esmaspäev, 20. veebruar 2012

Krevetid tamarindikastmes

Reisijuttudele vahelduseks üks eriliselt lihtne, aga samas ülimaitsev retsept, mille ma sain Hoi An'is kokakursuselt, kus me seda toitu tegime:) Tamarindikaste on üks levinumaid ja selle kastmega mereande saab Vietnamis ilmselt igas restoranis. Kusjuures see kaste on nii sõltuvusttekitavalt hea, et ma tõesti vist iga päev sõin Vietnamis olles midagi selles kastmes (krabi, krevette, erinevaid kalasid). 

Pulbri kujul tamarindi siinkandis mulle teadaolevalt saada ei ole (küsisin Hoi An'is mõlemal kokakursusel chefidelt üle ka), vaid kasutatakse alati värsket tamarindi. Võimalik muidugi, et mõnes suures kaubanduskeskuses Hanois v Saigonis on ka muud variandid olemas, aga vietnamlased ise teevad kastmed ikka "päris" tamarindist. 

Vaja läheb:
500 g krevette (puhastamata kaal)
200 g tamarindi
2 šalottsibulat
2 küüslauguküünt
soola, suhkrut, pipart

See on magus tamarind, mida müüakse nii Vietnamis kui ka Kambos igal pool ehk turgudel, teede ja  tänavate ääres.

ja selline näeb ta seest välja. Hästi mõnusa konsistentsi ja maitsega, aga ebamugav süüa, sest sees on  suured seemned

Soolase toidu jaoks saab tamarindi osta turult juba puhastatud kujul kilekoti sees (selle kohta ütles chef, et tegemist on savoury tamarindiga)



ja seda tuleb enne külmas vees leotada ja segada, et tamarindi mahl välja tuleks. 500 g krevettide kohta peaks tamarindimahla olema u 1-1,5 dl. 

Kui tamarind on piisavalt ligunenud ja laiali valgunud, tuleb see läbi sõela ajada ja pannil ära küpsetada. Hapu tamarindi tasakaalustamiseks on vaja lisada suhkrut (retseptis ettenähtud koguse kohta u 2 spl), aga pipart ja soola ka


Kui kevadrullide sisse panime väikseid jõest pärinevaid krevette, siis tamarindikastmega tegime korralikke suuri merest hommikul püütud iludusi, kes turult ostes veel pisut oma "vuntse" liigutasid

Enne tamarindi pannil kuumutamist tuleb puhastatud ja maitsestatud krevetid kuumas õlis ära praadida (prae neid u 1 minut). Puhastamisel jätsime sabad siiski külge, sest nii pidi parem praadida olema, sest krevetid hoiavad paremini kuju ja on ilusamad. Krevettidele tuleb enne praadimist lisada soola, pipart, hakitud (v purustatud) küüslauku ja šalottsibulat.

Krevetid enne ja pärast praadimist

Kui tamarind on pannil soojaks läinud, lisada juurde praetud krevetid, segada ja ongi imemaitsev toit valmis:)

Nii lihtne see salapärane tamarindikaste ongi;-) Kui Eestis kusagilt värsket tamarindi ja krevette saaks, siis teeks ilmselt igal õhtul ...

7 kommentaari:

Tuuli ütles ...

Tamarind jättis ka mulle kustumatu mulje ja näiteks meie ühes hotellis, kus me pikemalt peatusime ja ka mitu korda kööki trügisime, oli lihtsalt tamarind likku pandud ja siis kogu aeg seda haput vett võeti sealt aga toitude sisse ja siis jälle kallati uus vesi peale. Igal juhul tuli tehti seal köögis sellist magus-haput krevetisuppi, mis oli jalgu-suust-viiv kui Maarjast alguse saanud blogardite klassikalist ülivõrret kasutada. Hapu siis tuligi just tamarindist.
Minu teada on kuivatatud tamarindi piprapoes ja Stockas täitsa olemas, nii et võid sõltuvusega siin edasi tegeleda. Aga mõnusat nautlemist kuniks veel võimalust!

Marju ütles ...

Silja, pean ütlema , et äge lugemine ikka küll! Võime oma blogid kinni panna, sest siin on nüüd nii paari aasta jagu uudistamist! Ja mõtle uue spetsialiteedi peale- food&travel colmumnist. Kuigi Sinu kokakunsti saavutusi tahan ikka ka edaspidi näha. Rõõmsat kojujõudmist!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Tuuli, nautlesin nii, kuis jaksasin;-) eks midagi peab tõesti sõltuvuse osas välja nuputama ja tänud vihjete eest!

Marju, vot selle peale kohe ei oskagi midagi kosta ... Suur aitäh muidugi kõigepealt!:) Mulle selline amet meeldiks küll - saaks rahuldada oma kirgi nii toidu kui reisimise vastu:) ehk peaks oma cv saatma?!:D
Koju jõudsin täitsa rõõmsalt pikast reisist hoolimata ja ega siingi midagi viga pole, kui külm ja lörts välja arvata:):):)

Juc ütles ...

Oi, aitäh, Silja, et mulle meelde tuletasid kapis olevat tamarindi. Mulle väga meeldib ja need krevetid lähevad tegemisele! Aga minu meelest on tamarind selline asi, mille puhul ei ole väga oluline, et tegu oleks värskega (mul on kuidagi meeles, et päris värsked olid sellised roosakas-helerohelised ja neid sõid taid niisama hapukaks snäkiks, aga võibolla olid need toored :)). Meil on samuti Umamis muide tamarindi pasta müügil, kivid eemaldatud :). Juhuks, kui Sulle soodsad hinnad meeldivad :).

Silja Luide ütles ...

tänud, Juta, hea soovituse eest!:) Kokakursustel Hoi An'is see õpetaja rääkis, et nemad kasutavad värsket, aga teie oma kodus kasutage tamarindipastat:) Ma mõtlesin siis, et ostaks kohe pastat kaasa, aga seda jällegi neil ei pidavat müüdama. Kilekotis tamarind jällegi ei pidavat üle nädala aja säilima, niiet see jäi ka kaasa toomata. Aga õnneks Umami aitab hädast välja ;-)

Anonüümne ütles ...

Tamarindi on kenasti saada ka Pärnus asuvas kolme iksiga Maximas :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, anonüümne - väga huvitav info. Seda poleks küll osanud oodata:)