neljapäev, 17. november 2011

Laimiga juustukook e Key Lime cheesecake

Pean tunnistama, et Ülle blogis Key laimipiruka jälgedes tehtud juustukooki nähes tuli mul kohe suur isu selle järgi. Koogi küpsetamise aga tingis hoopis asjaolu, et mul oli kodus terve kotitäis laime, mis vajasid ära kasutamist. Laimid on üks neist asjadest, mida enne pidu alati koju varuda tuleb, sest cuba libre on alati üks populaarsemaid jooke, kuid seekord jäi laime hoopis kõvasti üle, mitte ei tulnud puudu nagu tavaliselt.

Laimi ja kondenspiimaga juustukoogis saavad klassikaline Key Lime Pie ja cheesecake kokku üheks imemaitsvaks koogiks. Koogi küpsetamiseks tegin lihtsalt 2+2 tehte  ja välja tuli ... no ütleme, et 3+ kook:) Maisted olid küll paigas, aga küpsemisega oli väheke probleeme. Kook söödi küll kiidusõnade saatel ära, aga selleks, et retsept kannataks ka blogisse panna, küpsetasin kooki uuesti. Redigeeritud retseptis kasutasin natukene vähem laimimahla ja lisasin maisitärklise, mis kokkuvõttes andis juba nii maitselt kui välimuselt täitsa hinde "5" väärilise koogi:) Seega, kunagi ei või ette teada, kui palju ikkagi kaks ja kaks täpselt kokku on ;-)

Laimi ja kondenspiima kooslus on minu arvates ideaalne ehk hapu ja magusa taskaal on täpselt paigas. Koogi tegemisel ülejäänud munavalgetest aga valmib otse loomulikult Pavlova:)


Põhi:
180 g kondenspiimamaitselisi küpsiseid
70 g võid
1-2 spl fariin- v tumedat pehmet rafineerimata roosuhkrut

Täidis:
300 g kondenspiima
4 munakollast
400 g toorjuustu
2 spl suhkrut
150 g hapukoort
2 spl maisitärklist
90 ml laimimahla (u 2 laimist)
1 laimi peenelt riivitud koor
kaunistuseks jämedalt riivitud laimikoort

Purusta küpsised, sega need tumeda suhkru ja sulavõiga ning suru segu 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja.

Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga ja lisa vispliga segades ükshaaval munakollased, seejärel sega sisse maisitärklis, hapukoor, kondenspiim, laimimahl ja -koor. Vala segu koogivormi põhja peale ja küpseta 150 kraadises ahjus u 50 minutit. Lase jahtuda (eriti hea, kui kook saab üleöö taheneda) ja naudi.

8 kommentaari:

Marju ütles ...

Silja , Sa oled ju Heidi Park`i variandile väga lähedal, mida pakuti/pakutakse ka Tigus. Kui segaks siia veel pisut tequilat, oleks juba üsna sama asi.

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda - aitäh, Marju!:) Mul on kahju, et ma enne lahkuma pidin, kui Heidi koogid lauda jõudsid, aga eks järgmine kord Tigus v Heidi juures saab siis ära proovitud:)

Koit ütles ...

Tundub absoluutselt isuäratavana! Proovin kindlasti!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Koit!:) Mulle endale see kook ka väga meeldib, niiet soovitan kindlasti proovida :)

Anonüümne ütles ...

Võin pärast proovimist kinnitada, et on tõesti absoluutselt suurepärane kook. Mul oli kahjuks väga pisikesed kaks laimi kodus ja hapukust oleks ehk pidanud rohkem olema, aga teinekord olen targem ja valin sidrunisuuruse laimi:-).
taas kord- retsept jääb meie pere repertuaari ja kindlasti ka pidulauale:-) aitähh Silja.
anonüümne Signe

Silja Luide ütles ...

Väga lahe!:) Tänud, Signe, ja head jätkuvat küpsetamist! :)

Kristi ütles ...

Super hea kook :) Olen juba paar korda teinud hea vaheldus mannhatani koogile :) Tereve pere kiidab :)

Silja Luide ütles ...

aitäh, Kristi! suur rõõm seda kuulda:)
ma ise küpsetan seda kooki päris tihti, sest see on selline kindlapeale-mineku-kook - alati saab kiita ;-)