reede, 23. september 2011

Ilus pulmatort (jätk)

Suvel oli mul blogis paar pilti ühest imeilusast pulmatordist ja nüüd siis tuleb lõpuks selle retsept ka. Seekord tegime samamoodi hoopis kaks väiksemat sünnipäevatorti, st et kui kaunistamine välja arvata, siis täitsa sama tort:) 

Põhi
200 g kaeraküpsist (Kaera Ants)
50 g röstitud sarapuupähkleid
50 g võid

Rösti pähklid ahjus u 150 kraadi juures u 10 minutit, kuni nende koor on lahti, aga pähklid ise ei ole veel värvi muutnud. Eemalda pähklitelt koor. Nii väikese koguse puhul võid seda teha lihtsalt sõrmede vahel, suurema hulga pähklite korral aga on mugav panna pähklid köögiräti sisse ja siis pähklikoored läbi räti maha hõõruda. 

Karamelliseeri või ehk pane või potti ja küpseta pliidil keskmisel kuumusel kuni või muutub pruunikaks ja tunda on karamellilõhna. Aga kui seda teha ei viitsi, lõika või lihtsalt tükkideks.

Pane pähklid, küpsised ja karamelliseeritud v tükeldatud või köögikombaini, töötle ühtlaseks massiks ja suru 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja.

Koogivormi äärde võid panna küpsetuspaberist lõigatud riba, et tordi äär jääks ilus ühtlane ja kui teed tordi ilusale (kuldsele) alusele:), siis on vorm mõttekas kleeplintidega aluse peale kinnitada, et see ära ei liiguks.


Täidis
500 g valget šokolaadi
500 g toorjuustu
400 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
1 sidruni koor ja mahl
2 želatiinilehte
u 200 g erinevaid marju

Pane želatiinilehed külma vette likku. Vispelda toorjuust kohupiima, sidrunimahla ja riivitud sidrunikoorega ühtlaseks ning lisa pidevalt toorjuustusegu vispeldades ühtlase joana sulatatud šokolaad. Eriti mugav on seda kõike teha segajas/mikseris



Kui šokolaad on ühtlaselt toorjuustu-šokolaadikreemi sisse segunenud, siis sega sisse želatiinilehed, mis on peale leotamist potis pliidil ära sulatatud. Pane pool kreemist koogile, seejärel aseta sellele marjad


ja marjade peale omakorda võid veel panna nö tekstuuri andmiseks ühe biskviidi. Biskviiti immuta kindlasti mõne mahla, kompotivedeliku, siirupi või - kõige parem;-) - mõne likööriga.


Marjade (v biskviidi, kui sa seda kasutad) peale pane ülejäänud toorjuustu-šokolaadikreem ja siis aseta tort vähemalt kolmeks tunniks külmkappi.

Kaunistuseks
200-250 g valget šokolaadi
marju

Sulata šokolaad ja jäta jahtuma, sest kuuma šokoladi puhul võib šokolaadi ja küpsetuspaberi vahele tekkida kondents. Pane küpsetuspaber plaadile ja kinnita see kas magnetitega v pane alla vett, et paber plaadile kinni jääks. Tõmba sulatatud šokolaad, mis on toasoojaks maha jahutatud, spaatliga küpsetuspaberile laiali. Spaatliga võid teha šokolaadi pinnale nö mustrit, et see jääks krobeline


(meil oli šokolaadi 500 g ehk piisav kogus kahele tordile)

Pane plaadid u 5-10 minutiks sügavkülma. Kui šokolaad on tahenenud, murra sellest tordi kaunistamiseks sobivad tükid ning kata nendega tordi ääred ja pind


ja lisa veel igasuguseid marju, piparmündilehti ning söödavaid õisi

Seda viimast pilti kujutage palun ette ilma küünaldeta:)

Tordid ja pildid valmisid koostöös Rannoga, kellel on muuseas väga lahe toidublogi. Viimasel ajal on seal küll pisut eetrivaikust (vaikus enne tormi:) ), aga kuni uute huvitavate lugudeni tasubki senikaua vanemaid kirjutisi lugeda;-) 

Kommentaare ei ole: