kolmapäev, 7. september 2011

Soolased tuuletaskud rukkijahuga



Tuuletaskud on mulle alati meeldinud, nii soolased kui magusad. Profitroolide osas hellitas mind kokakoolis käimine ja Pariisis elamine ikka täitsa ära, et kui varem ostsin pidavalt poest kohupiimataskuid, siis nüüd ei tundu need kohe üldse enam ahvatlevad, sest eriti head on profitroolid samal päeval tehtuna, kuna järgmiseks päevaks läheb taigen kõvaks ja ei ole enam pooltki nii maitsev. Et saada parimaid tuuletaskuid, on kõige parem neid ikka ise teha (siis pole ka muret, et midagi järgmiseks päevaks alles jääks)! :)

See retsept on soolaste tuuletaskute jaoks, täidiseks sobib eriti hästi hapukoorega segatud suitsukala, millele on maitseks lisatud peeneks hakitud murulauku ja tilli. Sellest taignakogusest tuleb kaks suurt plaaditäit pisikesi profitroole.

125 ml piima
125 ml vett
100 g võid
0,5 tl soola
100 g nisujahu
50 g rukkijahu
4 muna

Haki või kuubikuteks, pane koos vee ja soolaga potti ning lase keema tõusta. Sega sisse piim, klopi spaatliga sisse nii nisu- kui ka rukkijahu ja küpseta tainast madalal tulel pidevalt segades u 5 minutit, et taigen muutuks kuivaks ja elastseks. Taigen peab poti külgedelt lahti lööma ja tekkima taignapall. NB! taigent tuleb hoogsalt segada, et see poti põhja kinni ei jääks. 

Võta pott pliidilt, pane taigen kaussi, lase selle u 10 minutit jahtuda ja lisa ükshaaval munad (segada spaatliga enne üks muna taignaga ühtlaseks, kui järgmise muna lisad). Pane taigen pritskotti ja tee plaadile u 2 cm vahega väikesed kuhjakesed (u kahe-eurose suurused). Pealt võid määrida lahtiklopitud munaga. Vajuta märja sõrmega tekkinud tainatipud alla, sest need võivad kõrbeda.

Küpseta profitroole ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 20 minutit kuni tuuletaskud on kuldpruunid. NB! ahju ei tohi keedutaigna küpsetamise ajal avada!!!

Lülita ahi välja, võta profitroolid ahjust, lõika kõigile alla äärde külje peale ava sisse ja pane veel 10 minutiks ahju kuivama. Seejärel tõsta profitroolid restile jahtuma.

Lase tuuletaskutel jahtuda ja täidise sissepanemiseks lõika tuuletaskul kas "kaas" pealt ära v kasuta alla äärde noaga tehtud sisselõiget, et täidis hoopis pritskotiga sisse panna.


2 kommentaari:

Elis ütles ...

Marju fotokoolitusel saime maitsta - väga-väga-väga head! :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Elis! Mul on seda suur rõõm kuulda (ja veel suurem rõõm oli neid Teile küpsetada) :) Teinekordki;-)
nüüd on minu kord öelda, et "Teie teenistuses" :D