, kaneelist, muskaatpähklist ja nelgist);
6. soola lisa alati vahetult enne küpsetamist, sest see alustab juba lihas küpsetusprotsesse, samuti soodustab sooli liiga varajane lisamine lihamahlade eraldumist ja liha pannile kinni jäämist;
7. ära kunagi osta poest valmis hakkliha, vaid tee seda ise v lase lihapoe müüjal enda valitud tükk kohapeal hakklihaks teha, et see oleks värske ja sa teaksid täpselt, millega on tegemist!

Kuigi ma hakkliha pole juba aastaid poest ostnud, siis seekord ma siiski eksisin viimase punkti (ja oma põhimõtete:)) vastu, sest kui ma olin juba teist päeva turule läinud tallekintsu ostma, siis ei tahtnud ma ka teisel päeval tühjade kätega naasta, vaid ostsin sama müüja käest lambahakkliha, et proovida sellest midagi põnevat teha seni, kuni muud liha saab. Kusjuures kolmandaks päevaks (ehk eilseks) jõudis värske talleliha siiski turule, aga jala asemel sain ma hoopis karree ja kaelatükid, mis on tegelikult veelgi paremad:) Nende küpsetamisest aga juba lähipäevadel:) 

Ahjupaprika
4 suurt paprikat
Marinaad
3 spl oliiviõli
2 spl balsamicot
1 spl fariinisuhkrut
1 suur küüslauguküüs, peenelt hakitud
soola, pipart
Lõika paprikad neljaks ja puhasta seemnetest. Pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et lõikepind oleks all pool (ehk nahk üleval pool), ja küpseta 200 kraadi juures kuni nahk hakkab mustaks tõmbuma (mul kulus u 40 minutit). Kui ahju kuumuse kinni keerad, jäta paprikad ahju seisma. U 5-10 minuti pärast võta ahjuplaat välja ja koori paprikad. Kui koor ei tule kergelt ära, siis pane paprikad kilekotti, sule see õhukindlalt ja hoia paprikaid seal u 5 minutit. Seejärel tuleb nahk väga hõlpsalt maha. Sega marinaadi ained kokku ja pane kooritud paprikad sinna sisse. Hoia külmas. 
Paprikad on head ka niisama igasuguse liha juurde süüa või salatitesse lisada, kusjuures marinaad on väga heaks kastmeks. Maitsevad ka meestele, kes muidu paprikaid ega aedvilju eriti vabatahtlikult ei söö;-) Üks selline ei jõudnud neid ära kiita:):):)

Lambahakklihaga kebab
600 g lambahakkliha
2 küüslauguküünt
2 värsket rosmariinioksa
soola, musta pipart

Päev enne kebabite küpsetamist pane hakkliha kaussi ja lisa juurde peeneks hakitud küüslauguküüned, peeneks hakitud rosmariinilehed ja must pipar (mina lisasin veel 1/4 tl jahvatatud vürtsipipart). Soola ära lisa! Kata kauss kilega ja pane külma.
Järgmisel päeval sega juurde sool ja vormi hakklihast u 2 cm läbimöõõduga u 10 cm pikkused vorstikesed ja torka igaühest puidust tikk läbi. Puidust tikke võiksid enne u 30 minutit vee sees leotada, et need ahjus kärssama ei hakkaks. Võid jätta kebabid veel u tunniks külma kohta tahenema, et need ilusti koos püsiksid. Seejärel pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahjus grillrežiimiga (küpsetab ainult ülevalt poolt) kumbagi külge 6-7 minutit ehk kui üks külg on pealt ilus pruun, siis keera teine.
Serveeri soojalt koos ahjupaprika salatiga (seekord olid salatis ahjupaprikad, kirsstomatid, ruccola). Enne söömist eemalda ka tikud - need tulevad hästi kergelt välja.
Minul tuli sellest kogusest kokku 10 kebabi ja see oli paras kogus kolmele inimesele, kellest kaks on naised. Kui sööjaid on rohkem, võiks kebabe teha topeltkoguse:)
Pean kebabite puhul kahjuks hoiatama, et vähemalt see hakkliha oli ülirasvane ja rasvahulk, mis kebabitest välja voolas, oli uskumatult suur. Ahju laiali pritsinud rasva küürimisele ei taha kohe mitte mõeldagi - see ei saa kindlasti kerge olema ...:) Taaskord kinnitus sellele, et ei tasu oma põhimõtete vastu eksida ;-)

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Jaa, see Eestis müüdav öko tallehakkliha on maru rasvane, just kuivatasin paberkäterätiga pastakastme pealt rasvaloike väiksemaks.

Aga miks lambarasva süüa ei tohi muidu? Sellega (no või suitsulamba ribiga) tehtud ahjukartulid on mu suured uued lemmikud.

Silja Luide ütles ...

pidavat olema tervisele kahjulik:) milles aga seisneb lambarasva eriline kahjulikkus võrreldes nt searasvaga, seda lähemalt ei seletatud:) ma arvan, et söö neid ahjukartuleid edasi!:) need ahjukaalikad ja -porgandid, mis ma tallekarree juurde tegin, poleks ilmselt üldse nii maitsvad olnud, kui sinna sekka poleks karreelt natukene rasva tilkunud;-)
Lugesin eelmisel nädalal Su artiklit selle TV3 saate kohta:) Pole küll saadet ennast veel nägema juhtunud, aga peaks mõnikord plaani võtma- tundub, et huumorit saab kõvasti:) Sa ise oled praegu Eestis?

Unknown ütles ...

Eestis. Avatud ühiskokkamistele ;).

Järelvaata TV3 onlinest eelmise nädala saateid. Hooaja avalöök celebrityte abil on ikka midagi muud kui korralikud pereinimesed, kes fooliumis lõhet küpsetavad külalistele.