pühapäev, 25. märts 2012

Ahjupaprika-läätse salat



Kõigepealt valmista ahjupaprikad ja pane marinaadi. Selleks on vaja:
5 suurt paprikat
4 spl extra virgin oliiviõli
2 spl balsamiäädikat
1 spl pruuni rafineerimata roo- v fariinsuhkrut v suhkruroosiirupit
1 suur peenelt hakitud küüslauguküüs
värskelt jahvatatud pipart
värsket tüümianit (soovi korral)

Lõika paprikad neljaks, puhasta seemnetest ja aseta lõikepind ülespoole küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures kuni paprikate nahk hakkab äärtest mustaks tõmbuma, u 45 minutit. Keera ahjul kuumus kinni ja jäta paprikad ahju u 15 minutiks seisma. Senikaua sega kokku kõik marinaadiained. Seejärel koori paprikad ja pane marinaadi.

Kasutada saad marinaadis ahjupaprikat nii salatites, suppides kui ka prae kõrvale. Hoia neid suletud anumas külmkapis marinaadi sees.


Läätsedest kasutan mina põhiliselt väikeseid rohelisi Puy läätsesid Prantsusmaalt, mis hoiavad keetmisel ilusti oma kuju ega lähe pudruseks, kuna sisaldavad vähem tärklist kui enamik teisi läätsesorte. Puy läätsedel on ainulaadne pähkline maitse, mis pidi tulenema vulkaanilisest pinnasest, kus need kasvavad. Puy läätsedel on nagu mitmetel teistel Prantsuse toiduainetelgi (nt veinid, juustud) AOC staatus (pikemalt pr k: Appellation d'Origine Controlee) ehk nende päritolu on kontrollitud, st pakendil olev AOC märgistus tagab, et kaup tuleb just sellest piirkonnast, mis pakendil kirjas, nt Puy läätsed on alati kasvanud Le-Puy-en-Velay piirkonnas. AOC omakorda põhineb Terroir-kontseptsioonil, mille kohaselt igal piirkonnal on teatud unikaalsed omadused (kliima, pinnas jmt asjad), mis kõik mõjutavad lõpptoodangut, andes sellele kasvukohale omased tunnused/omadused. Puy läätsede omapära nt pidigi tulenema lisaks pinnase iseärasusele ka vähesest õhuniiskusest ja ümbritsevatest mägedest, mistõttu Puy läätsed on üsna kuivad.

Viimasel ajal kasutatakse AOC asemel juba AOP-märgistust  (pikemalt pr k: Appellation d'Origine Protegee), mis on pmst täpselt sama asi, ainult et üle-euroopaline tunnustus (st katab ka teisi riike) ning peaks varsti prantsusmaise AOC välja vahetama (no, kui ma oma Puy läätse pakki vaatan, siis siin on juba AOP peale kirjutatud).

Aga Puy läätsedega sarnased, st pisikesed ning töötlemisel oma ilusa peene kuju ja tekstuuri säilitavad, on mustad Beluga läätsed (kaaviari järgi oma nime saanud).

Läätsed on igati tervislikud ja valgurikkad, pidavat sisaldama rohkelt rauda, magneesiumi ja mineraalaineid. Kui quinoa kohta öeldakse "taimetoitlaste kaaviar", siis nt Puy läätsede veebilehel nimetatkse läätseid "taimseks biifsteegiks". Kusjuures, läätsed olevat kaunviljad, mida inimesed on kõige kauem kasvatanud (10 000 a vähemalt) ehk nisu ja odra "kaasaegsed":)

Salatiks läheb vaja:
200 g Puy läätsesid
1 väiksem sibul v paar-kolm šalottsibulat
2 küüslauguküünt (purustatud)
5 tüümianivart
1 loorberileht
500 ml puljongit (soovi korral)
paar peotäit spinatit
mõned ahjupaprikad
200 g fetajuustu

Haki sibul ja küpseta poti põhjas õli sees madalal kuumusel pehmeks. Lisa purustatud küüslauguküüned ja kuumuta veel paar minutit. Seejärel lisa potti läätsed, loorberileht ja tüümianivarred, kata vee v puljongiga ja küpseta u 20-25 minutit kuni läätsed on pehmed. NB! Vaata kindlasti läätsede küpsetusaega nende pakendilt, sest see varieerub vastavalt sordile ja tootjale. Kurna läätsed ning viska tüümian ja loorberileht minema. Maitsesta vajadusel soolaga.

Sega spinat soojade läätsedega, tõsta taldrikule ning lisa marinaadis seisnud ahjupaprika ja kuubikuteks lõigatud v murendatud feta.


3 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Kujutan ette, kui mõnus salat see on. Juba ainuüksi need röstitud paprikad on nii isuäratavad! Ja veel läätsed ja feta, super! Olen teinud ka sarnast salatit röstitud kõrvitsa, feta, läätsede ja spinatiga: http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2011/11/korvitsa-laatsesalat-feta-juustuga.html
Eraldi tahaks öelda sulle Silja suured tänud Puy läätsede vihje eest, ma ei teadnud neist seni midagi, lähen nüüd jahile;)

Anonüümne ütles ...

Väga tore kooslus salatiks, kas neid Puy läätsesid on võimalik Eestis osta?

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Mari-Liis:) Sinu salat paistab küll väga ahvatlev- kõrvits (eriti ahjus röstitult) sobib sellesse kindlasti väga hästi! Feta ja spinat on selline kooslus, mis töötab alati hästi:) Mulle endale meeldib läätsesid keeta alati koos sibula, küüslaugu, loorberiga, vahel lisan ka tüümiani ja puljongit - niimoodi on tulemus nii hea maitsega, et soola ega pipart pole vaja lisadagi:)

Puy läätsed on hästi mõnusad - soovitan tõesti proovida:) Minu teada peaks Stockamannis olema nii Puy kui ka Beluga läätsesid.